– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Grönkålschips kan du äta med riktigt gott samvete. Dom är inte bara extremt enkla att göra, dom är dessutom otroligt goda. Ja, rent ut sagt ruskigt goda!
Ingredienser för grönkålschips:
- 200 gram grönkål
- En skvätt vegetabilisk olja (var sparsam, ”less is more” i det här fallet)
- Örtsalt
Jag använder mig av ekologisk grönkål och smakneutral kokosolja för att göra grönkålschips. Min favoritkryddning är Reneé Voltaires örtsalt ramslök – ett ekologiskt örtsaltet som verkligen är riktigt, riktigt gott.
Så här gör du:
- Sätt ugnen på 125 grader.
- Skölj grönkålen noga och skär bort alla grova stjälkar. Riv bladen i lagom stora bitar. Tänk på att dom krymper rejält i ugnen så gör dom inte för små.
- Lägg grönkålsbitarna i en skål, strö över örtsalt och ringla över lite olja. Det behövs bara en liten skvätt som sagt. Massera in oljan och örtsaltet på bladen.
- Sprid ut grönkålen på en plåt täckt med bakplåtspapper. För 200 gram grönkål kommer du att behöva 2 plåtar.
- Låt chipsen torka i ugnen tills de är riktigt krispiga, vilket tar cirka 30-40 min.
Kort om grönkål
Grönkål som även går under namnen kruskål och bladkål är en växt som trivs i kallare klimat. Det är en lättodlad grönsak som tål både kyla och snö i temperaturer upp till 20 minusgrader. Här i Sverige är högsäsongen för grönkål från ungefär oktober fram till februari.
Grönkålen har ett imponerande näringsvärde. Den är rik på antioxidanter och innehåller en betydande mängd C-vitamin, B-vitaminer, folsyra, E-vitamin, K-vitamin, betakaroten, lutein och zeaxanthin. Man hittar även mineraler som järn, magnesium, jod och kalcium. Faktum är den innehåller mer kalcium per viktenhet än komjölk.
Även om grönkålen är väldigt fettsnål så innehåller den essentiella fettsyror i en mängd som är värt att nämnas. Det är även anmärkningsvärt att innehållet av omega-3 är större än omega-6, vilket inte många livsmedel har, med kvoten 0.3:1. Grönkål kan dock inte täcka ditt dagsbehov av omega-3. Den är dessutom rik på fibrer och innehåller samtliga essentiella aminosyror plus nio andra icke-essentiella. Grönkål kan alltså bidra med mycket värdefull näring.
Smarrigt. Försökte göra dessa för nån månad sedan men gjorde precis det misstaget att riva dem i för små bitar. Blev bara en plåt med finaste.
Får försöka igen
Ja, dom krymper rejält så man får inte riva dom för smått.
Tack för tipset, det ska jag absolut prova att göra.
Tycker jag att du ska göra. 🙂
Grönkålschips är verkligen fantastiskt gott 🙂
visst är det! 🙂