Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Ärtsoppa är riktigt god, lättlagad och nyttig mat. Traditionellt använder man fläsk i soppan, men det går utmärkt att utesluta och istället krydda upp den lite mer för en vegetarisk variant.

Örtig vegetarisk ärtsoppa

Ingredienser för vegetarisk ärtsoppa:

  • 500 g (cirka 6 dl) gula ärtor
  • 1 1/2 liter vatten
  • 2 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 tärningar grönsaksbuljong (Jag kan stark rekommendera Biofoods grönsaksbuljong)
  • 1 st lagerblad
  • 2 tsk torkad timjan
  • 2 tsk torkad oregano
  • 1/2 dl hackad färsk basilika
  • 1 tsk havssalt

Så här gör du:

  1. Börja med att skölja dom gula ärtorna och blötlägg dom i rikligt med vatten i cirka 12 timmar.
  2. Häll bort blötläggningsvattnet, skölj ärtorna och lägg dom i en stor kastrull. Häll på med 1,5 liter vatten, tillsätt salt och låt koka upp.
  3. Hacka löken, vitlöken och tillsätt den tillsammans med grönsaksbuljongen, lagerbladet, timjan och oregano.
  4. Koka ärtsoppan under lock i cirka 1,5 timme på medelvärme. Rör om emellanåt och ta bort skummet som bildas på ytan.
  5. När soppan kokat klart så mosa till ärtorna med en potatisstöt och smaka av så att ärtorna är riktigt mjuka. Om ärtorna inte är mjuka nog eller soppan inte tillräckligt tjock, så kan du låta den putta på lite till på låg värme. Skulle soppan vara för tjock kan du tillsätt lite mer vatten. Tillsätt basilikan mot slutet.
  6.  Servera soppan med stark senap och govt bröd eller fröknäcke.
  7. Den håller sig bra i kylen i alla fall 3 dagar och går utmärkt att frysa.

Gula ärtor som livsmedel

Torkade gula ärtor är väldigt ekonomisk mat och dessutom klimatsmart, eftersom de tar lite resurser att odla. Dom gula ärtor som vi hittar i matbutiken är främst svenskodlade. Genom att välja ekologiska slipper man även att få i sig rester av bekämpningsmedel.

Gula ärtor är mogna spritärtor, medan gröna är omoget skördade. De är rika på protein, kostfibrer, mineral­ämnen och B-vitaminer. Bland annat hittar man en betydande mängd av vitaminerna B1, B2, B3 och folat, samt mineralerna zink, järn, fosfor, jod, kalium och magnesium.

Gula ärtor innehåller liksom andra baljväxter antinutrienter som lektiner och fytinsyra. Det är därför av stor betydelse att man blötlägger dom tillräckligt länge för att bryta ner dessa ämnen. Kokningen gör också att antinutrienterna bryts ner ytterligare.

 

Relaterade inlägg:

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

6 Kommentarer

  1. Cecilia

    Tack för tipset med mer örter. Låter gott.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Tack! Roligt att du uppskattar tipset. 🙂

  2. Mia

    Så gott älskar ärtsoppa! 🙂

    Svara
  3. Karro

    Så länge sedan jag gjorde ärtsoppa. Tack för påminnelsen. 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Roligt att du uppskatta tipset. 🙂

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close