Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Krämig sötpotatissoppa med chili och lime

av | mar 4, 2022 | Kost & Näring, Lunch - Middag | 10 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –

Krämig sötpotatissoppa med sting från chili och friskhet från lime. En riktigt matig och mättade vegansk soppa som är snabb och enkel att göra. Toppa gärna med lite hackad basilika och rostade kikärtor.

Krämig sötpotatissoppa med chili och lime

Ingredienser för sötpotatissoppa:

Gör så här:

  1. Börja med att förbereda ingredienserna. Grovhacka löken och vitlöken. Skölj, kärna ur och finhacka chilin. Skala och skär sötpotatisen i cirka 2 cm tjocka bitar. Skölj dom röda linserna i en sil och låt dom rinna av.
  2. Fräs lök, vitlök och chili i olja tills mjukt.
  3. Tillsätt sötpotatisen, linserna, vattnet, krossade tomater, kokosmjölken och grönsaksbuljongen. Låt koka i cirka 20 minuter eller tills mjukt. Rör om lite då och då.
  4. Mixa soppan slät med hjälp av en stavmixer. Tillsätt basilikan och smaka av med salt och peppar. Om soppan är för tjock tillsätter du lite mer vatten.
  5. Servera sötpotatissoppan med lime och varför inte lite rostade kikärtor som jag gjort här.
Sötpotatissoppa recept

Sötpotatis som livsmedel

Sötpotatis (Ipomoea batatas) är trots namnet inte släkt med potatis, utan är en flerårig ört som ingår i familjen vindeväxter. Det är en meterlång nedåtligggande, krypande och mörkgrön växt med ätbara oregelbundet formade, avlånga och stärkelserika rotknölar. De är större än vanliga potatisar. Faktum är att en sötpotatis kan väga upp till 5 kilo. Vad man tror härstammar den från Central- eller Sydamerika där den har odlats och nyttjats som mat i flera tusen år.

Sötpotatisen trivs bäst i varma länder, i tropiska och subtropiska klimat. Det finns många olika varianter som skiljer sig åt när det gäller färg, form och sötma. Svenskt klimat är inte optimalt för sötpotatisen, men tåliga sorter kan odlas i växthus.

Näringsmässigt har de mycket att erbjuda. GI-värdet är lägre än för vanlig potatis. De är rika på fibrer och fulla med antioxidanter.

Bland annat hittar man vitamin C, E, B6 och betakaroten som vid behov kan omvandlas till A-vitamin i kroppen. Ju starkare orange färg sötpotatisen har, desto mer betakaroten innehåller den. Man hittar även en mängd mineraler som magnesium, kalcium, fosfor och kalium.

Krämig sötpotatissoppa recept

 

Relaterade inlägg:

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

10 Kommentarer

  1. Emma

    Wow så gott! Den ska jag göra i veckan.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Så roligt att du vill göra den. 🙂

  2. Mia

    Ser gott ut! Har aldrig provat att göra sötpotatissoppa, men ska spara receptet.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Tack! Trevligt att sparar receptet. 🙂

  3. Amanda

    Älskar sötpotatis i alla former. Tack för receptet. <3

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Man kan göra så mycket gott med sötpotatis. Roligt att du uppskattar receptet. 🙂

  4. R.W

    Du delar så många bra tips. Tack för en bra blogg.

    Svara
  5. Laila H

    Så god den ser ut. Gott med sötpotatis.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Tack! Visst är det gott med sötpotatis. 🙂

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close