– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Den här veganska varianten av senapssill är gjord på aubergine. Perfekt för veganer, vegetarianer eller för den som vill ha ett nytt och lite grönare inslag på sillbordet.
Att göra auberginesill
Auberginesill är enkelt att göra, men man bör förbereda den dagen innan så den får tid att stå till sig. Om du vill ha flera varianter av vegansill på sillbordet så är zucchinisill med rödlök och gurka ett annat gott alternativ.
Traditionellt använder man sig av 1-2-3-lagen när man lägger in sill, vilket såklart även går utmärkt att använda för vegansill. Den gör man genom att blanda ihop 1 del ättikssprit 12%, 2 delar socker och 3 delar vatten. Själv brukar jag byta ut det vita sockret mot ett hälsosammare alternativ. Man kan till exempel använda kokossocker, björksocker eller någon annan sötning beroende på vad man föredrar.
Jag tycker även om att dra ner på sötningen från den traditionella mängden 2 dl till 1/2 dl eftersom jag föredrar mindre sötma, men det gör du som du vill. Jag har även valt att byta ut ättikan mot äppelcidervinäger för att jag tycker det ger en rundare och godare smak.
Ingredienser:
- 1/2 stor aubergin
Lagen:
- 3 dl vatten
- 1/2 – 2 dl socker (valfri sötning) (t.ex. kokossocker eller björksocker)
- 1 dl äppelcidervinäger (eller ättika)
- 5 grovt krossade kryddpepparkorn
- 2 lagerblad
Senapssås:
- 2 dl havre fraiche
- 1/2 dl kallpressad olivolja
- 2 msk dijonsenap
- 2 msk finhackad dill
- Havssalt efter tycke
Gör så här:
- Dela auberginen på längden och skär cirka 0,5 cm tjocka skivor på tvären.
- Strö salt över skivorna så de får salta ur under cirka 30 minuter. Då blir auberginen fastare i konsistensen och mindre besk i smaken. Skölj därefter av saltet.
- Koka auberginskivorna i vatten i cirka en minut så att de mjuknar något. Sila av och ställ åt sidan.
- Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och låt koka upp någon minut tills sockret har löst upp sig. Ta sedan av lagen från värmen och låt svalna.
- Lägg auberginen i en glasburk och häll över den avsvalnade lagen. Låt stå i kylskåpet över natten.
- 4-5 timmar innan servering blandar du ihop senapssåsen. Mät upp samtliga ingredienser i en skål, blanda om och smaka av med havssalt.
- Sila av auberginen som du la in i lag dagen innan och plocka bort kryddorna. Rör ner auberginebitarna i skålen med senapssås och blanda om väl.
- Häll upp auberginesillen i en ren glasburk och förslut. Låt stå i kylen i minst 4 timmar innan servering.
Relaterade inlägg:
- Så påverkas din hjärna av tarmfloran
- Att stödja tarmfloran och maghälsan
- Recept på glutenfritt tunnbröd
- Raw saffransbollar
Så spännande! Ska absolut testas 🙂
Så roligt att du vill testa receptet. 🙂
Så gott med auberginesill! <3
Visst är det! 🙂
Låter gott! Bra alternativ till sill för alla oss veganer. 🙂
Ja, ett mycket bra alternativ till sill. 🙂
Tack för alla bra tips du delar med dig! <3 Gjorde denna till midsommar och det blev så gott.
Tack och vad roligt att höra. 🙂