Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Ramslöksolja – Så enkelt gör du egen

av | maj 15, 2023 | Hälsa, Lunch - Middag, Recept - Vegetariskt & glutenfritt, Tillbehör - Snacks | 6 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –

Om du har den lyxiga möjligheten att plocka ramslök, så är ramslöksolja något som du borde prova att göra. Så gott att ringla över grillat eller rostade grönsaker, använda i dressingar eller kalla såser.

Ramslöksolja - Så enkelt gör du egen

Att göra ramslöksolja

Att göra egen ramslöksolja är så otroligt enkelt. Allt du behöver är en bra kallpressad olivolja, färska ramslöksblad och lite havssalt. Att tillsätta salt gör att smaken av ramslök blir mycket mer framträdande, vilket ger en rikare smakupplevelse. 

Efter att man har mixat oljan kan man använda den som den är, eller sila den för att få en klarare olja. Själv brukar jag inte sila den, eftersom den blir både smakrikare och får en vackrare färg om man låter resterna av bladen vara kvar. Om man väljer att sila oljan så ska man vänta ett par dygn så att smaken hinner utvecklas i oljan. Därefter kan man använda en silduk för att sila bort bladmassan.

Ramslöksolja recept

Ingredienser för ramslöksolja:

Så här gör du:

  1. Mixa olivolja, ramslök och salt i en mixer, eller med hjälp av en stavmixer tills bladen är riktigt finmalda.
  2. Häll upp oljan i en flaska och förvara den i kylskåpet. Om du vill sila oljan så ska du som sagt låt den stå ett par dygn innan du gör det.
  3. Ramslöksoljan håller sig i kylskåpet ett bra tag. Det går även bra att frysa in den i kuber, för att sedan tina upp efterhand som man vill använda den.
Göra egen ramslöksolja

Vad kan man använda ramslöksolja till?

Ramslöksolja kan man använda till väldigt mycket. Den kan verkligen piffa upp en maträtt och dessutom blir det väldigt dekorativt när man ringlar den över maten. Supergott till grillat, ugnsrostat och sallader. Den ger även en riktigt god smak till röror, kalla såser och dressingar.

Ramslök

Kort om ramslök

Ramslök (Allium ursinum) är en vårprimör som växer vilt i stora delar av vårt land. Smaken påminner om vitlök och gräslök, vilket gör den mycket populär som smaksättare. 

Bäst trivs ramslöken i lövskogar, på fuktig, myllrik och kalkhaltig mark i skuggiga och halvskuggiga lägen. Även om den finns på många håll runt om i landet så kan den vara sällsynt. Lättast är den att hitta på Öland, Gotland och i Skåne. I Blekinge är den dock fridlyst, så där får man inte plocka.

Säsongen för ramslök är kort, så det gäller att passa på när den är som bäst. I Skåne brukar de första ramslöksskotten titta fram redan i februari och skördas vanligtvis i mars-maj beroende på hur temperaturerna varit under våren. Det är de tidiga späda bladen som smakar bäst. Hela växten är ätbar, även blommorna. Till utseendet liknar den liljekonvalj, men ramslökens påtagliga vitlöksdoft gör att de är lätta att skilja åt.

Förutom att göra ramslöksolja, kan man hacka bladen och använda som krydda precis som andra färska örter. Man kan även torka bladen eller frysa in hackade blad så har man ramslök att smaksätta med resten av året. Ramslökpesto och ramslökssalt är två andra fantastiska sätt att ta vara på den goda smaken av ramslök.

 

Relaterade inlägg:

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

6 Kommentarer

  1. A.W

    Älskar ju ramslök och detta låter ju fantastiskt gott. 🙂

    Svara
  2. Åsa

    Det låter ju bara såå gott! 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Fantastiskt gott. Prova om du har möjlighet. 🙂

  3. Malin

    Åhh. Tack för tipset. 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Roligt att du uppskattar tipset. 🙂

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close