– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Ärtsoppa är riktigt god, lättlagad och nyttig mat. Traditionellt använder man fläsk i soppan, men det går utmärkt att utesluta och istället krydda upp den lite mer för en vegetarisk variant.
Ingredienser för vegetarisk ärtsoppa:
- 500 g (cirka 6 dl) gula ärtor
- 1 1/2 liter vatten
- 2 gula lökar
- 3 vitlöksklyftor
- 2 tärningar grönsaksbuljong (Jag kan stark rekommendera Biofoods grönsaksbuljong)
- 1 st lagerblad
- 2 tsk torkad timjan
- 2 tsk torkad oregano
- 1/2 dl hackad färsk basilika
- 1 tsk havssalt
Så här gör du:
- Börja med att skölja dom gula ärtorna och blötlägg dom i rikligt med vatten i cirka 12 timmar.
- Häll bort blötläggningsvattnet, skölj ärtorna och lägg dom i en stor kastrull. Häll på med 1,5 liter vatten, tillsätt salt och låt koka upp.
- Hacka löken, vitlöken och tillsätt den tillsammans med grönsaksbuljongen, lagerbladet, timjan och oregano.
- Koka ärtsoppan under lock i cirka 1,5 timme på medelvärme. Rör om emellanåt och ta bort skummet som bildas på ytan.
- När soppan kokat klart så mosa till ärtorna med en potatisstöt och smaka av så att ärtorna är riktigt mjuka. Om ärtorna inte är mjuka nog eller soppan inte tillräckligt tjock, så kan du låta den putta på lite till på låg värme. Skulle soppan vara för tjock kan du tillsätt lite mer vatten. Tillsätt basilikan mot slutet.
- Servera soppan med stark senap och govt bröd eller fröknäcke.
- Den håller sig bra i kylen i alla fall 3 dagar och går utmärkt att frysa.
Gula ärtor som livsmedel
Torkade gula ärtor är väldigt ekonomisk mat och dessutom klimatsmart, eftersom de tar lite resurser att odla. Dom gula ärtor som vi hittar i matbutiken är främst svenskodlade. Genom att välja ekologiska slipper man även att få i sig rester av bekämpningsmedel.
Gula ärtor är mogna spritärtor, medan gröna är omoget skördade. De är rika på protein, kostfibrer, mineralämnen och B-vitaminer. Bland annat hittar man en betydande mängd av vitaminerna B1, B2, B3 och folat, samt mineralerna zink, järn, fosfor, jod, kalium och magnesium.
Gula ärtor innehåller liksom andra baljväxter antinutrienter som lektiner och fytinsyra. Det är därför av stor betydelse att man blötlägger dom tillräckligt länge för att bryta ner dessa ämnen. Kokningen gör också att antinutrienterna bryts ner ytterligare.
Tack för tipset med mer örter. Låter gott.
Tack! Roligt att du uppskattar tipset. 🙂
Så gott älskar ärtsoppa! 🙂
Visst är det så gott. 🙂
Så länge sedan jag gjorde ärtsoppa. Tack för påminnelsen. 🙂
Roligt att du uppskatta tipset. 🙂