Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Gör din egen kimchi (veganskt recept)

av | aug 19, 2019 | Hälsa, Kost & Näring, Recept - Vegetariskt & glutenfritt | 6 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –

I Korea serveras den traditionella rätten kimchi som ett tillbehör till nästan alla måltider. Namnet betyder syrat guld på koreanska och det är kort och gott syrad salladskål med chili som ger en het och kryddig smak. Kimchi är riktigt välsmakande, passar till det mesta och dessutom gör de nyttiga mjölksyrabakterierna gott för mage och tarm. Ofta använder man fisk- eller räksås i kimchi, men receptet som jag delar med mig av idag är en vegansk variant.

Gör din egen kimchi (veganskt recept)

Genom att inkludera fermenterade livsmedel i sin kosthållning får man i sig nyttiga mjölksyrabakterier som bidrar till en balanserad bakterieflora i mag-tarmsystemet. Det gynnar även näringsupptaget och hjälper till att bryta ner protein och fett i maten.

Chilin man brukar använda i kimchi är gochugaru, vilket är koreansk rödpeppar med borttagna kärnor som är torkad och grovmald. Smaken är het, lite rökig och söt. Gochugaru finns att köpa i välsorterade kryddbutiker och asiatiska affärer. Det går även utmärkt att använda andra typer av chili och sambal oelek tycker jag själv ger en mycket god smak.

Ingredienser:

Redskap:

  • Skål
  • Kniv
  • Rivjärn
  • 1,5-liters burk med gummiring och bygellås

Diska alla redskap noga och häll kokande vatten över för att eliminera oönskade bakterier. Hygien är otroligt viktigt när man fermenterar mat.

 

Gör så här:

  1. Skölj salladskålen noga och skär i större bitar som är cirka 3 cm breda.
  2. Lägg den strimlade salladskålen i en skål. Strö över saltet, massera in det ordentligt och tryck till den. Låt kålen sedan stå och vätska sig i ett par timmar. Rör om och tryckt till kålen ett par gånger under processen.
  3. Skär salladslöken i mindre bitar. Skala vitlöken och ingefäran och riv fint med hjälp av ett rivjärn. Blanda salladslöken, vitlöken, ingefäran, chilin och kokossirapen till en pasta.
  4. Rör ner pastan i salladskålen med vätskan som den gett ifrån sig och se till att alla bitar täcks.
  5. Lägg över salladskålen i en väl rengjord burk med gummiring och bygellås. Tryck ner kålen ordentligt och se till att all vätska kommer med. Det är viktigt att kålen ligger under vätskan. Lägg gärna på en tyngd på toppen som en keramisk sten eller liknande för att hålla kålen nere under vätskan.
  6. Nu ska burken stå i rumstemperatur i 2-5 dagar. Ju längre den får stå, desto mer utvecklas smaken och syrligheten. Vädra en gång om dagen. Det gör du genom att spänna av locket så pass mycket att du lättar på trycket utan att släppa in syre. Kommer det in syre kan fel bakterier börja växa till sig.
  7. Efter 2-5 dagar ställer du in burken i kylen där den får stå och mogna i ytterligare 2-5 dagar innan du äter den. Kimchin håller sig därefter bra i ett par månader.

 

Relaterade inlägg:

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

6 Kommentarer

  1. Alice

    Älskar Kimchi! Tack för receptet, det ska jag definitivt prova att göra!

    Svara
  2. Vanja

    Hela familjen tycker om kimchi och det är snart dags att göra en ny sats. 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Vad roligt att hela familjen tycker om kimchi! Gott till så mycket. 🙂

  3. Sara

    Så gott! Det måste jag bara testa! 🙂

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close