– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Har du testat att göra ugnsrostad spetskål? Supergott tillbehör som passar till det mesta. Dessutom är det väldigt enkelt att göra och snabbt går det också.
Själv älskar jag alla sorters kål och spetskål är inget undantag. Om du inte har provat att göra ugnsrostad spetskål så har du verkligen missat något. Krydda efter tycke och smak. Jättegott med lite citron och/eller färska örter som till exempel timjan, persilja eller dill. Välj din smaksättning beroende på vad du ska servera den ugnsrostade spetskålen till.
Om du vill göra det enkelt för dig så blir det även jättegott med bara lite salt och peppar. Ett tips för ett fantastiskt gott örtsalt är Reneé Voltaire EKO Örtsalt Ramslök som verkligen kan förhöja smaken i de flesta maträtter.
Ingredienser för ugnsrostad spetskål:
- 1 st Spetskål
- Kallpressad olivolja
- Havssalt/örtsalt
- Svartpeppar
- Eventuellt färska örter, citronsaft och citronzest efter tycke och smak
Gör så här:
- Sätt ugnen på 180 °C.
- Skölj kålen och skala av de yttersta bladen om de inte är fina.
- Dela spetskålen i 4 klyftor och lägg dom på en plåt.
- Ringla över olivolja och krydda med örtsalt/havssalt och svartpeppar.
- Rosta i mitten av ugnen i cirka 20-30 minuter, eller tills spetskålen mjuknat och fått en fin färg.
- Om du vill kan du toppa med färska örter och/eller citronsaft och citronzest innan servering.
Kort om spetskål
Svensk spetskål är i säsong från ungefär juni till december, men den finns att få tag på året om. Den är lika god tillagad som rå i sallader. Den första spetskålen på sommaren har så späda blad att den kan ersätta salladsblad.
Förutom att ugnsrosta spetskålen så kan den snabbstekas, ångkokas, strimlas och användas i wokrätter etc. Spetskålen är inte lika kompakt i strukturen som vitkål, utan det är rätt så luftigt mellan bladen. Den har också en lite mildare kålsmak, vilket uppskattas av många.
Näringsmässigt är den främst rik på vitaminerna A, K och C, samt mineralerna kalcium och järn. Den innehåller även rikligt med kostfibrer, vilket din mage kommer att tacka dig för.
Relaterade inlägg:
- Recept för raw äppelrutor
- Krispiga grönkålschips
- Recept på chokladdoppade dadel- och nötbollar
- Gör din egen kimchi (veganskt recept)
Har aldrig rostat spetskål, men det ser ju väldigt gott ut. Ska absolut göra det. Tack för tipset.
Så gott Emma! Du borde verkligen testa. 🙂
Så gott! Älskar spetskål. <3
Visst är det gott! 🙂
Åh det var länge sedan jag gjorde rostad spetskål. Så gott! Tack för påminnelsen måste jag göra i helgen. 🙂
Visst är det fantastiskt gott! 🙂
Älskar spetskål! Ska köpa idag. 🙂
Så gott! Gäller att passa på under säsongen. 🙂
Mums! En favorit. 🙂
Visst är det så gott. 🙂