Ugnsrostad spetskål – snabbt och enkelt

av | nov 9, 2021 | Kost & Näring, Lunch - Middag, Recept - Vegetariskt & glutenfritt, Tillbehör - Snacks | 10 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –

Har du testat att göra ugnsrostad spetskål? Supergott tillbehör som passar till det mesta. Dessutom är det väldigt enkelt att göra och snabbt går det också.

Ugnsrostad spetskål recept

Själv älskar jag alla sorters kål och spetskål är inget undantag. Om du inte har provat att göra ugnsrostad spetskål så har du verkligen missat något. Krydda efter tycke och smak. Jättegott med lite citron och/eller färska örter som till exempel timjan, persilja eller dill. Välj din smaksättning beroende på vad du ska servera den ugnsrostade spetskålen till.

Om du vill göra det enkelt för dig så blir det även jättegott med bara lite salt och peppar. Ett tips för ett fantastiskt gott örtsalt är Reneé Voltaire EKO Örtsalt Ramslök som verkligen kan förhöja smaken i de flesta maträtter.

Ingredienser för ugnsrostad spetskål:

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 180 °C.
  2. Skölj kålen och skala av de yttersta bladen om de inte är fina.
  3. Dela spetskålen i 4 klyftor och lägg dom på en plåt.
  4. Ringla över olivolja och krydda med örtsalt/havssalt och svartpeppar.
  5. Rosta i mitten av ugnen i cirka 20-30 minuter, eller tills spetskålen mjuknat och fått en fin färg.
  6. Om du vill kan du toppa med färska örter och/eller citronsaft och citronzest innan servering.
Rosta spetskål i ugnen

Kort om spetskål

Svensk spetskål är i säsong från ungefär juni till december, men den finns att få tag på året om. Den är lika god tillagad som rå i sallader. Den första spetskålen på sommaren har så späda blad att den kan ersätta salladsblad.

Förutom att ugnsrosta spetskålen så kan den snabbstekas, ångkokas, strimlas och användas i wokrätter etc. Spetskålen är inte lika kompakt i strukturen som vitkål, utan det är rätt så luftigt mellan bladen. Den har också en lite mildare kålsmak, vilket uppskattas av många.

Näringsmässigt är den främst rik på vitaminerna A, K och C, samt mineralerna kalcium och järn. Den innehåller även rikligt med kostfibrer, vilket din mage kommer att tacka dig för.

 

Relaterade inlägg:

 

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna...

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

Chiapudding med extra protein

Chiapudding med extra protein

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com - Chiapudding ger en riktigt bra start på dagen. Det är dessutom enkelt att förbereda den kvällen innan, så du har frukosten färdig för morgonen därpå. Här följer en variant som är extra rik på protein...

Ugnsbakad gröt med nötter och blåbär

Ugnsbakad gröt med nötter och blåbär

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com - Ugnsbakad gröt är en lite lyxigare variant till vanlig havregrynsgröt som tillagas i kastrull. En riktigt god helgfrukost, eller förbered den dagen innan så du har frukosten färdig till nästa morgon....

10 Kommentarer

  1. Emma

    Har aldrig rostat spetskål, men det ser ju väldigt gott ut. Ska absolut göra det. Tack för tipset.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Så gott Emma! Du borde verkligen testa. 🙂

  2. Malin

    Så gott! Älskar spetskål. <3

    Svara
  3. Gunilla

    Åh det var länge sedan jag gjorde rostad spetskål. Så gott! Tack för påminnelsen måste jag göra i helgen. 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Visst är det fantastiskt gott! 🙂

  4. Carro

    Älskar spetskål! Ska köpa idag. 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Så gott! Gäller att passa på under säsongen. 🙂

  5. Laila

    Mums! En favorit. 🙂

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera,...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...