Att göra egen kombucha – steg för steg

av | jul 1, 2019 | Hälsa, Kost & Näring, Recept - Vegetariskt & glutenfritt | 6 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore –

Kombucha är en frisk, syrlig och lätt kolsyrad fermenterad hälsodryck rik på vitaminer, mineraler, aminosyror, organiska syror och mjölksyrabakterier. Under tusentals år har den druckits i främst Ryssland, Kina och Japan. På senare år har drycken även kommit att bli riktigt populär i väst tack vare dess goda smak och hälsofrämjande egenskaper. Här följer steg för steg hur du gör din egen kombucha.

Att göra egen kombucha - steg för steg

Vad är kombucha?

För att göra kombucha låter man te och socker fermenteras med hjälp av jästsvampen scoby (Symbiothic Colony Of Bacteria and Yeast) även kallad tesvamp eller volgasvamp. Man kan antingen odla fram sin egen jästsvamp eller inhandla färdig scopy med startvätska som finns att köpa här. Under processen äter jästsvampen upp sockret och bildar nyttiga mjölksyrabakterier, enzymer, organiska syror och andra viktiga näringsämnen. Det gör kombucha till en fantastisk dryck för att stödja bakteriefloran och skapa balans i mag-tarmsystemet. Den lätt kolsyrade drycken är dessutom väldigt god. Mer om Kombuchas hälsofördelar och bakgrundshistoria kan du läsa om i ett föregående inlägg som du hittar här.

Detta behöver du:

  • Scoby med startvätska (cirka 2 dl startvätska, vilket är den vätska scobyn ligger i)
  • 2 liter vatten
  • 1 dl ekologiskt socker (själv använder jag kokossocker)
  • 4 tepåsar med ekologiskt svart eller grönt te utan smak (jag kan rekommendera Kung Markatta Grönt te original)
  • Eventuellt något att smaksätta kombuchan med som t.ex apelsin, citron, lime, bär, mynta, ingefära eller något annat som faller dig i smaken (men först efter 7-14 dagar).

Redskap:

  • Köksutrustning: kastrull, sil, tratt, sked, slev och kniv.
  • En stor glasburk 2,5 – 3 liter, en bit linnetyg och ett gummiband.
  • Glasflaskor (att hälla upp kombuchan i när den väl är klar).

Förberedelser:

  • Ta fram Scobyn ur kylskåpet någon timme innan bryggningen påbörjas.
  • Lägg fram ingredienser och utrustning.
  • Diska alla redskap, burkar och flaskor noga och häll kokande vatten över för att eliminera oönskade bakterier. Hygien är otroligt viktigt när man mjölksyrar och fermenterar mat.

Så här gör du:

  1. Koka upp 2 liter vatten, tillsätt 1 dl socker och 4 tepåsar. Låt det söta teet dra och svalna. När teet kommit ner till rumstemperatur tar du ut tepåsarna.
  2. Lägg din scoby i en stor glasburk med den startvätska som den levereras med (ca 2 dl). Har du odlat fram din egen scoby så tar du av den vätska som bildades under framodlingen. Häll därefter i det avsvalnande teet.
  3. Spänn fast linnetyget över burken med hjälp av ett gummiband. Det är viktigt att det fortfarande kommer in syre så du ska inte använda ett lock.
  4. Låt glasburken stå orörd i rumstemperatur, helst runt 23°C och gärna mörkt i 7–14 dagar. Starkt och direkt solljus är inte bra för processen.
  5. Från dag 7 kan du börja provsmaka. Smaka av genom att stoppa ner ett sugrör under svampen och fånga upp lite av vätskan. Fortsätt att smaka av var och varannan dag tills du är nöjd. Smaken på kombuchan förändras under jäsprocessen från söt till mer syrlig ju längre den får stå.
  6. När du är nöjd med smaken tar du upp både “mamman” och den nya scobyn som nu bildats på toppen. Lägg dessa med 2 dl av kombuchan i två separata glasburkar som du sedan kan använda för att göra ny kombucha. Vill du inte göra en ny sats direkt, men hålla svampen levande så kan du låta den stå svalt i upp till 6 veckor.
  7. Om du ska smaksätta din kombucha så vill du göra det nu. Tillsätt exempelvis färskpressad apelsin, citron, lime, jordgubbar, äpple, ingefära, eller något annat som faller dig i smaken. Sila bort eventuella kärnor och fibrer. Fem delar kombucha till en del juice brukar ge en bra balans, men prova dig fram till vad du tycker smakar bra.
  8. Häll upp kombuchan i väl rengjorda glasflaskor med lufttätt lock och låt stå för efterfermentering i 3 till 5 dagar.
  9. Om du bryter processen medan den ännu är lite söt så kommer det att bildas mer kolsyra när den står och efterfermenteras. När flaskorna är lufttäta avstannar bakterieaktiviteten, men jästen fortsätter att jobba vilket gör kombuchan kolsyrad.
  10. Nu är kombuchan färdig att drickas. Tänk på att öppna flaskan försiktigt eftersom det bildats ett tryck i flaskan under efterfermenteringen. Den håller sig sedan bra i kylen i flera månader.

 

Relaterade inlägg:

 

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

Chiapudding med extra protein

Chiapudding med extra protein

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com - Chiapudding ger en riktigt bra start på dagen. Det är dessutom enkelt att förbereda den kvällen innan, så du har frukosten färdig för morgonen därpå. Här följer en variant som är extra rik på protein...

Lymfsystemet – det bästa man kan göra och det sämsta

Lymfsystemet – det bästa man kan göra och det sämsta

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost och Weightworld - Lymfsystemet har en stor betydelse för vår hälsa och är därmed något som vi bör ge lite extra uppmärksamhet till. Det är även ett kroppssystem som vi själva kan påverka på många sätt....

Ugnsbakad gröt med nötter och blåbär

Ugnsbakad gröt med nötter och blåbär

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com - Ugnsbakad gröt är en lite lyxigare variant till vanlig havregrynsgröt som tillagas i kastrull. En riktigt god helgfrukost, eller förbered den dagen innan så du har frukosten färdig till nästa morgon....

6 Kommentarer

  1. Kattis

    Kombucha är så gott! Jag har tagit en paus i min tillverkning nu under sommaren, men sen sätter jag igång igen. 🙂

    Svara
  2. Alexandra

    Älskar kombucha! <3

    Svara
  3. Malin

    Visste inte att man kunde köpa färdig scoby! Så bra. 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Visst är det bra att man kan köpa färdig så slipper man processen av att odla egen. 🙂

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera,...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...

Total
20
Share