Krispiga grönkålschips

av | jan 28, 2017 | Hälsa, Kost & Näring, Recept, Tillbehör - Snacks | 6 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com – 

Grönkålschips kan du äta med riktigt gott samvete. Dom är inte bara extremt enkla att göra, dom är dessutom otroligt goda. Ja, rent ut sagt ruskigt goda!

Krispiga grönkålschips recept

Ingredienser för grönkålschips:

Jag använder mig av ekologisk grönkål och smakneutral kokosolja för att göra grönkålschips. Min favoritkryddning är Reneé Voltaires örtsalt ramslök – ett ekologiskt örtsaltet som verkligen är riktigt, riktigt gott.

 

Så här gör du:

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Skölj grönkålen noga och skär bort alla grova stjälkar. Riv bladen i lagom stora bitar. Tänk på att dom krymper rejält i ugnen så gör dom inte för små.
  3. Lägg grönkålsbitarna i en skål, strö över örtsalt och ringla över lite olja. Det behövs bara en liten skvätt som sagt. Massera in oljan och örtsaltet på bladen.
  4. Sprid ut grönkålen på en plåt täckt med bakplåtspapper. För 200 gram grönkål kommer du att behöva 2 plåtar.
  5. Låt chipsen torka i ugnen tills de är riktigt krispiga, vilket tar cirka 30-40 min.

 

Kort om grönkål

Grönkål som även går under namnen kruskål och bladkål är en växt som trivs i kallare klimat. Det är en lättodlad grönsak som tål både kyla och snö i temperaturer upp till 20 minusgrader. Här i Sverige är högsäsongen för grönkål från ungefär oktober fram till februari.

Grönkålen har ett imponerande näringsvärde. Den är rik på antioxidanter och innehåller en betydande mängd C-vitamin, B-vitaminer, folsyra, E-vitamin, K-vitamin, betakaroten, lutein och zeaxanthin. Man hittar även mineraler som järn, magnesium, jod och kalcium. Faktum är den innehåller mer kalcium per viktenhet än komjölk.

Även om grönkålen är väldigt fettsnål så innehåller den essentiella fettsyror i en mängd som är värt att nämnas. Det är även anmärkningsvärt att innehållet av omega-3 är större än omega-6, vilket inte många livsmedel har, med kvoten 0.3:1. Grönkål kan dock inte täcka ditt dagsbehov av omega-3. Den är dessutom rik på fibrer och innehåller samtliga essentiella aminosyror plus nio andra icke-essentiella. Grönkål kan alltså bidra med mycket värdefull näring.

 

Relaterade inlägg:

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

3 tips för en välmående mage och tarm

3 tips för en välmående mage och tarm

- I betalt samarbete med Naturecan - Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Naturecan - En välfungerande mage och tarm lägger grunden för vår hälsa, så det är något som vi verkligen borde prioritera. Det finns även många faktorer som spelar en betydande roll...

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg. Vad är...

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna...

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

6 Kommentarer

  1. Lisa

    Smarrigt. Försökte göra dessa för nån månad sedan men gjorde precis det misstaget att riva dem i för små bitar. Blev bara en plåt med finaste.
    Får försöka igen

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Ja, dom krymper rejält så man får inte riva dom för smått.

  2. Eva-Lena

    Tack för tipset, det ska jag absolut prova att göra.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Tycker jag att du ska göra. 🙂

  3. Mia

    Grönkålschips är verkligen fantastiskt gott 🙂

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera, men...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...

Veckans kampnajer för kosttillskott och hälsokost

This will close in 0 seconds