– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Knaprigt och lättbakat sesamknäcke som är fiberrikt och naturligt glutenfritt. Passar lika bra på frukostbordet som ett gott tillbehör till soppan eller salladen.



Detta behöver du:
- 3 dl sesamfrön
- 1 dl linfrön
- 1/2 dl chiafrön
- 1 msk fiberhusk
- 1 tsk havssalt
- 2 msk kokosolja (smakneutral)
- 2 dl vatten
Linfrön kan vara problematiskt för vissa med IBS-mage, men det går utmärkt att byta ut mot andra frön som till exempel solrosfrön eller hampafrön.
Gör så här:
- Börja med att sätta ugnen på 150 grader.
- Blanda alla torra ingredienser i en skål, tillsätt oljan och vattnet och rör om ordentligt.
- Låt smeten svälla i cirka 10 minuter.
- Bred ut smeten ett par millimeter tjockt på en plåt klädd med bakplåtspapper. Det lättaste är att använda en kavel för att få ut smeten riktigt jämnt och tunt.
- Grädda i 45 minuter i mitten av ugnen på 150 grader. Ta ut knäcket och skåra i önskad storlek. Sänkt temperaturen till 130 grader och fortsätt gräddningen i ytterligare 20 minuter.
- Ta ut plåten från ugnen och dela sesamknäcket i bitar. Låt dom sedan svalna på ett galler. Skulle knäcket fortfarande vara lite mjukt, så sätter du tillbaka det i ugnen på gallret tills det är helt torrt och sprött, men sänk värmen till 100 grader.
Relaterade inlägg:
- Glutenfritt bröd med kikärtsspad (aquafaba)
- Att få rätt konsistens vid glutenfri bakning
- Guide: glutenfria mjölsorter – del 1
- Guide: glutenfria mjölsorter – del 2
Jag har gjort fröknäcke innan, men då har det varit ägg i receptet. Gillar dock inte den äggiga smaken. Du har inte ägg i ditt recept håller det ihop lika bra ändå?
Det behövs inte ägg i fröknäcke för att det ska hålla ihop bra. Fiberhusk, chiafrön och linfrön binder och ger det en bra konsistens.
Älskar fröknäcke, så gott. 🙂
Visst är det gott! 🙂
Mums så gott! 🙂
Jättegott 🙂