Gör din egen kimchi (veganskt recept)

av | aug 19, 2019 | Hälsa, Kost & Näring, Recept, Tillbehör - Snacks | 6 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –

I Korea serveras kimchi som ett tillbehör till nästan alla måltider. Det är en riktigt välsmakande maträtt som passar till väldigt mycket. Dessutom gör de nyttiga mjölksyrabakterierna gott för mage och tarm. Oftast använder man fisk- eller räksås i kimchi, men receptet som jag delar med mig av idag är en vegansk variant.

Recept för vegansk kimchi

Vad är kimchi?

Kimchi är en av de viktigaste maträtterna i koreansk matlagning. Namnet betyder syrat guld på koreanska och det är kort och gott syrad salladskål med chili, vitlök, salladslök och ingefära som ger en het och kryddig smak.

Chilin man brukar använda i kimchi är gochugaru, vilket är koreansk rödpeppar med borttagna kärnor som är torkad och grovmald. Smaken är het, rökig och lite söt. Gochugaru finns att köpa i välsorterade kryddbutiker och asiatiska mataffärer. Det går även utmärkt att använda andra typer av chili om man inte kan få tag på gochugaru. Sambal oelek fungerar också som en bra ersättning.

Genom att inkludera fermenterade livsmedel i sin kosthållning får man i sig nyttiga mjölksyrabakterier som bidrar till en balanserad bakterieflora i mag-tarmsystemet. Det gynnar även näringsupptaget och hjälper till att bryta ner protein och fett i maten.

Ingredienser för kimchi:

Redskap du behöver:

  • Skål
  • Kniv
  • Rivjärn
  • Glasburkar med gummiring och bygellås

Diska alla redskap noga och häll över kokande vatten för att eliminera oönskade bakterier. Hygien är otroligt viktigt när man fermenterar mat.

 

Så här gör du kimchi:

  1. Skölj salladskålen och skär den i större bitar som är cirka 3 cm breda.
  2. Lägg den strimlade salladskålen i en skål. Strö över saltet, massera in det ordentligt och tryck till den. Låt kålen sedan stå och vätska sig i cirka 2 timmar. Rör om och tryckt till kålen ett par gånger under processen.
  3. Skär salladslöken i mindre bitar. Skala vitlöken och ingefäran och riv fint med hjälp av ett rivjärn. Blanda ihop salladslöken, vitlöken, ingefäran, chilin, tamarisojan och misopastan.
  4. Skölj av salladskålen så du får bort överskottet av salt. Du behöver inte låta den rinna av väl. Det är bra om det finns lite vätska kvar för fermenteringen.
  5. Lägg över salladskålen i en stor skål, häll över kryddblandningen och rör om ordentligt.
  6. Lägg över den kryddade salladskålen i väl rengjorda burkar med gummiring och bygellås. Tryck ner kålen ordentligt så att vätskan lägger sig överst. Det är viktigt att kålen ligger under vätskan. Lägg gärna på en tyngd på toppen som en keramisk sten eller liknande för att hålla kålen nere.
  7. Nu ska burken stå i rumstemperatur i 2-5 dagar. Ju längre den får stå, desto mer utvecklas smaken och syrligheten. Vädra en gång om dagen. Det gör du genom att spänna av locket så pass mycket att du lättar på trycket utan att släppa in syre. Kommer det in syre kan nämligen fel bakterier börja växa till sig.
  8. Efter 2-5 dagar ställer du in burken i kylen där den får stå och mogna i ytterligare 2-5 dagar innan du äter den. Kimchin håller sig därefter bra i ett par månader.

 

Relaterade inlägg:

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

3 tips för en välmående mage och tarm

3 tips för en välmående mage och tarm

- I betalt samarbete med Naturecan - Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Naturecan - En välfungerande mage och tarm lägger grunden för vår hälsa, så det är något som vi verkligen borde prioritera. Det finns även många faktorer som spelar en betydande roll...

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg. Vad är...

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna...

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

6 Kommentarer

  1. Alice

    Älskar Kimchi! Tack för receptet, det ska jag definitivt prova att göra!

    Svara
  2. Vanja

    Hela familjen tycker om kimchi och det är snart dags att göra en ny sats. 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Vad roligt att hela familjen tycker om kimchi! Gott till så mycket. 🙂

  3. Sara

    Så gott! Det måste jag bara testa! 🙂

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera, men...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...

Veckans kampnajer för kosttillskott och hälsokost

This will close in 0 seconds