– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Krämig grön ärtsoppa med kokosmjölk, ingefära och lime. En riktigt smakrik soppa med asiatiska influenser som går snabbt och enkelt att tillaga.
Ingredienser:
- 1 gul lök
- 2 st vitlöksklyftor
- 1 msk färskriven ingefära
- 2 tsk hackad chili eller efter tycke
- 2 msk kokosolja
- 600 g gröna ärtor
- Cirka 9 dl vatten
- 400 g kokosmjölk
- 2 st tärningar grönsaksbuljong
- Zesten av en lime
- 1 msk färskpressad limejuice
- Havssalt efter tycke
- Svartpeppar efter tycke
- Hackad chili och färska örter att toppa med
Så här gör du:
- Hacka lök, vitlök, ingefära och chili och fräs i en kastrull med kokosolja.
- Tillsätt de gröna ärtorna, 5 dl kokande vatten, buljongtärningarna och kokosmjölken och låt sjuda i 10-15 minuter.
- Mixa soppan slät med en stavmixer direkt i kastrullen.
- Tillsätt lime, limezest och cirka 4 dl kokande vatten eller till lagom konsistens.
- Låt soppan sjuda under ytterligare ett par minuter och smaka av med salt och peppar.
- Toppa gärna med hackad chilli och färska örter efter tycke vid servering.
Gröna ärtor som livsmedel
Ärtan (Pisum sativum) är en mycket gammal kulturväxt som ingår i familjen ärtväxter (Fabaceae). Den har varit en del av människans kost otroligt länge, minst 10 000 år, men antagligen mycket längre än så (1). Den är väldigt lättodlad och räknas som klimatsmart mat precis som andra baljväxter som odlas och paketeras i Sverige.
Medan gula ärtor är mogna spritärtor är gröna ärtor omoget skördade. Av torkade gula ärtor kan man även enkelt odla ärtskott. Riktigt fräscha och goda att ha i salladen, på mackan, i smoothies eller lättstekta som ett fräscht tillbehör. Hur du gör kan du läsa i inlägget ”Odla ärtskott inomhus – steg för steg”.
Näringsmässigt innehåller gröna ärtor cirka 69 kalorier per 100 g som består av cirka 4,4 % fibrer, 5.2 % protein, 0,4 % fett, 8,9 % kolhydrater och 80,4 % vatten. Det är främst en bra källa till vitaminerna C, K, tiamin och folat (2). Man hittar även en del mineraler som fosfor (12.6 % av RDI), järn (9% av RDI), kalium (7,5% av RDI), magnesium (5,6 % av RDI) och zink (7,3 % av RDI) (2).
Källor och referenser:
(1) Om ärtväxten på Wikipedia: https://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%84rt
(2) Näringsvärdet för gröna ärtor (frysta): http://matkalkyl.se/se-gronaarterfrysta.php
Relaterade inlägg:
- Fördelar med ärtprotein som proteinkälla
- Örtig vegetarisk ärtsoppa
- Hampaproteinbars med vaniljsmak
- Vegetarisk kost och B12-brist
Låter ju bara så gott. 🙂
Tack! Det blir riktigt gott. 🙂
Tack för receptet, den måste jag testa. 🙂
Vad roligt att du vill testa receptet. 🙂
Älskar grön ärtsoppa och denna smakkombinationen lät ju fantastisk god. 🙂
Det blir så gott. 🙂