Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –

Mungbönor tillhör de enkla sorterna att grodda och det blir alltid lika bra resultat. Krispiga böngroddar är jättegoda att använda i sallader, som tillbehör till diverse maträtter, eller att tillsätta i wokrätter och soppor.

Att grodda mungbönor (böngroddar)

Att tänka på innan groddning:

De fröer du köper i handeln avsedda för skottdrivning och groddning är oftast redan rengjorda och pastöriserade, redo att blötläggas och groddas. Även fröer, linser, ärtor och bönor ämnade för matlagning går ofta bra att använda. Dock behandlar vissa företag sina produkter med groddhämmare. Här har jag använt mig av Kung Markattas Mungbönor som är obehandlade, vilket gör att de går utmärkt att grodda. Om det inte står något om att produkten är pastöriserad så rekommenderas det att du göra det innan du sätter igång. Det gör du genom att lägga bönorna i en sil och skölja igenom dom noga i kallt vatten. Sänk sedan ner silen i 80 till 85-gradigt vatten under 20-30 sekunder.

Detta behöver du:

Så här groddar du:

 1. Blötlägg mungbönorna i rikligt med vatten under 8-12 timmar, förslagsvis under natten.
 2. Sila bort vattnet och skölj mungbönorna. Lägg dom sedan i en väl rengjord groddburk (eller glasburk med duk). Själv har jag under många år använt mig av en groddburk från A.Vogel som jag är mycket nöjd med. En groddburk är utformad att stå snett nedåt för att vattnet ska rinna ut och hålla lagom fukt.
 3. Låt burken stå i rumstemperatur, men bort från direkt solljus.
 4. Skölj mungbönorna 2-3 gånger per dag. Slarva inte med sköljningen och var generös med vattenmängden.
 5. Efter 2-3 dagar är groddarna klara. Dom håller sig sedan bra i kylskåp i 3-4 dagar.

Kort om mungbönan

Mungbönan tillhör familjen ärtväxter och härstammar ursprungligen från Indien. I dag odlas den allmänt i Asien, Afrika, USA och Karibien. I Asiatisk matlagning är mungbönan oumbärlig. Bönorna är rika på protein, fibrer, mineraler och en del vitaminer. Dom har en mild och fräsch smak som gör sig bra i sallader, soppor, grytor och inte minst wokrätter. I Asien använder man även bönorna i desserter och bakverk. Mungbönorna är även mycket populära att grodda och det är de som brukar kallas ”böngroddar”.

Groddar som mat

Groddar är väldigt näringsrika och lättsmälta för magen, vilket gör det till en fantastisk bra mat. I processen från frö/baljväxt till grodd bryts antinutrienterna ner, näringsämnena aktiveras som då blir tillgängliga för upptag i kroppen. Näringsvärdet ökar även avsevärt med i genomsnitt 300 procent. Kolhydraterna minskar, medan proteinvärdet ökar. Framför allt höjs innehållet av mineraler, E-vitamin, C-vitamin och B-vitaminer. Folsyra kan till exempel öka med hela 600 procent. Groddarna är även väldigt rika på enzymer som hjälper till att bryta ner det vi äter så att näringen kan tas upp effektivt. Alla råa vegetabilier innehåller enzymer, men groddar tillhör den grupp som är extremt rika.

 

Relaterade inlägg:

 

6 Kommentarer

 1. Magda

  Tack för tipset och länkar! <3

  Svara
 2. Annette

  Älskar groddar! Länge sedan som jag grodda mungbönor, så det måste jag göra snart.

  Svara
 3. Katarina

  Mums! Det är så gott. 🙂

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close