– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –

Den här veganska varianten av senapssill är gjord på aubergine. Perfekt för veganer, vegetarianer eller för den som vill ha ett nytt och lite grönare inslag på sillbordet.

Vegansk senapssill av aubergine recept

Att göra auberginesill

Auberginesill är enkelt att göra, men man bör förbereda den dagen innan så den får tid att stå till sig. Om du vill ha flera varianter av vegansill på sillbordet så är zucchinisill med rödlök och gurka ett annat gott alternativ.

Traditionellt använder man sig av 1-2-3-lagen när man lägger in sill, vilket såklart även går utmärkt att använda för vegansill. Den gör man genom att blanda ihop 1 del ättikssprit 12%, 2 delar socker och 3 delar vatten. Själv brukar jag byta ut det vita sockret mot ett hälsosammare alternativ. Man kan till exempel använda kokossocker, björksocker eller någon annan sötning beroende på vad man föredrar.

Jag tycker även om att dra ner på sötningen från den traditionella mängden 2 dl till 1/2 dl eftersom jag föredrar mindre sötma, men det gör du som du vill. Jag har även valt att byta ut ättikan mot äppelcidervinäger för att jag tycker det ger en rundare och godare smak.

Ingredienser:

  • 1/2 stor aubergin

Lagen:

Senapssås:

Gör så här:

  1. Dela auberginen på längden och skär cirka 0,5 cm tjocka skivor på tvären.
  2. Strö salt över skivorna så de får salta ur under cirka 30 minuter. Då blir auberginen fastare i konsistensen och mindre besk i smaken. Skölj därefter av saltet.
  3. Koka auberginskivorna i vatten i cirka en minut så att de mjuknar något. Sila av och ställ åt sidan.
  4. Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och låt koka upp någon minut tills sockret har löst upp sig. Ta sedan av lagen från värmen och låt svalna.
  5. Lägg auberginen i en glasburk och häll över den avsvalnade lagen. Låt stå i kylskåpet över natten.
  6. 4-5 timmar innan servering blandar du ihop senapssåsen. Mät upp samtliga ingredienser i en skål, blanda om och smaka av med havssalt.
  7. Sila av auberginen som du la in i lag dagen innan och plocka bort kryddorna. Rör ner auberginebitarna i skålen med senapssås och blanda om väl.
  8. Häll upp auberginesillen i en ren glasburk och förslut. Låt stå i kylen i minst 4 timmar innan servering.

 

Relaterade inlägg:

 

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg. Vad är...

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna...

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

Chiapudding med extra protein

Chiapudding med extra protein

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com - Chiapudding ger en riktigt bra start på dagen. Det är dessutom enkelt att förbereda den kvällen innan, så du har frukosten färdig för morgonen därpå. Här följer en variant som är extra rik på protein...

8 Kommentarer

  1. Annika

    Så spännande! Ska absolut testas 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Så roligt att du vill testa receptet. 🙂

  2. Ella

    Så gott med auberginesill! <3

    Svara
  3. L.G

    Låter gott! Bra alternativ till sill för alla oss veganer. 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Ja, ett mycket bra alternativ till sill. 🙂

  4. Amanda

    Tack för alla bra tips du delar med dig! <3 Gjorde denna till midsommar och det blev så gott.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Tack och vad roligt att höra. 🙂

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera,...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...