Krispiga grönkålschips

av | jan 28, 2017 | Kost & Näring, Recept, Tillbehör - Snacks | 6 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com – 

Grönkålschips kan du äta med riktigt gott samvete. Dom är inte bara väldigt enkla att göra, utan dessutom fantastiskt goda. Så om du inte har provat att göra grönkålschips än, så borde du verkligen göra det.

Krispiga grönkålschips recept

Ingredienser för grönkålschips:

Jag använder mig av ekologisk grönkål och smakneutral kokosolja för att göra grönkålschips. Min favoritkryddning är Reneé Voltaires örtsalt ramslök, ett ekologiskt örtsaltet som verkligen är fantastiskt gott.

Grönkålschips i ugnen

Så här gör du grönkålschips:

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Skölj grönkålen noga och skär bort alla grova stjälkar. Riv bladen i lagom stora bitar. Tänk på att dom krymper rejält i ugnen, så gör dom inte för små.
  3. Lägg grönkålsbitarna i en skål, strö över örtsalt och ringla över lite olja. Det behövs som sagt bara en liten skvätt. Massera in oljan och örtsaltet på bladen.
  4. Sprid ut grönkålen på en plåt täckt med bakplåtspapper. För 200 gram grönkål kommer du att behöva 2 plåtar.
  5. Låt grönkålschipsen torka i ugnen tills de är riktigt krispiga, vilket tar cirka 30-40 min. Håll koll så dom inte bränns.
Grönkålschips

Kort om grönkål

Grönkål som även går under namnen kruskål och bladkål är en växt som trivs i kallare klimat. Det är en lättodlad grönsak som tål både kyla och snö i temperaturer upp till 20 minusgrader. Här i Sverige är högsäsongen för grönkål från ungefär oktober fram till februari.

Grönkålen har ett imponerande näringsvärde. Den är rik på antioxidanter och innehåller en betydande mängd C-vitamin, B-vitaminer, E-vitamin, K-vitamin, betakaroten, lutein och zeaxanthin. Man hittar även mineraler som järn, magnesium, jod och kalcium. Faktum är att grönkål innehåller mer kalcium per viktenhet än komjölk.

Även om grönkålen är väldigt fettsnål, så innehåller den essentiella fettsyror i en mängd som är värt att nämnas. Det är även anmärkningsvärt att innehållet av omega-3 är större än omega-6, vilket inte många livsmedel har, med kvoten 0.3:1. Grönkål kan dock inte täcka ditt dagsbehov av omega-3. Den är dessutom rik på fibrer och innehåller samtliga essentiella aminosyror plus nio andra icke-essentiella. Grönkål kan alltså bidra med mycket värdefull näring.

 

Relaterade inlägg:

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Björkaska – Så använder du den

Björkaska – Så använder du den

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Björkaskans rika innehåll av mineraler gör den till en uppskattad hälsokostprodukt. Faktum är att den har en lång historisk användning för att stödja kroppens syra-basbalans och används ofta i...

Smashed brysselkål med vitlök och citron

Smashed brysselkål med vitlök och citron

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Ugnsrostad smashed brysselkål med vitlök och citron. Så fantastiskt gott och enkelt att göra. Med en krispig yta och mjuk insida blir denna sidorätt en verklig vinnare. Ingredienser för smashed...

Risgrynsgröt med kokosmjölk och saffran

Risgrynsgröt med kokosmjölk och saffran

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Risgrynsgröt hör verkligen julen till och genom att byta ut vanlig mjölk mot kokosmjölk blir den ännu krämigare och godare. Här följer ett recept för risgrynsgröt med kokosmjölk och saffran som blir...

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna...

6 Kommentarer

  1. Lisa

    Smarrigt. Försökte göra dessa för nån månad sedan men gjorde precis det misstaget att riva dem i för små bitar. Blev bara en plåt med finaste.
    Får försöka igen

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Ja, dom krymper rejält så man får inte riva dom för smått.

  2. Eva-Lena

    Tack för tipset, det ska jag absolut prova att göra.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Tycker jag att du ska göra. 🙂

  3. Mia

    Grönkålschips är verkligen fantastiskt gott 🙂

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sju + fem =

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg. Vad är...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera, men...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Så gör du lymfmassage på dig själv

Så gör du lymfmassage på dig själv

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Lymfmassage hjälper till att förbättra lymfvätskans flöde och föra bort vätskeansamlingar i vävnader. På så sätt kan man minska svullnad, smärta och stelhet orsakat av ett stagnerat lymfsystem. Här...

NAD+ och dess roll för hälsan och åldrandet

NAD+ och dess roll för hälsan och åldrandet

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – NAD+ har blivit extremt omtalat på senare tid, och det finns en mycket bra anledning till det. Här följer om vad NAD+ är, vilken funktion det har i kroppen och varför ämnet har så stor betydelse för...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Veckans kampnajer för kosttillskott och hälsokost

This will close in 0 seconds