– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Om du har den lyxiga möjligheten att plocka ramslök, så är ramslöksolja något som du borde prova att göra. Så gott att ringla över grillat eller rostade grönsaker, använda i dressingar eller kalla såser.
Att göra ramslöksolja
Att göra egen ramslöksolja är så otroligt enkelt. Allt du behöver är en bra kallpressad olivolja, färska ramslöksblad och lite havssalt. Att tillsätta salt gör att smaken av ramslök blir mycket mer framträdande, vilket ger en rikare smakupplevelse.
Efter att man har mixat oljan kan man använda den som den är, eller sila den för att få en klarare olja. Själv brukar jag inte sila den, eftersom den blir både smakrikare och får en vackrare färg om man låter resterna av bladen vara kvar. Om man väljer att sila oljan så ska man vänta ett par dygn så att smaken hinner utvecklas i oljan. Därefter kan man använda en silduk för att sila bort bladmassan.
Ingredienser för ramslöksolja:
- 2 dl kallpressad olivolja
- 10-15 ramslöksblad
- 1-2 krm havssalt
Så här gör du:
- Mixa olivolja, ramslök och salt i en mixer, eller med hjälp av en stavmixer tills bladen är riktigt finmalda.
- Häll upp oljan i en flaska och förvara den i kylskåpet. Om du vill sila oljan så ska du som sagt låt den stå ett par dygn innan du gör det.
- Ramslöksoljan håller sig i kylskåpet ett bra tag. Det går även bra att frysa in den i kuber, för att sedan tina upp efterhand som man vill använda den.
Vad kan man använda ramslöksolja till?
Ramslöksolja kan man använda till väldigt mycket. Den kan verkligen piffa upp en maträtt och dessutom blir det väldigt dekorativt när man ringlar den över maten. Supergott till grillat, ugnsrostat och sallader. Den ger även en riktigt god smak till röror, kalla såser och dressingar.
Kort om ramslök
Ramslök (Allium ursinum) är en vårprimör som växer vilt i stora delar av vårt land. Smaken påminner om vitlök och gräslök, vilket gör den mycket populär som smaksättare.
Bäst trivs ramslöken i lövskogar, på fuktig, myllrik och kalkhaltig mark i skuggiga och halvskuggiga lägen. Även om den finns på många håll runt om i landet så kan den vara sällsynt. Lättast är den att hitta på Öland, Gotland och i Skåne. I Blekinge är den dock fridlyst, så där får man inte plocka.
Säsongen för ramslök är kort, så det gäller att passa på när den är som bäst. I Skåne brukar de första ramslöksskotten titta fram redan i februari och skördas vanligtvis i mars-maj beroende på hur temperaturerna varit under våren. Det är de tidiga späda bladen som smakar bäst. Hela växten är ätbar, även blommorna. Till utseendet liknar den liljekonvalj, men ramslökens påtagliga vitlöksdoft gör att de är lätta att skilja åt.
Förutom att göra ramslöksolja, kan man hacka bladen och använda som krydda precis som andra färska örter. Man kan även torka bladen eller frysa in hackade blad så har man ramslök att smaksätta med resten av året. Ramslökpesto och ramslökssalt är två andra fantastiska sätt att ta vara på den goda smaken av ramslök.
Älskar ju ramslök och detta låter ju fantastiskt gott. 🙂
Den är verkligen så god. 🙂
Det låter ju bara såå gott! 🙂
Fantastiskt gott. Prova om du har möjlighet. 🙂
Åhh. Tack för tipset. 🙂
Roligt att du uppskattar tipset. 🙂