Ramslökssalt – så enkelt är det att göra själv

av | maj 1, 2023 | Hälsa, Kost & Näring, Recept - Vegetariskt & glutenfritt, Tillbehör - Snacks | 10 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –

Vi är mitt uppe i den korta säsongen för ramslök. Det är verkligen en fantastisk vårprimör som man borde ta tillvara på om man har möjlighet. Att göra ramslöksalt är till exempel ett enkelt sätt att kunna njuta av den goda örten året om.

Ramslökssalt - så enkelt är det att göra själv

Ingredienser för ramslökssalt:

Ramslökssalt recept

Så gör du ramslökssalt:

  1. Skölj ramslöken och låt den torka. 
  2. Lägg saltet och ramslöken i en mixer och mixa i pulser tills du fått en lagom konsistens på saltet. Själv föredrar jag när det är lite textur kvar och inte för finmalet, men det är en smaksak.
  3. Strö ut det blöta saltet på en plåt klädd med bakplåtspapper.
  4. Torka det i ugnen på cirka 40 grader och rör om någon gång då och då. Torktiden varierar mellan 5-10 timmar beroende på hur blött saltet var från början. Om du måste gå ifrån så kan du stänga av ugnen och låta plåten stå kvar på eftervärmen och ta upp torkningen senare igen.
  5. Förvara ditt ramslökssalt i en lufttät burk.
Ramslökssalt recept

Kort om ramslök

Ramslök (Allium ursinum) är en bladlök. Den är släkt med både vitlök och gräslök och har en liknade smak. Det är en skuggväxt som trivs på lövängar och lundar på kalkhaltig, fuktig och myllrik mark.

Blommorna är snövita och ser ut som små stjärnor, med många blommor i samma blomställning. Bladen är blanka, mörkgröna och kan till utseendet lätt förväxlas med liljekonvaljblad. Man kan dock lätt urskilja ramslöken på den starka vitlöksdoften som den avger.

Även om ramslök kan vara sällsynt finns den på många ställen runt om i landet. I Skåne och på Öland och Gotland är den lättast att hitta. I Blekinge är den lokalt fridlyst, men inte hotad.

Säsongen är både tidig och kort, så det gäller att passa på under de veckor som den är som bäst. I Skåne brukar de första ramslöksskotten titta fram redan i februari och skördas vanligtvis i mars-maj, beroende på hur temperaturen har varit. Det är de tidiga späda bladen innan blomning som smakar bäst.

Även om det är bladen som man brukar använda som mat är hela växten ätbar. Det är riktigt gott att slänga ner bladen i en sallad, eller tillsätta hackad ramslök i röror och kalla såser. Ramslöskolja och ramslökspesto är två andra riktigt goda sätt att ta vara på nyplockad ramslök. Om du vill använda bladen i en varm rätt, så är det bästa att tillsätta dom strax före servering för att bevara så mycket smak som möjligt.

Göra ramslökssalt

Relaterade inlägg:

 

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg. Vad är...

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna...

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

Chiapudding med extra protein

Chiapudding med extra protein

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com - Chiapudding ger en riktigt bra start på dagen. Det är dessutom enkelt att förbereda den kvällen innan, så du har frukosten färdig för morgonen därpå. Här följer en variant som är extra rik på protein...

10 Kommentarer

  1. Eva

    Wow! Ser så gott ut. önskar att vi hade ramslök där vi bor. <3

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Tack! 🙂 Det är verkligen så gott med ramslök och en riktig lyx att kunna plocka på våren.

  2. Laila H

    Ser verkligen så gott ut. 🙂

    Svara
  3. Anja

    Tack för tipset. Det måste jag prova. 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Roligt att du uppskattar tipset. 🙂

  4. A.K

    Älskar ramslök och brukar plocka varje år och i helgen är det dags. Tack för tipset det kommer att göras ramslökssalt här med. 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Så härligt att du ska ut och plocka och roligt att du uppskattar tipset. 🙂

  5. Marie

    Ser supergott ut. 🙂

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera,...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...