Smashed brysselkål med vitlök och citron

av | jan 6, 2025 | Kost & Näring, Lunch - Middag, Recept, Tillbehör - Snacks | 0 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com – 

Ugnsrostad smashed brysselkål med vitlök och citron. Så fantastiskt gott och enkelt att göra. Med en krispig yta och mjuk insida blir denna sidorätt en verklig vinnare.

Smashed brysselkål med vitlök och citron

Ingredienser för smashed brysselkål:

  • 300 g brysselkål
  • 2 msk olivolja
  • 1/2 citron (saften och rivet skal)
  • 1-2 st vitlöksklyftor
  • Havssalt/örtsalt och svartpeppar efter tycke
  • 1/2 dl riven parmesan eller vegansk parmesan (se recept längre ner)

Gör så här:

  1. Ansa brysselkålen och koka dom i saltat vatten i cirka 10 minuter, eller tills dom mjuknat.
  2. Sätt ugnen på 225 °C.
  3. Lägg brysselkålen på en plåt med bakplåtspapper. Ta ett dricksglas och tryck till varje brysselkål så den blir cirka 1/2 cm tjock.
  4. Blanda olivolja, pressad vitlök, citronsaft, rivet citronskal, salt och peppar i en skål.
  5. Pensla den krossade brysselkålen med oljan och sätt in plåten i ugnen i 15 minuter.
  6. Ta ut plåten, vänd på brysselkålen, pensla andra sidan och strö över parmesan eller vegansk parmesan. Sätt tillbaka plåten i ugnen i ytterligare 10 minuter eller tills den fått en krispig yta.

Smashed brysselkål tycker jag själv är ett godare sätt att ugnsrosta brysselkål på. Så om du gillar brysselkål så måste du prova.

Smashed brysselkål recept

Recept för vegansk parmesan (cashewparmesan)

Ingredienser:

Gör så här:

  1. Mixa nötterna lite lätt i en matberedare.
  2. Tillsätt näringsjästen, saltet och mixa tills du fått en konsistens som du är nöjd med. Det är godare om det finns lite textur kvar.
  3. Använd din cashewparmesan för att strö över valfri maträtt.
  4. Förvara den svalt i en försluten glasburk så håller den sig bra i minst 2 veckor.

Om du vill läsa om näringsjäst så kan du göra det i ett föregående inlägg ”Vad är näringsjäst och hur används den?”.

Ugnsrostad smashed brysselkål

Kort om brysselkål

Brysselkål ingår i kålsläktet (Brassica oleracea) och har det vetenskapliga namnet Brassica oleracea brac. gemmifera. I denna växtfamilj ingår även broccoli, blomkål, vitkål, grönkål och en rad andra kålsorter.

I Sverige är högsäsongen för brysselkål från ungefär september till februari. På en ganska kraftig stam som kan bli upp till en meter hög, växer de små kålhuvudena tätt tillsammans. Brysselkål kallas även för rosenkål, ett namn som kommer från att dom till utseendet påminner om rosenknoppar.

Man tror att brysselkålen odlades av romarna redan på 1500-talet, eller till och med tidigare än så. På 1700-talet började den odlas i större skala i Belgien. Det är också från landets huvudstad Bryssel som den fått sitt namn.

100 gram brysselkål innehåller cirka 41 kalorier som består av 2,6 g protein, 5,5 g kolhydrater, 4,3 g fiber och 0 g fett. Man hittar en lång rad vitaminer och mineraler och speciellt generöst är innehållet av K-vitamin, C-vitamin, folat och vitamin B6 (1).

Brysselkål kan avnjutas på en mängd olika sätt. Förutom att göra smashed brysselkål är klassiska sätt att koka, steka eller ugnsrosta dom i halvor. De är även goda att använda i gratänger och wokar. Genom att hyvla brysselkålen riktigt tunt gör dom sig dessutom riktigt bra råa i sallad.

Källor och referenser


(1) Livsmedelsverket – Näringsvärde för brysselkål: https://soknaringsinnehall.livsmedelsverket.se/Home/FoodDetails/5863

Relaterade inlägg:

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Risgrynsgröt med kokosmjölk och saffran

Risgrynsgröt med kokosmjölk och saffran

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Risgrynsgröt hör verkligen julen till och genom att byta ut vanlig mjölk mot kokosmjölk blir den ännu krämigare och godare. Här följer ett recept för risgrynsgröt med kokosmjölk och saffran som blir...

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna...

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

Chiapudding med extra protein

Chiapudding med extra protein

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com - Chiapudding ger en riktigt bra start på dagen. Det är dessutom enkelt att förbereda den kvällen innan, så du har frukosten färdig för morgonen därpå. Här följer en variant som är extra rik på protein...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

15 + 9 =

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera, men...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Så gör du lymfmassage på dig själv

Så gör du lymfmassage på dig själv

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Lymfmassage hjälper till att förbättra lymfvätskans flöde och föra bort vätskeansamlingar i vävnader. På så sätt kan man minska svullnad, smärta och stelhet orsakat av ett stagnerat lymfsystem. Här...

NAD+ och dess roll för hälsan och åldrandet

NAD+ och dess roll för hälsan och åldrandet

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – NAD+ har blivit extremt omtalat på senare tid, och det finns en mycket bra anledning till det. Här följer om vad NAD+ är, vilken funktion det har i kroppen och varför ämnet har så stor betydelse för...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Veckans kampnajer för kosttillskott och hälsokost

This will close in 0 seconds