Att grodda mungbönor (böngroddar)

av | okt 28, 2019 | Hälsa, Kost & Näring | 6 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –

Mungbönor tillhör de enkla sorterna att grodda och det blir alltid lika bra resultat. Krispiga böngroddar är jättegoda att använda i sallader, som tillbehör till diverse maträtter, eller att tillsätta i wokrätter och soppor.

Att grodda mungbönor (böngroddar)

Att tänka på innan groddning:

De fröer du köper i handeln avsedda för skottdrivning och groddning är oftast redan rengjorda och pastöriserade, redo att blötläggas och groddas. Även fröer, linser, ärtor och bönor ämnade för matlagning går ofta bra att använda. Dock behandlar vissa företag sina produkter med groddhämmare, vilket gör att de inte går att grodda. Här har jag använt mig av Kung Markattas Mungbönor som är obehandlade, vilket gör att de går utmärkt att använda för groddning. Om det inte står något om att produkten är pastöriserad så rekommenderas det att du göra det innan du sätter igång. Lägg bönorna i en sil och skölj igenom dom noga i kallt vatten. Sänk sedan ner silen i 80 till 85-gradigt vatten under 20-30 sekunder.

Detta behöver du:

Så här groddar du:

  1. Blötlägg mungbönorna i rikligt med vatten under 8-12 timmar, förslagsvis under natten.
  2. Sila bort vattnet och skölj mungbönorna. Lägg dom sedan i en väl rengjord groddburk.
  3. Låt burken stå i rumstemperatur, men inte i direkt solljus.
  4. Skölj mungbönorna 2-3 gånger per dag. Slarva inte med sköljningen och var generös med vattenmängden.
  5. Efter 2-3 dagar är groddarna klara. Dom håller sig sedan bra i kylskåp i 3-4 dagar.

Kort om mungbönan

Mungbönan tillhör familjen ärtväxter och härstammar ursprungligen från Indien. I dag odlas den allmänt i Asien, Afrika, USA och Karibien. I Asiatisk matlagning är mungbönan oumbärlig. Bönorna är rika på protein, fibrer, mineraler och en del vitaminer. Dom har en mild och fräsch smak som gör sig bra i sallader, soppor, grytor och inte minst wokrätter. I Asien använder man även bönorna i desserter och bakverk. Mungbönorna är även mycket populära att grodda och det är det som brukar kallas ”böngroddar”.

Groddar som mat

Groddar är väldigt näringsrika och lättsmälta för magen, vilket gör det till en fantastiskt bra mat. I processen från frö/baljväxt till grodd bryts antinutrienterna ner, näringsämnena aktiveras som då blir tillgängliga för upptag i tarmen. Näringsvärdet ökar även avsevärt med i genomsnitt 300 procent. Kolhydraterna minskar, medan proteinvärdet ökar. Framför allt höjs innehållet av mineraler, E-vitamin, C-vitamin och B-vitaminer. Folsyra kan till exempel öka med hela 600 procent. Groddarna är även väldigt rika på enzymer som hjälper till att bryta ner det vi äter så att näringen kan tas upp mer effektivt. Alla råa vegetabilier innehåller enzymer, men groddar tillhör den grupp som är extremt rika.

 

Relaterade inlägg:

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg. Vad är...

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna...

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

Lymfsystemet – det bästa man kan göra och det sämsta

Lymfsystemet – det bästa man kan göra och det sämsta

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost och Weightworld - Lymfsystemet har en stor betydelse för vår hälsa och är därmed något som vi bör ge lite extra uppmärksamhet till. Det är även ett kroppssystem som vi själva kan påverka på många sätt....

6 Kommentarer

  1. Magda

    Tack för tipset och länkar! <3

    Svara
  2. Annette

    Älskar groddar! Länge sedan som jag grodda mungbönor, så det måste jag göra snart.

    Svara
  3. Katarina

    Mums! Det är så gott. 🙂

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera,...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...