– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –

Dessa glutenfria jordnötskakor är superenkla att göra och så goda. Dom innehåller endast 5 ingredienser och du kan få ihop dom i ett nafs. 

Glutenfria jordnötskakor (vegan)

Ingredienser för glutenfria jordnötskakor (cirka 8 st):

Så här gör du:

  1. Sätt ugnen på 175 °C.
  2. Blanda ihop jordnötssmöret med sirapen.
  3. Ta en ny skål och blanda ihop de torra ingredienserna; havremjöl, bakpulver och eventuellt havssalt.
  4. Tillsätt de torra ingredienserna till de våta och blanda ihop väl till en smidig deg.
  5. Fördela degen i 8 lika stora bitar och rulla till bollar.
  6. Lägg bollarna på en plåt klädd med bakplåtspapper och platta ut till kakor och skåra med en gaffel.
  7. Grädda kakorna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Gräddningstiden kan variera något mellan olika ugnar, så håll koll så dom inte övergräddas.
Glutenfria jordnötskakor recept

Kort om yaconsirap

Yacon som även kallas för peruanskt jordäpple växer i Anderna, från Ecuador till Argentina. Växten är släkt med både jordärtskocka och solros, och har använts som mat i Sydamerika i över 1 500 år. Genom kallpressning av yaconrötter får man fram yaconsirap.

Roten är rik på antioxidanter och innehåller närmare 50 % fruktooligosackarider (FOS), vilket ger den söta smaken. Det är en typ av kostfibrer. Till skillnad från andra sockerarter så bryts dessa inte ner i matsmältningssystemet utan når tjocktarmen i intakt form. I tarmen fungerar FOS som föda för de goda tarmbakterierna, vilket främjar tarmfloran.

Yaconsirap har ett mycket lågt GI-värde, som hjälper till att hålla blodsockret stabilt. Det gör yaconsirap till en sötning som även lämpar sig för diabetiker. Smaken är riktigt god och kan liknas till karamell. Perfekt för bakning, desserter, smoothies eller närhelst du vill söta.

Glutenfria jordnötskakor recept

Kort om kokossirap

Kokossirap tillverkas av den söta nektarn från kokospalmens blommor. Efter det att den färska nektarn tappats värms den upp för att reduceras till rätt konsistens. GI-värdet för kokossirap ligger runt 35, medan vitt socker har ett GI-värde på 97. Det betyder att blodsockret inte höjs lika mycket av kokossirap som av vitt socker.

Fruktoshalten är också lägre, runt 30 %, jämfört med 50 % i vitt socker. Kokossirap innehåller även inulin, en typ av fiber som gynnar tillväxten av goda tarmbakterier. Dessutom bidrar inulin också till en långsammare glukosabsorption som gör blodsockret stabilare.

 

Relaterade inlägg:

 

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg. Vad är...

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna...

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

Chiapudding med extra protein

Chiapudding med extra protein

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com - Chiapudding ger en riktigt bra start på dagen. Det är dessutom enkelt att förbereda den kvällen innan, så du har frukosten färdig för morgonen därpå. Här följer en variant som är extra rik på protein...

6 Kommentarer

  1. K.A

    Tack för receptet. Detta ska testas. 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Roligt att du vill göra dom. 🙂

  2. Anja

    Mums så gott! Älskar jordnötssmak.

    Svara
  3. M.A

    Ser så goda ut. Dessa kommer jag att göra i helgen. 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Så roligt att du vill göra dom. 🙂

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera,...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...