– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Ärtskott är väldigt enkelt att odla och inte minst är det fantastiskt gott. En odling kan dessutom ge dig flera skördar. Supergoda på mackan, i salladen, i smoothies eller lättstekta som ett fräscht tillbehör.
Odla ärtskott – steg för steg
Ärtskott har en frisk och mild smak av ärta och är något av det enklaste man odla hemma i köksfönstret. De är inte så kräsna med varken ljus eller temperatur. Se bara till att alltid hålla jorden lätt fuktig, så kan du garanterat räkna med bra skörd. Från sådd till färdiga skott tar det någonstans mellan 7-10 dagar.
Detta behöver du för att odla ärtskott:
- Ekologiska gula ärtor
- Planteringsjord
- Planteringsfat med kanter (minst 3 cm höga) – t.ex: en djup tallrik, skål, långpanna eller kruka. Ta vad du har.
1. Blötlägg ärtorna
Innan man planterar ärtorna så ska dom blötläggas i cirka 12 timmar. Dom kan sås tätt och sväller något vid blötläggningen så uppskatta mängden du behöver utifrån det. Skölj av ärtorna och lägg dom i en glasburk eller skål. Häll på med vatten så att dom täcks helt och låt dom stå i rumstemperatur.
2. Plantera ärtorna
När ärtorna stått sin blötläggningstid häller du bort blötläggningsvattnet och sköljer av dom i rent vatten. Sen är det dags att plantera. Häll på med 2-3 cm jord, fukta den, sprid ut ärtorna på jorden och tryck ner dom lätt med handen. Ställ sedan din plantering någonstans där den inte är i vägen. Jag brukar ha min i köksfönstret.
3. Vattna och vänta
Vattna lite lätt dagligen så att jorden hålls fuktig, men det ska inte vara för blött. Det lättaste är att använda en sprayflaska. Det brukar som sagt ta 7-10 dagar innan de första skotten är redo att skördas.
4. Skörda ärtskotten
När ärtskotten kommit upp minst 10 cm kan man börja skörda. Klipp av skotten ett par centimeter ovanför jorden, eller precis ovanför de nedersta ”öronen”. På så sätt skjuter nya skott upp igen och du kan fortsätta njuta av ärtskott i flera omgångar.
En annan favorit att skotta är broccolifrön. De har en tydlig smak av rå broccoli och är väldigt näringsrika. Broccolifrön är även fantastiska att grodda. Mer om hur du groddar olika frön och baljväxter kan du läsa i inlägget ” Så groddar du enkelt själv”. Ett brett sortiment av frön speciellt anpassade för groddning och skottning hittar du här.
Relaterade inlägg:
- Att grodda mungbönor (böngroddar)
- Veganska källor till omega-3
- Näringsämnen att ha koll på som vegan/vegetarian
- Veganskt kollagentillskott
Älskar ärtskott! Så gott och mysigt att ha i köket. 🙂
Visst är det både gott och fint. 🙂
Tack för tipset det måste jag göra. 🙂
Så roligt att du uppskattar tipset! 🙂
Men åh det är ju så gott! Ska blötlägga ärtor idag. <3
Härligt! Så gott och fräscht. 🙂
Både gott och fint att titta på. 🙂
Verkligen. 🙂
Älskar ärtskott och odlar ofta. 🙂
Underbart! 🙂