– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Vi är mitt uppe i den korta säsongen för ramslök. Det är verkligen en fantastisk vårprimör som man borde ta tillvara på om man har möjlighet. Att göra ramslöksalt är till exempel ett enkelt sätt att kunna njuta av den goda örten året om.
Ingredienser för ramslökssalt:
- 100 g ramslök
- 100 g grovkornigt havssalt
Så gör du ramslökssalt:
- Skölj ramslöken och låt den torka.
- Lägg saltet och ramslöken i en mixer och mixa i pulser tills du fått en lagom konsistens på saltet. Själv föredrar jag när det är lite textur kvar och inte för finmalet, men det är en smaksak.
- Strö ut det blöta saltet på en plåt klädd med bakplåtspapper.
- Torka det i ugnen på cirka 40 grader och rör om någon gång då och då. Torktiden varierar mellan 5-10 timmar beroende på hur blött saltet var från början. Om du måste gå ifrån så kan du stänga av ugnen och låta plåten stå kvar på eftervärmen och ta upp torkningen senare igen.
- Förvara ditt ramslökssalt i en lufttät burk.
Kort om ramslök
Ramslök (Allium ursinum) är en bladlök. Den är släkt med både vitlök och gräslök och har en liknade smak. Det är en skuggväxt som trivs på lövängar och lundar på kalkhaltig, fuktig och myllrik mark.
Blommorna är snövita och ser ut som små stjärnor, med många blommor i samma blomställning. Bladen är blanka, mörkgröna och kan till utseendet lätt förväxlas med liljekonvaljblad. Man kan dock lätt urskilja ramslöken på den starka vitlöksdoften som den avger.
Även om ramslök kan vara sällsynt finns den på många ställen runt om i landet. I Skåne och på Öland och Gotland är den lättast att hitta. I Blekinge är den lokalt fridlyst, men inte hotad.
Säsongen är både tidig och kort, så det gäller att passa på under de veckor som den är som bäst. I Skåne brukar de första ramslöksskotten titta fram redan i februari och skördas vanligtvis i mars-maj, beroende på hur temperaturen har varit. Det är de tidiga späda bladen innan blomning som smakar bäst.
Även om det är bladen som man brukar använda som mat är hela växten ätbar. Det är riktigt gott att slänga ner bladen i en sallad, eller tillsätta hackad ramslök i röror och kalla såser. Ramslöskolja och ramslökspesto är två andra riktigt goda sätt att ta vara på nyplockad ramslök. Om du vill använda bladen i en varm rätt, så är det bästa att tillsätta dom strax före servering för att bevara så mycket smak som möjligt.
Relaterade inlägg:
- Vegansk ramslökspesto
- Näringsjäst – Vad är det och hur används den?
- Brownies med svarta bönor (veganskt recept)
- Recept för glutenfria wraps
Wow! Ser så gott ut. önskar att vi hade ramslök där vi bor. <3
Tack! 🙂 Det är verkligen så gott med ramslök och en riktig lyx att kunna plocka på våren.
Ser verkligen så gott ut. 🙂
Tack, riktigt gott! 🙂
Tack för tipset. Det måste jag prova. 🙂
Roligt att du uppskattar tipset. 🙂
Älskar ramslök och brukar plocka varje år och i helgen är det dags. Tack för tipset det kommer att göras ramslökssalt här med. 🙂
Så härligt att du ska ut och plocka och roligt att du uppskattar tipset. 🙂
Ser supergott ut. 🙂
Tack, verkligen gott. 🙂