Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Cirkadiska rytmen (dygnsrytmen) – så påverkar den din hälsa

av | okt 9, 2023 | Fysisk hälsa, Hälsa, Livsstil, Psykisk hälsa | 0 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

På senare år har vi fått alltmer kunskap och förståelse om hur dygnsrytmen, även kallat den cirkadiska rytmen fungerar. Det är en biologisk rytm i kroppen som har en stor inverkan på vår fysiska och psykiska hälsa och hur vi åldras.

Cirkadiska rytmen (dygnsrytmen) - så påverkar den din hälsa

Artikelns innehåll:

Vad är dygnsrytmen (cirkadiska rytmen)?

Dygnsrytmen är ett 24-timmarssystem som reglerar funktioner i cellerna så att de sker vid rätt tidpunkt. Detta har kommit att kallas för den cirkadiska rytmen efter den latinska termen ”cirka diem” som betyder ”ungefär en dag”.

Livet på jorden har utvecklats efter planetens specifika miljöegenskaper, så som skiftningen mellan dag och natt. Det betyder att allt levande är anpassat efter planetens rotation och påverkas av den cirkadianska rytmen. Människor, djur, växter och till och med vissa mikroorganismer har alla en inre klocka.

Det mest uppenbara exemplet på hur cykeln av ljus och mörker påverkar oss är sömnen. Din dygnsrytm är ditt mönster av vakenhet och sömn under ett 24-timmarsdygn. Men det finns även många andra biologiska funktioner i kroppen som följer en liknande rytm, såsom ämnesomsättningen, kroppstemperaturen, blodtrycket och utsöndringen av hormoner etc.

Vad är Cirkadiska rytmen?

Hur fungerar det cirkadiska timingsystemet?

Det cirkadiska timingsystemet är vår kropps inre klocka, det vi brukar kalla för den biologiska klockan. Det är denna klocka som styr rytmerna av tidsberoende biologiska processer. Inom vetenskapen kallas detta område för kronobiologi.

Precis som vi har dagliga beteenden (vakenhet, aktivitet, matintag) och nattliga beteenden (sömn, återhämtning, fasta), så har cellerna och kroppssystemen en “biologisk dag” och en “biologisk natt”.

Det är det cirkadiska timingsystemet som reglerar endokrina och metabola rytmer för att upprätthålla ett kontinuerligt mönster av cellulär aktivitet. Det gör att våra biologiska funktioner och vårt beteende samspelar med dygnets dag och natt.

En synkroniserad cirkadisk rytm är därmed av stor betydelse för att alla kroppsfunktioner ska fungera korrekt.

Dygnsrytmens betydeelse för hälsan

Dygnsrytmen styrs av den biologiska klockan

Varje cell i vår kropp har någon typ av tidsanordning som bestämmer deras aktivitet. I de flesta celler är det så kallade klockgener. Det är dessa klockgener som styr den rytmiska aktiviteten hos andra gener för att tidsstyra dagliga växlingar i cellernas funktion och metabolism.

För att upprätthålla en bra balans i kroppen måste alla dessa klockor fungera synkroniserat. Vi har därför en mästerklocka i vår hjärna som organiserar alla dygnsprocesser. Denna mästerklocka finns i den del av hjärnan som kallas hypothalamus. Den består av nervceller som bildar en struktur som kallas för den suprakiasmatiska kärnan, eller SCN. 

SCN tar emot information från nervceller i näthinnan som innehåller ett ljuskänsligt protein som går under namnet melanopsin. Det gör att SCN kan synkronisera med ljus-mörk-cykeln. Under olika tider på dygnet kan klockgener i SCN då skicka signaler för att reglera olika cellaktiviteter i kroppen.

En av huvudmekanismerna för synkronisering av hela kroppens klockor är genom tidsberoende hormonell signalering. Två hormoner som har en nyckelroll i denna signalering är melatonin och kortisol.

Melatonin och kortisol ökar eller minskar som en del av dygnsrytmen. Melatonin är ett hormon som gör dig sömnig. På kvällen och under natten utsöndrar kroppen mer av detta hormon och under dagen hålls det lågt. Kortisol gör dig piggare och ökar på morgonen och under dagen för att hålla dig alert. Därefter minskar utsöndringen på kvällen och under natten. 

Andra hormoner som spelar en roll i dygnsrytmen inkluderar: insulin, leptin, vasopressin och acetylkolin.

Störd dygnsrytm

Så kan en störd dygnsrytm påverka hälsan

Pågrund av yttre faktorer, livsstil och oregelbundna sömnrutiner kan vissa uppleva en obalans i sin dygnsrytm, vilket kan påverka hälsan på många sätt.

En synkroniserad cirkadisk rytm är som nämnt av stor betydelse för att alla kroppsfunktioner ska fungera korrekt. Den påverkar ditt sömnmönster, energinivå och matvanor, liksom kroppsprocesser som t.e.x hormonutsöndring, ämnesomsättning, kroppstemperatur, blodtryck och immunsystemets aktivitet.

En cirkadisk störning kan därmed ha en negativ inverkan på alla typer av biologiska processer. Det kan bidra till sömnrubbningar, humörstörningar och andra störningar som påverkar den mentala hälsan och välbefinnandet.

Oregelbundna rytmer har också kunnat kopplas till att man åldras snabbare och ett försämrat immunförsvar, samt många hälsotillstånd som till exempel fetma, mag-tarmsjukdomar, diabetes, kardiovaskulära dysfunktioner m.m.

Bättre dygnsrytm

Så underhåller du dygnsrytmen

Att bibehålla hälsosamma vanor kan hjälpa dig att reagera bättre på din kropps naturliga rytm. Cirkadianska rytmer påverkas av till exempel sömn, ljus, matvanor och fysisk aktivitet. Här följer några faktorer som spelar roll för att få in en bra rytm:

  • Få in ett konsekvent sömnschema där du går och lägger dig och går upp vid samma tidpunkt varje dag.
  • Förbered kroppen på kvällen genom att ha en lugn kvällsrutin. Undvik starkt ljus och ha istället en kvällslampa eller tända ljus. Undvik även att sitta vid datorn eller mobilen innan läggdags.
  • Se till att ditt sovrum är mörkt, svalt, lugnt och bekvämt för lättare insomning och bättre sömn under natten.
  • Ge dig själv tid på morgonen så att du undviker stress. Öppna persiennerna och möt morgonljuset. Om det är mörkt ute när du vaknar, så kan du tända ett mjukare ljus för att hjälpa kroppen att förbereda sig för soluppgången.
  • Försök att få så mycket naturligt dagsljus under dagen som möjligt, helst inom 2 timmar från att du stigit upp. På vintern kan en dagsljuslampa hjälpa till att kompensera för bristen av dagsljus.
  • Många tycker om att ta en tupplur på dagen, speciellt på helgen, men det kan rubba din rytm. Att hålla sig vaken under dagen, hjälper dig att sova bättre på natten.
  • Se till att vara fysiskt aktiv varje dag. Det hjälper både till att reducera stress och gör att du sover bättre. Se dock till att inte planera in träningspasset försent på kvällen eftersom det istället kan ha en uppiggande effekt.
  • Ät dina måltider på regelbundna tider. Lunchen bör vara den största måltiden på dagen. Middagen ska helst vara den lättaste måltiden och inte ätas försent på kvällen. Det bästa är att få in en fastetid på 12-16 timmar per dygn.
  • Att utöva meditation och övningar i avslappning och mindfulness, kan hjälpa dig att få en bättre sömn och dygnsrytm.
  • NAD+ är ett naturligt ämne i vår kropp som har betydelse för den cellulära energin. Det är också ett ämne som har betydelse för att reglera den cirkadiska rytmen i vår kropp. När nivån avtar med åldern kan det ha en negativ effekt på vår dygnsrytm. Du kan läsa mer om hur NAD+ fungerar i kroppen i inlägget ”NAD+ och dess roll för hälsan och åldrandet”.

 

Källor och referenser:

(1) Physiology, Circadian Rhythm. Last Update: May 1, 2023. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK519507/

(2) Circadian Rhythm, Lifestyle and Health: A Narrative Review. Iran J Public Health. 2018 Aug; 47(8): 1068–1076. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6123576/

(3) Evolution of circadian rhythms: from bacteria to human. Sleep Med. 2017 Jul;35:49-61. doi: 10.1016/j.sleep.2017.04.008. Epub 2017 May 8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28619182

(4) Sleep Disorders: Behavioral Treatment of Circadian Rhythm Disorder. https://www.webmd.com/sleep-disorders/behavioral-treatment-circadian-rhythm-disorders

(5) The Complete Guide to the Science of Circadian Rhythms. https://observer.com/2017/12/the-complete-guide-to-the-science-of-circadian-rhythms/

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close