– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Mungbönor tillhör de enkla sorterna att grodda och det blir alltid lika bra resultat. Krispiga böngroddar är jättegoda att använda i sallader, som tillbehör till diverse maträtter, eller att tillsätta i wokrätter och soppor.
Att tänka på innan groddning:
De fröer du köper i handeln avsedda för skottdrivning och groddning är oftast redan rengjorda och pastöriserade, redo att blötläggas och groddas. Även fröer, linser, ärtor och bönor ämnade för matlagning går ofta bra att använda. Dock behandlar vissa företag sina produkter med groddhämmare, vilket gör att de inte går att grodda. Här har jag använt mig av Kung Markattas Mungbönor som är obehandlade, vilket gör att de går utmärkt att använda för groddning. Om det inte står något om att produkten är pastöriserad så rekommenderas det att du göra det innan du sätter igång. Lägg bönorna i en sil och skölj igenom dom noga i kallt vatten. Sänk sedan ner silen i 80 till 85-gradigt vatten under 20-30 sekunder.
Detta behöver du:
Så här groddar du:
- Blötlägg mungbönorna i rikligt med vatten under 8-12 timmar, förslagsvis under natten.
- Sila bort vattnet och skölj mungbönorna. Lägg dom sedan i en väl rengjord groddburk.
- Låt burken stå i rumstemperatur, men inte i direkt solljus.
- Skölj mungbönorna 2-3 gånger per dag. Slarva inte med sköljningen och var generös med vattenmängden.
- Efter 2-3 dagar är groddarna klara. Dom håller sig sedan bra i kylskåp i 3-4 dagar.
Kort om mungbönan
Mungbönan tillhör familjen ärtväxter och härstammar ursprungligen från Indien. I dag odlas den allmänt i Asien, Afrika, USA och Karibien. I Asiatisk matlagning är mungbönan oumbärlig. Bönorna är rika på protein, fibrer, mineraler och en del vitaminer. Dom har en mild och fräsch smak som gör sig bra i sallader, soppor, grytor och inte minst wokrätter. I Asien använder man även bönorna i desserter och bakverk. Mungbönorna är även mycket populära att grodda och det är det som brukar kallas ”böngroddar”.
Groddar som mat
Groddar är väldigt näringsrika och lättsmälta för magen, vilket gör det till en fantastiskt bra mat. I processen från frö/baljväxt till grodd bryts antinutrienterna ner, näringsämnena aktiveras som då blir tillgängliga för upptag i tarmen. Näringsvärdet ökar även avsevärt med i genomsnitt 300 procent. Kolhydraterna minskar, medan proteinvärdet ökar. Framför allt höjs innehållet av mineraler, E-vitamin, C-vitamin och B-vitaminer. Folsyra kan till exempel öka med hela 600 procent. Groddarna är även väldigt rika på enzymer som hjälper till att bryta ner det vi äter så att näringen kan tas upp mer effektivt. Alla råa vegetabilier innehåller enzymer, men groddar tillhör den grupp som är extremt rika.
Tack för tipset och länkar! <3
Varsågod! 🙂
Älskar groddar! Länge sedan som jag grodda mungbönor, så det måste jag göra snart.
Så gott och näringsrikt! <3
Mums! Det är så gott. 🙂
Visst är det. 🙂