– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Har du testat att göra ugnsrostad spetskål? Supergott tillbehör som passar till det mesta. Dessutom är det väldigt enkelt att göra och snabbt går det också.

Själv älskar jag alla sorters kål och använder dom flitigt när det är säsong. Spetskål är inget undantag och om du inte har provat att göra ugnsrostad spetskål så har du verkligen missat något. Krydda efter tycke och smak. Jättegott med lite citron och /eller färska örter som till exempel timjan, persilja eller dill, beroende på vad du ska servera den till. Vill du göra det enkelt för dig så blir det även jättegott med bara lite salt och peppar. Ett tips för ett fantastiskt gott örtsalt är Reneé Voltaire EKO Örtsalt Ramslök som verkligen kan förhöja smaken i de flesta maträtter.
Ingredienser för ugnsrostad spetskål:
- 1 st Spetskål
- Olja alternativt smör/ghee
- Havssalt/örtsalt och svartpeppar
- Eventuellt lite färska örter, citronsaft och citronzest
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skölj kålen och skala av de yttersta bladen om dom inte är fina.
- Dela spetskålen i 4 klyftor och lägg på en plåt.
- Ringla över olja och krydda med örtsalt/havssalt och nymalen svartpeppar.
- Rosta i mitten av ugnen i cirka 15-20 minuter, eller tills spetskålen fått fin färg.
- Om du vill kan du toppa med färska örter och/eller citronsaft och citronzest innan servering.
Kort om spetskål
Svensk spetskål är i säsong från ungefär juni till december. Den kan ätas både tillagad och rå i sallader. Den första spetskålen på sommaren har så spröda blad att den kan ersätta salladsblad. Förutom att ugnsrosta spetskålen så kan den snabbstekas, ångkokas, strimlas och användas i wokrätter etc.
Spetskålen är inte lika kompakt i strukturen som vitkål, utan det är rätt så luftigt mellan bladen. Den har också en lite mildare kålsmak, vilket uppskattas av många.
Näringsmässigt är den främst rik på vitaminerna A, K och C, samt mineralerna kalcium och järn. Den innehåller även rikligt med kostfibrer vilket din mage kommer att tacka dig för.
Relaterade inlägg:
- Recept för raw äppelrutor
- Krispiga grönkålschips
- Recept på chokladdoppade dadel- och nötbollar
- Gör din egen kimchi (veganskt recept)
Har aldrig rostat spetskål, men det ser ju väldigt gott ut. Ska absolut göra det. Tack för tipset.
Så gott Emma! Du borde verkligen testa. 🙂
Så gott! Älskar spetskål. <3
Visst är det gott! 🙂
Åh det var länge sedan jag gjorde rostad spetskål. Så gott! Tack för påminnelsen måste jag göra i helgen. 🙂
Visst är det fantastiskt gott! 🙂
Älskar spetskål! Ska köpa idag. 🙂
Så gott! Gäller att passa på under säsongen. 🙂
Mums! En favorit. 🙂
Visst är det så gott. 🙂