– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Ugnsrostad smashed brysselkål med vitlök och citron. Så fantastiskt gott och enkelt att göra. Med en krispig yta och mjuk insida blir denna sidorätt en verklig vinnare.
Ingredienser för smashed brysselkål:
- 300 g brysselkål
- 2 msk olivolja
- 1/2 citron (saften och rivet skal)
- 1-2 st vitlöksklyftor
- Havssalt/örtsalt och svartpeppar efter tycke
- 1/2 dl riven parmesan eller vegansk parmesan (se recept längre ner)
Gör så här:
- Ansa brysselkålen och koka dom i saltat vatten i cirka 10 minuter, eller tills dom mjuknat.
- Sätt ugnen på 225 °C.
- Lägg brysselkålen på en plåt med bakplåtspapper. Ta ett dricksglas och tryck till varje brysselkål så den blir cirka 1/2 cm tjock.
- Blanda olivolja, pressad vitlök, citronsaft, rivet citronskal, salt och peppar i en skål.
- Pensla den krossade brysselkålen med oljan och sätt in plåten i ugnen i 15 minuter.
- Ta ut plåten, vänd på brysselkålen, pensla andra sidan och strö över parmesan eller vegansk parmesan. Sätt tillbaka plåten i ugnen i ytterligare 10 minuter eller tills den fått en krispig yta.
Smashed brysselkål tycker jag själv är ett godare sätt att ugnsrosta brysselkål på. Så om du gillar brysselkål så måste du prova.
Recept för vegansk parmesan (cashewparmesan)
Ingredienser:
- 1 dl naturella och orostade cashewnötter
- 2 msk näringsjäst (Bjäst)
- 1/2 tsk fint havssalt
Gör så här:
- Mixa nötterna lite lätt i en matberedare.
- Tillsätt näringsjästen, saltet och mixa tills du fått en konsistens som du är nöjd med. Det är godare om det finns lite textur kvar.
- Använd din cashewparmesan för att strö över valfri maträtt.
- Förvara den svalt i en försluten glasburk så håller den sig bra i minst 2 veckor.
Om du vill läsa om näringsjäst så kan du göra det i ett föregående inlägg ”Vad är näringsjäst och hur används den?”.
Kort om brysselkål
Brysselkål ingår i kålsläktet (Brassica oleracea) och har det vetenskapliga namnet Brassica oleracea brac. gemmifera. I denna växtfamilj ingår även broccoli, blomkål, vitkål, grönkål och en rad andra kålsorter.
I Sverige är högsäsongen för brysselkål från ungefär september till februari. På en ganska kraftig stam som kan bli upp till en meter hög, växer de små kålhuvudena tätt tillsammans. Brysselkål kallas även för rosenkål, ett namn som kommer från att dom till utseendet påminner om rosenknoppar.
Man tror att brysselkålen odlades av romarna redan på 1500-talet, eller till och med tidigare än så. På 1700-talet började den odlas i större skala i Belgien. Det är också från landets huvudstad Bryssel som den fått sitt namn.
100 gram brysselkål innehåller cirka 41 kalorier som består av 2,6 g protein, 5,5 g kolhydrater, 4,3 g fiber och 0 g fett. Man hittar en lång rad vitaminer och mineraler och speciellt generöst är innehållet av K-vitamin, C-vitamin, folat och vitamin B6 (1).
Brysselkål kan avnjutas på en mängd olika sätt. Förutom att göra smashed brysselkål är klassiska sätt att koka, steka eller ugnsrosta dom i halvor. De är även goda att använda i gratänger och wokar. Genom att hyvla brysselkålen riktigt tunt gör dom sig dessutom riktigt bra råa i sallad.
Källor och referenser
(1) Livsmedelsverket – Näringsvärde för brysselkål: https://soknaringsinnehall.livsmedelsverket.se/Home/FoodDetails/5863
Relaterade inlägg:
0 kommentarer