– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Krämig sötpotatissoppa med sting från chili och friskhet från lime. En riktigt matig och mättade vegansk soppa som är snabb och enkel att göra. Toppa gärna med lite hackad basilika och rostade kikärtor.
Ingredienser för sötpotatissoppa:
- 1 st gul lök
- 3 st vitlöksklyftor
- 400 g sötpotatis
- 1 st färsk chili (eller efter preferens)
- 2 dl torkade röda linser
- 1 msk smakneutral kokosolja
- 370 g krossade tomater
- Ca 400 ml kokosmjölk (kan bytas ut mot havregrädde)
- 2 msk grönsaksbuljong
- 7 dl vatten
- 2 msk hackad färsk basilika
- Havssalt och svart peppar efter tycke
- Lime
Gör så här:
- Börja med att förbereda ingredienserna. Grovhacka löken och vitlöken. Skölj, kärna ur och finhacka chilin. Skala och skär sötpotatisen i cirka 2 cm tjocka bitar. Skölj dom röda linserna i en sil och låt dom rinna av.
- Fräs lök, vitlök och chili i olja tills mjukt.
- Tillsätt sötpotatisen, linserna, vattnet, krossade tomater, kokosmjölken och grönsaksbuljongen. Låt koka i cirka 20 minuter eller tills mjukt. Rör om lite då och då.
- Mixa soppan slät med hjälp av en stavmixer. Tillsätt basilikan och smaka av med salt och peppar. Om soppan är för tjock tillsätter du lite mer vatten.
- Servera sötpotatissoppan med lime och varför inte lite rostade kikärtor som jag gjort här.
Sötpotatis som livsmedel
Sötpotatis (Ipomoea batatas) är trots namnet inte släkt med potatis, utan är en flerårig ört som ingår i familjen vindeväxter. Det är en meterlång nedåtligggande, krypande och mörkgrön växt med ätbara oregelbundet formade, avlånga och stärkelserika rotknölar. De är större än vanliga potatisar. Faktum är att en sötpotatis kan väga upp till 5 kilo. Vad man tror härstammar den från Central- eller Sydamerika där den har odlats och nyttjats som mat i flera tusen år.
Sötpotatisen trivs bäst i varma länder, i tropiska och subtropiska klimat. Det finns många olika varianter som skiljer sig åt när det gäller färg, form och sötma. Svenskt klimat är inte optimalt för sötpotatisen, men tåliga sorter kan odlas i växthus.
Näringsmässigt har de mycket att erbjuda. GI-värdet är lägre än för vanlig potatis. De är rika på fibrer och fulla med antioxidanter.
Bland annat hittar man vitamin C, E, B6 och betakaroten som vid behov kan omvandlas till A-vitamin i kroppen. Ju starkare orange färg sötpotatisen har, desto mer betakaroten innehåller den. Man hittar även en mängd mineraler som magnesium, kalcium, fosfor och kalium.
Wow så gott! Den ska jag göra i veckan.
Så roligt att du vill göra den. 🙂
Ser gott ut! Har aldrig provat att göra sötpotatissoppa, men ska spara receptet.
Tack! Trevligt att sparar receptet. 🙂
Älskar sötpotatis i alla former. Tack för receptet. <3
Man kan göra så mycket gott med sötpotatis. Roligt att du uppskattar receptet. 🙂
Du delar så många bra tips. Tack för en bra blogg.
Tack för uppskattningen. 🙂
Så god den ser ut. Gott med sötpotatis.
Tack! Visst är det gott med sötpotatis. 🙂