Gör din egen kimchi (veganskt recept)

av | aug 19, 2019 | Hälsa, Kost & Näring, Recept, Tillbehör - Snacks | 6 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –

I Korea serveras kimchi som ett tillbehör till nästan alla måltider. Det är en riktigt välsmakande maträtt som passar till väldigt mycket. Dessutom gör de nyttiga mjölksyrabakterierna gott för mage och tarm. Oftast använder man fisk- eller räksås i kimchi, men receptet som jag delar med mig av idag är en vegansk variant.

Recept för vegansk kimchi

Vad är kimchi?

Kimchi är en av de viktigaste maträtterna i koreansk matlagning. Namnet betyder syrat guld på koreanska och det är kort och gott syrad salladskål med chili, vitlök, salladslök och ingefära som ger en het och kryddig smak.

Chilin man brukar använda i kimchi är gochugaru, vilket är koreansk rödpeppar med borttagna kärnor som är torkad och grovmald. Smaken är het, rökig och lite söt. Gochugaru finns att köpa i välsorterade kryddbutiker och asiatiska mataffärer. Det går även utmärkt att använda andra typer av chili om man inte kan få tag på gochugaru. Sambal oelek fungerar också som en bra ersättning.

Genom att inkludera fermenterade livsmedel i sin kosthållning får man i sig nyttiga mjölksyrabakterier som bidrar till en balanserad bakterieflora i mag-tarmsystemet. Det gynnar även näringsupptaget och hjälper till att bryta ner protein och fett i maten.

Ingredienser för kimchi:

Redskap du behöver:

  • Skål
  • Kniv
  • Rivjärn
  • Glasburkar med gummiring och bygellås

Diska alla redskap noga och häll över kokande vatten för att eliminera oönskade bakterier. Hygien är otroligt viktigt när man fermenterar mat.

 

Så här gör du kimchi:

  1. Skölj salladskålen och skär den i större bitar som är cirka 3 cm breda.
  2. Lägg den strimlade salladskålen i en skål. Strö över saltet, massera in det ordentligt och tryck till den. Låt kålen sedan stå och vätska sig i cirka 2 timmar. Rör om och tryckt till kålen ett par gånger under processen.
  3. Skär salladslöken i mindre bitar. Skala vitlöken och ingefäran och riv fint med hjälp av ett rivjärn. Blanda ihop salladslöken, vitlöken, ingefäran, chilin, tamarisojan och misopastan.
  4. Skölj av salladskålen så du får bort överskottet av salt. Du behöver inte låta den rinna av väl. Det är bra om det finns lite vätska kvar för fermenteringen.
  5. Lägg över salladskålen i en stor skål, häll över kryddblandningen och rör om ordentligt.
  6. Lägg över den kryddade salladskålen i väl rengjorda burkar med gummiring och bygellås. Tryck ner kålen ordentligt så att vätskan lägger sig överst. Det är viktigt att kålen ligger under vätskan. Lägg gärna på en tyngd på toppen som en keramisk sten eller liknande för att hålla kålen nere.
  7. Nu ska burken stå i rumstemperatur i 2-5 dagar. Ju längre den får stå, desto mer utvecklas smaken och syrligheten. Vädra en gång om dagen. Det gör du genom att spänna av locket så pass mycket att du lättar på trycket utan att släppa in syre. Kommer det in syre kan nämligen fel bakterier börja växa till sig.
  8. Efter 2-5 dagar ställer du in burken i kylen där den får stå och mogna i ytterligare 2-5 dagar innan du äter den. Kimchin håller sig därefter bra i ett par månader.

 

Relaterade inlägg:

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Svartpeppar – Så kan kryddan bidra till hälsan

Svartpeppar – Så kan kryddan bidra till hälsan

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Svartpeppar är en av våra mest älskade kryddor och finns att hitta i de flesta kök. Men visste du att svartpeppar kan bidra med mycket mer än bara en god smak? Faktum är att det aktiva ämnet piperin...

Björkaska – Så använder du den

Björkaska – Så använder du den

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Björkaskans rika innehåll av mineraler gör den till en uppskattad hälsokostprodukt. Faktum är att den har en lång historisk användning för att stödja kroppens syra-basbalans och används ofta i...

Vagusnerven – Lär dig stimulera den för bättre hälsa

Vagusnerven – Lär dig stimulera den för bättre hälsa

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vagusnerven har en stor inverkan på både vår fysiska och mentala hälsa. Den utgör en betydande del av det parasympatiska nervsystemet och påverkar de flesta av våra organ. Tillsammans med andra...

Smashed brysselkål med vitlök och citron

Smashed brysselkål med vitlök och citron

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Ugnsrostad smashed brysselkål med vitlök och citron. Så fantastiskt gott och enkelt att göra. Med en krispig yta och mjuk insida blir denna sidorätt en verklig vinnare. Ingredienser för smashed...

6 Kommentarer

  1. Alice

    Älskar Kimchi! Tack för receptet, det ska jag definitivt prova att göra!

    Svara
  2. Vanja

    Hela familjen tycker om kimchi och det är snart dags att göra en ny sats. 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Vad roligt att hela familjen tycker om kimchi! Gott till så mycket. 🙂

  3. Sara

    Så gott! Det måste jag bara testa! 🙂

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

9 − 7 =

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg. Vad är...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera, men...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Så gör du lymfmassage på dig själv

Så gör du lymfmassage på dig själv

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Lymfmassage hjälper till att förbättra lymfvätskans flöde och föra bort vätskeansamlingar i vävnader. På så sätt kan man minska svullnad, smärta och stelhet orsakat av ett stagnerat lymfsystem. Här...

NAD+ och dess roll för hälsan och åldrandet

NAD+ och dess roll för hälsan och åldrandet

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – NAD+ har blivit extremt omtalat på senare tid, och det finns en mycket bra anledning till det. Här följer om vad NAD+ är, vilken funktion det har i kroppen och varför ämnet har så stor betydelse för...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Veckans kampnajer för kosttillskott och hälsokost