– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Dessa glutenfria jordnötskakor är superenkla att göra och så goda. Dom innehåller endast 5 ingredienser och du kan få ihop dom i ett nafs.
Ingredienser för glutenfria jordnötskakor (cirka 8 st):
- 2 dl crunchy jordnötssmör
- 1 1/2 dl glutenfritt havremjöl
- 1/2 dl kokossirap eller yaconsirap
- 1 krm havssalt (uteslut om jordnötssmöret redan är saltat)
- 1 tsk bakpulver
Så här gör du:
- Sätt ugnen på 175 °C.
- Blanda ihop jordnötssmöret med sirapen.
- Ta en ny skål och blanda ihop de torra ingredienserna; havremjöl, bakpulver och eventuellt havssalt.
- Tillsätt de torra ingredienserna till de våta och blanda ihop väl till en smidig deg.
- Fördela degen i 8 lika stora bitar och rulla till bollar.
- Lägg bollarna på en plåt klädd med bakplåtspapper och platta ut till kakor och skåra med en gaffel.
- Grädda kakorna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Gräddningstiden kan variera något mellan olika ugnar, så håll koll så dom inte övergräddas.
Kort om yaconsirap
Yacon som även kallas för peruanskt jordäpple växer i Anderna, från Ecuador till Argentina. Växten är släkt med både jordärtskocka och solros, och har använts som mat i Sydamerika i över 1 500 år. Genom kallpressning av yaconrötter får man fram yaconsirap.
Roten är rik på antioxidanter och innehåller närmare 50 % fruktooligosackarider (FOS), vilket ger den söta smaken. Det är en typ av kostfibrer. Till skillnad från andra sockerarter så bryts dessa inte ner i matsmältningssystemet utan når tjocktarmen i intakt form. I tarmen fungerar FOS som föda för de goda tarmbakterierna, vilket främjar tarmfloran.
Yaconsirap har ett mycket lågt GI-värde, som hjälper till att hålla blodsockret stabilt. Det gör yaconsirap till en sötning som även lämpar sig för diabetiker. Smaken är riktigt god och kan liknas till karamell. Perfekt för bakning, desserter, smoothies eller närhelst du vill söta.
Kort om kokossirap
Kokossirap tillverkas av den söta nektarn från kokospalmens blommor. Efter det att den färska nektarn tappats värms den upp för att reduceras till rätt konsistens. GI-värdet för kokossirap ligger runt 35, medan vitt socker har ett GI-värde på 97. Det betyder att blodsockret inte höjs lika mycket av kokossirap som av vitt socker.
Fruktoshalten är också lägre, runt 30 %, jämfört med 50 % i vitt socker. Kokossirap innehåller även inulin, en typ av fiber som gynnar tillväxten av goda tarmbakterier. Dessutom bidrar inulin också till en långsammare glukosabsorption som gör blodsockret stabilare.
Relaterade inlägg:
- Veganska chokladtryfflar
- Vegansk proteinglass med havtorn och mango
- Näringsämnen att ha koll på som vegan och vegetarian
- Att få i sig D3-vitamin som vegan
Tack för receptet. Detta ska testas. 🙂
Roligt att du vill göra dom. 🙂
Mums så gott! Älskar jordnötssmak.
Riktigt goda. 🙂
Ser så goda ut. Dessa kommer jag att göra i helgen. 🙂
Så roligt att du vill göra dom. 🙂