Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Produkttips!

 Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Gör din egen kimchi (veganskt recept)

av | aug 19, 2019 | IFD - Antiinflammatorisk kost, Kost, Recept, Vegansk / Vegetarisk kost | 6 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore –

I Korea serveras den traditionella rätten kimchi som ett tillbehör till nästan alla måltider. Namnet betyder syrat guld på koreanska och det är kort och gott syrad salladskål med chili som ger en het och kryddig smak. Kimchi är riktigt välsmakande, passar till det mesta och dessutom gör de nyttiga mjölksyrabakterierna gott för mage och tarm. Ofta använder man fisk- eller räksås i kimchi, men receptet som jag delar med mig av idag är en vegansk variant.

Gör din egen kimchi (veganskt recept)

Genom att inkludera fermenterade livsmedel i sin kosthållning får man i sig nyttiga mjölksyrabakterier som bidrar till en balanserad bakterieflora i mag-tarmsystemet. Det gynnar även näringsupptaget och hjälper till att bryta ner protein och fett i maten.

Chilin man brukar använda i kimchi är gochugaru, vilket är koreansk rödpeppar med borttagna kärnor som är torkad och grovmald. Smaken är het, lite rökig och söt. Gochugaru finns att köpa i välsorterade kryddbutiker och asiatiska affärer. Det går även utmärkt att använda andra typer av chili och sambal oelek tycker jag själv ger en mycket god smak.

Ingredienser:

Redskap:

 • Skål
 • Kniv
 • Rivjärn
 • 1,5-liters burk med gummiring och bygellås

Diska alla redskap noga och häll kokande vatten över för att eliminera oönskade bakterier. Hygien är otroligt viktigt när man fermenterar mat.

 

Gör så här:

 1. Skölj salladskålen noga och skär i större bitar som är cirka 3 cm breda.
 2. Lägg den strimlade salladskålen i en skål. Strö över saltet, massera in det ordentligt och tryck till den. Låt kålen sedan stå och vätska sig i ett par timmar. Rör om och tryckt till kålen ett par gånger under processen.
 3. Skär salladslöken i mindre bitar. Skala vitlöken och ingefäran och riv fint med hjälp av ett rivjärn. Blanda salladslöken, vitlöken, ingefäran, chilin och kokossirapen till en pasta.
 4. Rör ner pastan i salladskålen med vätskan som den gett ifrån sig och se till att alla bitar täcks.
 5. Lägg över salladskålen i en väl rengjord burk med gummiring och bygellås. Tryck ner kålen ordentligt och se till att all vätska kommer med. Det är viktigt att kålen ligger under vätskan. Lägg gärna på en tyngd på toppen som keramiska stenar eller liknande för att hålla kålen nere under vätskan.
 6. Nu ska burken stå i rumstemperatur i 2-5 dagar. Ju längre den får stå, desto mer utvecklas smaken och syrligheten. Vädra en gång om dagen. Det gör du genom att spänna av locket så pass mycket att du lättar på trycket utan att släppa in syre. Kommer det in syre kan fel bakterier börja växa till sig.
 7. Efter 2-5 dagar ställer du in burken i kylen där den får stå och mogna i ytterligare 2-5 dagar innan du äter den. Kimchin håller sig därefter bra i ett par månader.

 

Relaterade inlägg:

6 Kommentarer

 1. Alice

  Älskar Kimchi! Tack för receptet, det ska jag definitivt prova att göra!

  Svara
 2. Vanja

  Hela familjen tycker om kimchi och det är snart dags att göra en ny sats. 🙂

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Vad roligt att hela familjen tycker om kimchi! Gott till så mycket. 🙂

   Svara
 3. Sara

  Så gott! Det måste jag bara testa! 🙂

  Svara

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close