Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Eteriska oljor är torra, flyktiga och mycket koncentrerade oljor med kraftfulla egenskaper. De utvinns på olika sätt från växtdelar som blommor, blad, skal på frukter, bark och rötter. Här följer om några uppskattade oljor som man kan ha stor användning av vid några av våra vanligaste sommarplågor.

Eteriska oljor vid vanliga sommarplågor

Vad är eterisk olja?

Eterisk olja är de flyktiga beståndsdelarna som doftar i en växt. Oljorna framställs genom metoder som kallpressning, ångdestillering eller CO2-extraktion av olika växtdelar som då ger mycket koncentrerade oljor. Främst används eteriska oljor i aromaterapi, naturlig hudvård och hushållsprodukter där de fyller flera funktioner.

Alla eteriska oljor har sina specifika egenskaper och användningsområden. De kan till exempel vara lugnande, energigivande, upplyftande, cirkulationshöjande eller bakteriedödande. Det gör oljorna mycket användbara och effektiva för olika ändamål. Eteriska oljor ska inte förväxlas med doftoljor som är syntetiskt framtagna, vilka inte äger terapeutiska egenskaper som eteriska oljor gör.

Eftersom eteriska oljor är mycket koncentrerade ska de alltid med få undantag blandas ut med en bas som vegetabilisk olja, aloe vera eller vatten innan användning. Basoljor som man kan använda är till exempel mandelolja, jojobolja och kokosolja. I vissa fall kan man dock med försiktighet punktbehandla med outspädd olja. Man kan även förånga oljorna med hjälp av en aromalampa eller aromadiffuser för att sprida doften i hemmet eller på uteplatsen.

Eterisk olja vid solsveda och brännskador

Under sommaren vill de flesta av oss njuta av solen och värmen så mycket som möjligt. Det gäller dock att använda ett bra solskydd med hög SPF för att inte bränna sig. Skulle olyckan trots allt vara framme så kan man ta hjälp av eterisk olja för att lindra den värsta solsvedan.

Eterisk lavendelolja är lugnande och hudläkande och kan hjälpa huden att återhämta sig snabbare när man bränt sig (1) (2). Den är därmed fantastisk att ha nära till hands vid solsveda och andra brännskador eller om man råkat komma i kontakt med brännmaneter eller brännässlor.

Blanda 10-20 droppar lavendelolja med 100 ml vegetabilisk olja eller aloe vera. Spraya på huden fler gånger per dag till svedan lagt sig och huden läkt. Det kan bidra till att huden återhämtar sig snabbare och många gånger motverka att den solbrända huden flagnar.

Eterisk olja vid Insektsbett, munsår och hudirritationer

Lavendelolja är som sagt hudläkande och kan stilla smärta, lindra klåda och lugna hudirritationer. Vid blåsor, ytliga sår, insektsbett, självsprickor och skavsår kan du ta en droppe ren eterisk lavendelolja och punktbehandla det drabbade området. Du kan även blanda ut den eteriska oljan med aloe vera eller en vegetabilisk olja som nämnt ovan.

Tea tree olja är en annan eterisk olja som är mycket användbar som första hjälpen. Kan användas för att punktbehandla små skärsår, munsår och insektsbett.

Eterisk olja vid fotsvamp

Fotsvamp är en relativt vanlig infektion som man lätt kan få när man springer barfota i allmänna omklädningsrum och våtutrymmen. Fotsvamp angriper oftast huden mellan tårna. Symtom på fotsvamp är att huden fjällar eller flagnar, det kan bildas sprickor och det kan svida och klia. Det finns flera eteriska oljor som kan vara effektiva vid fotsvamp och tea tree är en av dom (3).

Man kan göra ett fotbad genom att blanda 2 dl äppelcidervinäger tillsammans med 5 droppar eterisk tea tree olja i varmt vatten. Låt fötterna vara i fotbadet i cirka 20 minuter. Torka av fötterna ordentligt efteråt och var speciellt noga mellan tårna. Smörj därefter in fötterna med lite kallpressad kokosolja som du blandar med några droppar eterisk tea tree olja. Upprepa varje kväll tills fotsvampen är borta. Ofta tar det inte mer än ett par dagar. Var även noga med att tvätta skor, strumpor och handdukar som kommit i kontakt med fotsvampen.

Man kan även göra en fotspray. Blanda 10 droppar tea tree olja med 100 ml vatten och spraya direkt på fötterna. Samma spray kan även användas för att spreja skorna.

Eterisk olja för att hålla insekter på avstånd

Eterisk citrongräsolja är en mångsidig olja med friska citrustoner. Inom aromaterapi är den bland annat uppskattad för att vara avkopplande, upplyftande och balanserande. Den är även känd som en doft som stöter bort insekter som myggor, loppor, löss och fästingar. Det gör den mycket användbar för att hålla insekterna på avstånd.

För att göra en kroppsspray eller rumsspray kan du blanda 10-15 droppar eterisk citrongräsolja med 100 ml flytande aloe vera eller vatten. En bas med aloe vera blir en riktigt härligt svalkande och vårdande kroppsspray. En vattenbas är perfekt om man vill kunna spraya en mist över sig själv och kläderna. Den kan även användas som ett rumsspray inomhus eller på uteplatsen.

För att göra en kroppsolja så tillsätter du 10-15 droppar eterisk citrongräsolja till 100 ml vegetabilisk olja. Som nämnt ovan är kokosolja, mandelolja och jojobaolja bra exempel för basoljor.

Man kan även ta hjälp av en aromalampa eller aromadiffuser för att effektivt sprida doften i hemmet eller på uteplatsen. 3-5 droppar eterisk olja brukar vara en lagom mängd.

 

Återförsäljare av eteriska oljor och tillbehör:

 

Källor och Referenser:

(1) Encyclopedia of Essential Oils. Författare: Julia Lawless. Förlag: Harper Thorsons, 2002-07-01. ISBN: 9780007145188.

(2) Wound healing potential of lavender oil by acceleration of granulation and wound contraction through induction of TGF-β in a rat model. Published online 2016 May 26. doi: 10.1186/s12906-016-1128-7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4880962/

(3) Medical News today: Five home remedies for athlete’s foot. https://www.medicalnewstoday.com/articles/319563

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

8 Kommentarer

 1. Emmy

  Använder en olja med citrongräs. Så effektivt.

  Svara
 2. Anja

  Superbra tips! <3

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Tack! Så roligt att du uppskattar tipsen. 🙂

 3. Mona

  Läste i ett annat inlägg på din blogg om att använda citrongräsolja i aromalampa på altan mot mygg. Gjorde det förra året och det fungerade så fantastisk bra. Tack för alla bra tips du delar med dig av.

  Glad sommar!

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Så roligt att höra! Väldigt effektivt. 🙂

   Glad sommar!

 4. K.A

  Har alltid tea tree och lavendelolja hemma, men ska köpa hem citrongräsolja med. 🙂

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close