– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
I Korea serveras kimchi som ett tillbehör till nästan alla måltider. Det är en riktigt välsmakande maträtt som passar till väldigt mycket. Dessutom gör de nyttiga mjölksyrabakterierna gott för mage och tarm. Oftast använder man fisk- eller räksås i kimchi, men receptet som jag delar med mig av idag är en vegansk variant.
Vad är kimchi?
Kimchi är en av de viktigaste maträtterna i koreansk matlagning. Namnet betyder syrat guld på koreanska och det är kort och gott syrad salladskål med chili, vitlök, salladslök och ingefära som ger en het och kryddig smak.
Chilin man brukar använda i kimchi är gochugaru, vilket är koreansk rödpeppar med borttagna kärnor som är torkad och grovmald. Smaken är het, rökig och lite söt. Gochugaru finns att köpa i välsorterade kryddbutiker och asiatiska mataffärer. Det går även utmärkt att använda andra typer av chili om man inte kan få tag på gochugaru. Sambal oelek fungerar också som en bra ersättning.
Genom att inkludera fermenterade livsmedel i sin kosthållning får man i sig nyttiga mjölksyrabakterier som bidrar till en balanserad bakterieflora i mag-tarmsystemet. Det gynnar även näringsupptaget och hjälper till att bryta ner protein och fett i maten.
Ingredienser för kimchi:
- 1 kg salladskål
- 4 tsk oraffinerat havssalt
- 2 st salladslökar
- 5 cm ingefära
- 4 vitlöksklyftor
- 1-2 msk gochugaru (koreansk chili) eller sambal oelek
- 1 msk tamari
- 2 msk misopasta (vegansk)
Redskap du behöver:
- Skål
- Kniv
- Rivjärn
- Glasburkar med gummiring och bygellås
Diska alla redskap noga och häll över kokande vatten för att eliminera oönskade bakterier. Hygien är otroligt viktigt när man fermenterar mat.
Så här gör du kimchi:
- Skölj salladskålen och skär den i större bitar som är cirka 3 cm breda.
- Lägg den strimlade salladskålen i en skål. Strö över saltet, massera in det ordentligt och tryck till den. Låt kålen sedan stå och vätska sig i cirka 2 timmar. Rör om och tryckt till kålen ett par gånger under processen.
- Skär salladslöken i mindre bitar. Skala vitlöken och ingefäran och riv fint med hjälp av ett rivjärn. Blanda ihop salladslöken, vitlöken, ingefäran, chilin, tamarisojan och misopastan.
- Skölj av salladskålen så du får bort överskottet av salt. Du behöver inte låta den rinna av väl. Det är bra om det finns lite vätska kvar för fermenteringen.
- Lägg över salladskålen i en stor skål, häll över kryddblandningen och rör om ordentligt.
- Lägg över den kryddade salladskålen i väl rengjorda burkar med gummiring och bygellås. Tryck ner kålen ordentligt så att vätskan lägger sig överst. Det är viktigt att kålen ligger under vätskan. Lägg gärna på en tyngd på toppen som en keramisk sten eller liknande för att hålla kålen nere.
- Nu ska burken stå i rumstemperatur i 2-5 dagar. Ju längre den får stå, desto mer utvecklas smaken och syrligheten. Vädra en gång om dagen. Det gör du genom att spänna av locket så pass mycket att du lättar på trycket utan att släppa in syre. Kommer det in syre kan nämligen fel bakterier börja växa till sig.
- Efter 2-5 dagar ställer du in burken i kylen där den får stå och mogna i ytterligare 2-5 dagar innan du äter den. Kimchin håller sig därefter bra i ett par månader.
Älskar Kimchi! Tack för receptet, det ska jag definitivt prova att göra!
Visst är det gott!
Hela familjen tycker om kimchi och det är snart dags att göra en ny sats. 🙂
Vad roligt att hela familjen tycker om kimchi! Gott till så mycket. 🙂
Så gott! Det måste jag bara testa! 🙂
Riktigt gott! 🙂