Att grodda mungbönor (böngroddar)

- Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -

by Mikaela Bjerring on 28 oktober, 2019 · 6 comments

in Blogg, IFD - Antiinflammatorisk kost, Kost, Livsmedel, Superfoods, Vegansk / Vegetarisk kost

Mungbönor tillhör de enkla sorterna att grodda och det blir alltid bra resultat. Krispiga böngroddar är jättegoda att använda i sallader, som tillbehör till diverse maträtter, eller att tillsätta i wokrätter och soppor.

Att grodda mungbönor (böngroddar)

Detta behöver du:

Att tänka på:

De fröer du köper i handeln avsedda för skottdrivning och groddning är oftast redan rengjorda och pastöriserade, redo att blötläggas och groddas. Även fröer, linser, ärtor och bönor ämnade för matlagning går ofta bra att använda. Dock behandlar vissa företag sina produkter med groddhämmare. Här har jag använt mig av Kung Markattas Mungbönor som är obehandlade, vilket gör att de går utmärkt att grodda. Om det inte står något om att produkten är pastöriserad så rekommenderas det att du göra det innan du sätter igång. Det gör du genom att lägga bönorna i en sil och skölja igenom dom noga i kallt vatten. Sänk sedan ner silen i 80 till 85-gradigt vatten under 20-30 sekunder.

Så här groddar du:

  1. Blötlägg mungbönorna i rikligt med vatten under 8-12 timmar, förslagsvis under natten.
  2. Sila bort vattnet och skölj mungbönorna. Lägg dom sedan i en väl rengjord groddburk (eller glasburk med duk). Själv har jag under många år använt mig av en groddburk från A.Vogel som jag är mycket nöjd med. En groddburk är utformad att stå snett nedåt för att vattnet ska rinna ut och hålla lagom fukt.
  3. Låt burken stå i rumstemperatur, men bort från direkt solljus.
  4. Skölj mungbönorna 2-3 gånger per dag. Slarva inte med sköljningen och var generös med vattenmängden.
  5. Efter 2-3 dagar är groddarna klara. Dom håller sig sedan bra i kylskåp i 3-4 dagar.

Kort om mungbönan

Mungbönan tillhör familjen ärtväxter och härstammar ursprungligen från Indien. I dag odlas den allmänt i Asien, Afrika, USA och Karibien. I Asiatisk matlagning är mungbönan oumbärlig. Bönorna är rika på protein, fibrer, mineraler och en del vitaminer. Dom har en mild och fräsch smak som gör sig bra i sallader, soppor, grytor och inte minst wokrätter. I Asien använder man även bönorna i desserter och bakverk. Mungbönorna är även mycket populära att grodda och det är de som brukar kallas ”böngroddar”.

Groddar som mat

Groddar är väldigt näringsrika och lättsmälta för magen, vilket gör det till en fantastisk bra mat. I processen från frö/baljväxt till grodd bryts antinutrienterna ner, näringsämnena aktiveras som då blir tillgängliga för upptag i kroppen. Näringsvärdet ökar även avsevärt med i genomsnitt 300 procent. Kolhydraterna minskar, medan proteinvärdet ökar. Framför allt höjs innehållet av mineraler, E-vitamin, C-vitamin och B-vitaminer. Folsyra kan till exempel öka med hela 600 procent. Groddarna är även väldigt rika på enzymer som hjälper till att bryta ner det vi äter så att näringen kan tas upp effektivt. Alla råa vegetabilier innehåller enzymer, men groddar tillhör den grupp som är extremt rika.

Relaterade inlägg:

 

{ 6 comments… read them below or add one }

1 Magda oktober 29, 2019 kl. 19:38

Tack för tipset och länkar! <3

Svara

2 Mikaela Bjerring oktober 31, 2019 kl. 21:46

Varsågod! 🙂

Svara

3 Annette oktober 30, 2019 kl. 14:55

Älskar groddar! Länge sedan som jag grodda mungbönor, så det måste jag göra snart.

Svara

4 Mikaela Bjerring oktober 31, 2019 kl. 21:45

Så gott och näringsrikt! <3

Svara

5 Katarina oktober 31, 2019 kl. 21:23

Mums! Det är så gott. 🙂

Svara

6 Mikaela Bjerring oktober 31, 2019 kl. 21:44

Visst är det. 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: