Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –

Dessa glutenfria jordnötskakor är superenkla att göra och så goda. Dom innehåller endast 5 ingredienser och du kan få ihop dom i ett nafs. 

Glutenfria jordnötskakor (vegan)

Ingredienser för glutenfria jordnötskakor (cirka 8 st):

Så här gör du:

  1. Sätt ugnen på 175 °C.
  2. Blanda ihop jordnötssmöret med sirapen.
  3. Ta en ny skål och blanda ihop de torra ingredienserna; havremjöl, bakpulver och eventuellt havssalt.
  4. Tillsätt de torra ingredienserna till de våta och blanda ihop väl till en smidig deg.
  5. Fördela degen i 8 lika stora bitar och rulla till bollar.
  6. Lägg bollarna på en plåt klädd med bakplåtspapper och platta ut till kakor och skåra med en gaffel.
  7. Grädda kakorna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Gräddningstiden kan variera något mellan olika ugnar, så håll koll så dom inte övergräddas.
Glutenfria jordnötskakor recept

Kort om yaconsirap

Yacon som även kallas för peruanskt jordäpple växer i Anderna, från Ecuador till Argentina. Växten är släkt med både jordärtskocka och solros, och har använts som mat i Sydamerika i över 1 500 år. Genom kallpressning av yaconrötter får man fram yaconsirap.

Roten är rik på antioxidanter och innehåller närmare 50 % fruktooligosackarider (FOS), vilket ger den söta smaken. Det är en typ av kostfibrer. Till skillnad från andra sockerarter så bryts dessa inte ner i matsmältningssystemet utan når tjocktarmen i intakt form. I tarmen fungerar FOS som föda för de goda tarmbakterierna, vilket främjar tarmfloran.

Yaconsirap har ett mycket lågt GI-värde, som hjälper till att hålla blodsockret stabilt. Det gör yaconsirap till en sötning som även lämpar sig för diabetiker. Smaken är riktigt god och kan liknas till karamell. Perfekt för bakning, desserter, smoothies eller närhelst du vill söta.

Glutenfria jordnötskakor recept

Kort om kokossirap

Kokossirap tillverkas av den söta nektarn från kokospalmens blommor. Efter det att den färska nektarn tappats värms den upp för att reduceras till rätt konsistens. GI-värdet för kokossirap ligger runt 35, medan vitt socker har ett GI-värde på 97. Det betyder att blodsockret inte höjs lika mycket av kokossirap som av vitt socker.

Fruktoshalten är också lägre, runt 30 %, jämfört med 50 % i vitt socker. Kokossirap innehåller även inulin, en typ av fiber som gynnar tillväxten av goda tarmbakterier. Dessutom bidrar inulin också till en långsammare glukosabsorption som gör blodsockret stabilare.

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

6 Kommentarer

  1. K.A

    Tack för receptet. Detta ska testas. 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Roligt att du vill göra dom. 🙂

  2. Anja

    Mums så gott! Älskar jordnötssmak.

    Svara
  3. M.A

    Ser så goda ut. Dessa kommer jag att göra i helgen. 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Så roligt att du vill göra dom. 🙂

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close