– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Här följer ett recept på riktigt goda chokladdoppade dadel- och nötbollar som är väldigt snabba och enkla att göra. Glutenfria, veganska och utan vitt socker.
Ingredienser för chokladdoppade dadel- och nötbollar:
- 20 urkärnade dadlar
- 2 dl hasselnötter
- 4 msk crunchy jordnötssmör
- 2 msk kallpressad kokosolja
- 3 msk raw kakao
- 1/2 tsk vaniljpulver
- 2-3 msk espresso (kan bytas ut mot vatten eller kokosmjölk)
- 200 g mörk choklad eller kokoschoklad (jag kan rekommendera Reneé Voltaire kokoschoklad 80 %)
Så här gör du:
- Lägg dadlarna, kokosoljan, kakaon, vaniljpulvret och espresson i en matberedare eller minihackare och mixa till en deg.
- Hacka hasselnötterna fint, men du vill fortfarande ha lite textur kvar.
- Tillsätt de hackade hasselnötterna och jordnötssmöret till den mixade degen och blanda ihop väl med hjälp av en sked. Smeten ska vara rätt så kladdig. Om den skulle kännas för torr kan du tillsätta lite vatten.
- Gör runda bollar av degen i önskad storlek och ställ in bollarna i kylen i cirka 30 minuter.
- Smält chokladen över ett vattenbad. Det gör du genom att värma upp vatten i en kastrull, cirka 4 cm från botten räcker. Ta därefter av kastrullen med hett vatten från värmen. Bryt chokladen i bitar och lägg den i en värmetålig skål. Sänk ner skålen i kastrullen med hett vatten så den flyter på vattenytan. Låt chokladen smälta under omrörning. Var försiktig så du inte stänker ner vatten i chokladen för det kommer att göra den tjock och grynig.
- Doppa dadel- och nötbollarna i chokladen och placera dom på ett galler, eller ett fat klätt med bakplåtspapper.
- Förvara bollarna i kylskåpet tills de ska serveras.
De chokladdoppade dadel- och nötbollarna håller sig bra i kylskåpet i alla fall 5 dagar. De går även utmärkt att frysa.
Mums detta lät gott! Ska provas 🙂
Tycker jag du ska göra. Dom blir jättegoda. 🙂
Bästa Mikaela Bjerring,
Tack för ALLT FINT och GOTT, som Du förmedlar.
En smedhustru med 10 Barn, sade en gång i början på 50-talet ( alltså ganska kort efter 2:a världskriget):-
”Det talas om att resa ut och frälsa världen.
Men vet att världen är också precis där Du själv är.
Alltid!
Du kan lika gärna frälsa världen där Du är.
Denna kvinna var min mans älskade Mormor i en liten by norr om Århus på Jylland.
Du Mikaela Bjerring, bör nog kunna sägas vara en Världshjälpare på Ditt VÄNLIGA VACKRA och VÄLSMAKANDE VIS i vår nu digitaliserade värld.
STOOR SUNDHETS-TACKKRAM
till Dig från Katarina Vetterfalk Striim.
Tack så mycket för uppskattningen. 🙂