Vegansk parmesan (Cashewparmesan)

av | apr 7, 2021 | Hälsa, Kost & Näring, Recept, Tillbehör - Snacks | 6 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –

Med enbart tre ingredienser kan du göra en ”vegansk parmesan”, eller kanske mer korrekt ett veganskt alternativ till parmesan. Så god, superenkel att göra och dessutom blir den väldigt lik riktig parmesan i smaken.

Vegansk parmesan (Cashewparmesan) recept

Ingredienser:

Gör så här:

  1. Mixa nötterna lite lätt i en matberedare.
  2. Tillsätt näringsjästen, saltet och mixa lite till tills du fått en konsistens som du är nöjd med. Det är godare om det finns lite textur kvar.
  3. Använd din cashewparmesan för att strö över valfri maträtt.
  4. Förvara den svalt i en försluten glasburk så håller den sig bra i minst 2 veckor.

Kort om näringsjäst

Näringsjäst eller Bjäst är en populär smaksättare i många recept och flitigt använd i vegansk matlagning. Det är inget annat än torkad, inaktiv jäst. Den har en uppskattad umamismak som brukar beskrivas som lite ”ostig” och nötig. Den gör sig därför mycket bra när du vill göra veganska ostsåser, vegansk färskost, vegansk parmesan, dippar och röror. Den är även god att tillsätta i diverse maträtter där man vill ha ett smaklyft och tillföra mer umami.

Näringsjästen är dessutom väldigt näringsrik och framför allt en fantastisk bra naturlig källa till B-vitaminer. Den innehåller även en betydande mängd aminosyror, enzymer, nukleinsyrorna RNA och DNA, samt en viss mängd mineraler. Mer om näringsjäst kan du läsa i ett förgående inlägg ”Vad är näringsjäst och hur används den?

Cashewnöten som livsmedel

Cashewnötter har en mild, lite söt smak och krämig konsistens. Det gör dom mycket användbara för både matlagning och bakning. Inte minst är de flitigt använda i rawfoodrecept och veganska recept. Genom att blötlägga nötterna och sedan mixa dom får man en riktigt krämig och fin konsistens som kan ersätta mejerier vid många tillfällen.

Cashewnötter innehåller cirka 31 procent kolhydrater, 15 procent protein och 6 procent fibrer. Nötterna är även rika på omättade fettsyror, men med ett fettinnehåll av cirka 46 procent är det den magraste av alla nötter. Man hittar även en betydande mängd vitaminer som folat, B3-vitamin, E-vitamin och mineralerna magnesium, fosfor, järn, zink och kalium. Cashewnötter är också en rik källa till antioxidanter som polyfenoler och karotenoider.

Som alla nötter och fröer innehåller cashewnötter även antinutrienter som lektiner och fytinsyra. Det gör nötterna/fröerna mer svårsmälta och att näringen inte kan tas upp lika bra. En stor del av dessa antinutrienter kan man bryta ner genom blötläggning. Den rekommenderade blötläggningstiden för cashewnötter är generellt 2-3 timmar. Ska man mixa nötterna tills riktigt krämigt kan man med fördel blötlägga dom i 4 timmar.

Så här blötlägger du cashewnötter:

  1. Skölj cashewnötterna och lägg dom i en skål.
  2. Häll på med rumstempererat vatten så nötterna täcks helt. Tillsätt cirka 1 msk havssalt per liter vatten.
  3. Täck skålen med en kökshandduk (det ska inte vara lufttätt).
  4. Låt dom sedan stå i 2-3 timmar.
  5. Efter blötläggningen häller du över dom i en sil och sköljer dom noga under rinnande vatten.

Om du ska använda cashewnötterna som en torr ingrediens som i det här receptet för vegansk parmesan, så vill du torka nötterna innan användning. Ska du använda nötterna direkt för att göra cashewmjölk/kräm där du ändå kommer att tillföra vätska så behöver du självklart inte torka dom först. Cashewnötterna torkar du genom att sprida ut dom på en plåt och låta dom stå mitt i ugnen på 50 grader med en öppen glipa tills dom är helt torra. Det brukar ta mellan 12-24 timmar.

Även om blötläggningen och torkningen inte är en komplicerad process, så tar det dock lite tid. Själv brukar jag blötlägga och torka en större mängd nötter och sen frysa in dom. På så sätt håller dom sig bra längre och du slipper gå igenom processen lika ofta. Mer om antinutrienter och rekommenderade blötläggningstider för olika nötter och fröer kan du läsa i ett tidigare inlägg ”Därför bör man blötlägga nötter och fröer”.

 

Relaterade inlägg:

 

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

3 tips för en välmående mage och tarm

3 tips för en välmående mage och tarm

- I betalt samarbete med Naturecan - Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Naturecan - En välfungerande mage och tarm lägger grunden för vår hälsa, så det är något som vi verkligen borde prioritera. Det finns även många faktorer som spelar en betydande roll...

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg. Vad är...

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna...

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

6 Kommentarer

  1. Tess

    Använder näringsjäst ofta, men har aldrig provat på detta sättet. Tack för tipset!

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Trevligt att du uppskattar tipset.

  2. Laila

    Det är sååå gott! <3

    Svara
  3. Magda

    Tack för tipset! Måste prova 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Trevligt att du uppskatta tipset. 🙂

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera, men...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...

Veckans kampnajer för kosttillskott och hälsokost

This will close in 0 seconds