Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Odla ärtskott inomhus – steg för steg

av | jan 19, 2022 | Kost & Näring, Recept - Vegetariskt & glutenfritt, Tillbehör - Snacks | 10 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Ärtskott är väldigt enkelt att odla och inte minst är det fantastiskt gott. En odling kan dessutom ge dig flera skördar. Supergoda på mackan, i salladen, i smoothies eller lättstekta som ett fräscht tillbehör.

Odla ärtskott inomhus - steg för steg

Odla ärtskott – steg för steg

Ärtskott har en frisk och mild smak av ärta och är något av det enklaste man odla hemma i köksfönstret. De är inte så kräsna med varken ljus eller temperatur. Se bara till att alltid hålla jorden lätt fuktig, så kan du garanterat räkna med bra skörd. Från sådd till färdiga skott tar det någonstans mellan 7-10 dagar. 

Detta behöver du för att odla ärtskott:

  • Ekologiska gula ärtor
  • Planteringsjord
  • Planteringsfat med kanter (minst 3 cm höga) – t.ex: en djup tallrik, skål, långpanna eller kruka. Ta vad du har.

1. Blötlägg ärtorna

Innan man planterar ärtorna så ska dom blötläggas i cirka 12 timmar. Dom kan sås tätt och sväller något vid blötläggningen så uppskatta mängden du behöver utifrån det. Skölj av ärtorna och lägg dom i en glasburk eller skål. Häll på med vatten så att dom täcks helt och låt dom stå i rumstemperatur.

2. Plantera ärtorna

När ärtorna stått sin blötläggningstid häller du bort blötläggningsvattnet och sköljer av dom i rent vatten. Sen är det dags att plantera. Häll på med 2-3 cm jord, fukta den, sprid ut ärtorna på jorden och tryck ner dom lätt med handen. Ställ sedan din plantering någonstans där den inte är i vägen. Jag brukar ha min i köksfönstret.

3. Vattna och vänta

Vattna lite lätt dagligen så att jorden hålls fuktig, men det ska inte vara för blött. Det lättaste är att använda en sprayflaska. Det brukar som sagt ta 7-10 dagar innan de första skotten är redo att skördas.

4. Skörda ärtskotten

När ärtskotten kommit upp minst 10 cm kan man börja skörda. Klipp av skotten ett par centimeter ovanför jorden, eller precis ovanför de nedersta ”öronen”. På så sätt skjuter nya skott upp igen och du kan fortsätta njuta av ärtskott i flera omgångar.

En annan favorit att skotta är broccolifrön. De har en tydlig smak av rå broccoli och är väldigt näringsrika. Broccolifrön är även fantastiska att grodda. Mer om hur du groddar olika frön och baljväxter kan du läsa i inlägget ” Så groddar du enkelt själv”. Ett brett sortiment av frön speciellt anpassade för groddning och skottning hittar du här.

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

10 Kommentarer

  1. Mia

    Älskar ärtskott! Så gott och mysigt att ha i köket. 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Visst är det både gott och fint. 🙂

  2. Anna J

    Tack för tipset det måste jag göra. 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Så roligt att du uppskattar tipset! 🙂

  3. Josefine

    Men åh det är ju så gott! Ska blötlägga ärtor idag. <3

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Härligt! Så gott och fräscht. 🙂

  4. Carro

    Både gott och fint att titta på. 🙂

    Svara
  5. Lina

    Älskar ärtskott och odlar ofta. 🙂

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close