– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
”Vegansk sill” kan vara ett gott och trevligt alternativ på sillbordet. Det är såklart en fantastisk variant för veganer och vegetarianer, men även för den som vill prova på något nytt.
Vegansk sill av zucchini
Att äta sill på midsommar, jul och påsk är mer eller mindre en självklarhet här i Sverige. Det är en tradition som sträcker sig så långt tillbaka i tiden som till 1800-talet. Här har jag gjort en vegansk sill på zucchini med rödlök och gurka. Att göra zucchinisill är inte alls svårt. Det krävs dock lite tidsplanering eftersom du bör göra den dagen innan så den får tid att stå till sig.
Sötningen i lagen består traditionellt av strösocker, men den kan enkelt bytas ut mot ett hälsosammare alternativ som till exempel kokossocker eller björksocker. Använd helt enkelt den typ av sötning som du föredrar. Jag har även valt att dra ner på sötningen från den traditionella mängden 2 dl till 1/2 dl eftersom jag föredrar mindre sötma, men det är ju en smaksak. Personligen tycker jag det ger en friskare och godare smak. Här har jag även bytt ut ättikan som vanligtvis används för lagen till äppelcidervinäger.
Ingredienser:
- 1/2 stor zucchini
- 1 liten rödlök eller en halv stor
- 20 cm gurka
- 1/2 dl grovt hackad dill
Lagen:
- 3 dl vatten
- 1/2-2 dl socker (valfri sötning)
- 1 dl äppelcidervinäger (eller ättika)
- 5 kryddpepparkorn
- 2 lagerblad
Gör så här:
- Dela zucchinin på längden och skär cirka 0,5 cm tjocka skivor på tvären så du får halvmånar.
- Ta bort skalet på gurkan och gör tunna, långa strimlor med hjälp av en skalare.
- Skär rödlöken i tunna strimlor med hjälp av en kniv eller mandolin.
- Koka zucchinibitarna i vatten under någon minut så att de mjuknar lite. Sila av och ställ åt sidan.
- Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och låt koka upp tills sockret har löst upp sig. Det tar bara någon minut. Ta sedan av lagen från värmen och låt svalna.
- Lägg zucchinin, löken, gurkan och dillen i en glasburk och häll över den avsvalnade lagen. Låt zucchinisillen sedan stå i kylskåpet ett dygn innan servering.
Relaterade inlägg:
- Recept på glutenfritt fröknäcke
- Gör din egen kimchi (veganskt recept)
- Raw hasselnötsbollar med apelsinsmak
- Att göra egen kombucha – steg för steg
Har provat någon annan variant av zucchinisill innan. Riktigt gott.
Ett riktigt bara vegansk alternativ. 🙂
Intressant och bra tips för oss som är vego. 🙂
Ja, perfekt för veganer. 🙂
Tack för tipset. 🙂 Alltid roligt att prova något nytt.
Varsågod. 🙂