– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Ärtsoppa är riktigt god, lättlagad och nyttig mat. Traditionellt använder man fläsk i soppan, men det går utmärkt att utesluta och istället krydda upp den lite mer för en vegetarisk variant.

Örtig vegetarisk ärtsoppa

Ingredienser för vegetarisk ärtsoppa:

  • 500 g (cirka 6 dl) gula ärtor
  • 1 1/2 liter vatten
  • 2 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 tärningar grönsaksbuljong (Jag kan stark rekommendera Biofoods grönsaksbuljong)
  • 1 st lagerblad
  • 2 tsk torkad timjan
  • 2 tsk torkad oregano
  • 1/2 dl hackad färsk basilika
  • 1 tsk havssalt

Så här gör du:

  1. Börja med att skölja dom gula ärtorna och blötlägg dom i rikligt med vatten i cirka 12 timmar.
  2. Häll bort blötläggningsvattnet, skölj ärtorna och lägg dom i en stor kastrull. Häll på med 1,5 liter vatten, tillsätt salt och låt koka upp.
  3. Hacka löken, vitlöken och tillsätt den tillsammans med grönsaksbuljongen, lagerbladet, timjan och oregano.
  4. Koka ärtsoppan under lock i cirka 1,5 timme på medelvärme. Rör om emellanåt och ta bort skummet som bildas på ytan.
  5. När soppan kokat klart så mosa till ärtorna med en potatisstöt och smaka av så att ärtorna är riktigt mjuka. Om ärtorna inte är mjuka nog eller soppan inte tillräckligt tjock, så kan du låta den putta på lite till på låg värme. Skulle soppan vara för tjock kan du tillsätt lite mer vatten. Tillsätt basilikan mot slutet.
  6.  Servera soppan med stark senap och govt bröd eller fröknäcke.
  7. Den håller sig bra i kylen i alla fall 3 dagar och går utmärkt att frysa.

Gula ärtor som livsmedel

Torkade gula ärtor är väldigt ekonomisk mat och dessutom klimatsmart, eftersom de tar lite resurser att odla. Dom gula ärtor som vi hittar i matbutiken är främst svenskodlade. Genom att välja ekologiska slipper man även att få i sig rester av bekämpningsmedel.

Gula ärtor är mogna spritärtor, medan gröna är omoget skördade. De är rika på protein, kostfibrer, mineral­ämnen och B-vitaminer. Bland annat hittar man en betydande mängd av vitaminerna B1, B2, B3 och folat, samt mineralerna zink, järn, fosfor, jod, kalium och magnesium.

Gula ärtor innehåller liksom andra baljväxter antinutrienter som lektiner och fytinsyra. Det är därför av stor betydelse att man blötlägger dom tillräckligt länge för att bryta ner dessa ämnen. Kokningen gör också att antinutrienterna bryts ner ytterligare.

 

Relaterade inlägg:

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

3 tips för en välmående mage och tarm

3 tips för en välmående mage och tarm

- I betalt samarbete med Naturecan - Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Naturecan - En välfungerande mage och tarm lägger grunden för vår hälsa, så det är något som vi verkligen borde prioritera. Det finns även många faktorer som spelar en betydande roll...

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg. Vad är...

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna...

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

6 Kommentarer

  1. Cecilia

    Tack för tipset med mer örter. Låter gott.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Tack! Roligt att du uppskattar tipset. 🙂

  2. Mia

    Så gott älskar ärtsoppa! 🙂

    Svara
  3. Karro

    Så länge sedan jag gjorde ärtsoppa. Tack för påminnelsen. 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Roligt att du uppskatta tipset. 🙂

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera,...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...