Risgrynsgröt med kokosmjölk och saffran

av | dec 9, 2024 | Frukost - Mellanmål, Kost & Näring, Recept | 0 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –


Risgrynsgröt hör verkligen julen till och genom att byta ut vanlig mjölk mot kokosmjölk blir den ännu krämigare och godare. Här följer ett recept för risgrynsgröt med kokosmjölk och saffran som blir en riktig fröjd för smaklökarna.

Risgrynsgröt med kokosmjölk och saffran

Det smidigaste sättet att koka risgrynsgröt är att tillaga den i ugnen. På så sätt undviker du att den bränner fast i botten och du slipper stå vid spisen och röra. Det är också det sättet som jag använt mig av här. Om du hellre vill tillaga den på spisen så låter du den sjuda på låg värme i 30-40 minuter med locket på. Se också till att du rör om emellanåt.

Risgrynsgröt med saffran

Ingredienser för risgrynsgröt med kokosmjölk och saffran (4 portioner):

  • 2 dl grötris
  • 4 dl vatten
  • 2 krm havssalt
  • 1 paket saffran (0,5 g)
  • Cirka 8 dl kokosmjölk

Gör så här:

  1. Skölj av grötriset i ett durkslag och låt det rinna av.
  2. Mortla saffranet med saltet. Det gör att smaken av saffran kommer fram ännu mer.
  3. Sätt ugnen på 125 °C.
  4. Ta en tjockbottnad kastrull som tål ugnsvärme och lägg i grötriset, vattnet, saffran och salt. Koka upp och låt sjuda på svag värme med locket på i cirka 10 minuter. Rör om lite då och då.
  5. Häll i kokosmjölken och värm upp på plattan.
  6. Ställ in kastrullen med lock i ugnen i cirka 45-60 minuter. Tillagningstiden kan variera något mellan olika rissorter och ugnar.
  7. Ta ut kastrullen från ugnen och rör runt i risgrynsgröten. Låt den sedan stå och vila 10-15 minuter före servering så att den sätter sig.
  8. Servera gärna med bär och/eller kanel.
Risgrynsgröt gjord med kokosmjölk

Skillnaden på kvalitén mellan olika saffran

Det är stor skillnad på kvalitén mellan olika sorters saffran som visar sig i smaken. 2022 utsågs Sonnentor ekologiska saffran till bäst i test av konsumentguiden Råd & Rön. Den innehåller hela pistiller och ger en fantastisk smak. Ofta kan det även räcka med att bara ta halva mängden jämfört med om man köper en billigare variant i form av malt pulver. Köper man lågprissaffran innehåller den ofta också många olika växtdelar och inte bara själva pistillen, vilket inte ger samma smakupplevelse.


Risgrynsgröt med kokosmjölk och saffran

Saffran som ört och läkeväxt

Det tidigaste omnämnandet av saffran har hittats på sumeriska lertavlor från 4000-talet f.Kr. Sumer var ett kulturområde i södra Mesopotamien (dagens Irak). I Kina och inom Traditionell Kinesisk Medicin (TCM), går användningen av saffran tillbaka till åtminstone 300-talet f.Kr. Likaså har saffran varit en uppskattad ört inom den Indiska läkekosten Ayurveda i över 3000 år. Till Sverige kom saffran i samband med Hansan som öppnade upp för ny handel över Östersjön på 1200-1300-talet.

Saffran utvinns från den vackra lila saffranskrokusen. Den största anledningen till att saffran är så dyrt är för den manuella och känsliga processen som krävs för att utvinna stora mängder saffranspistiller.

Sin status har örten inte bara förtjänat genom sin goda smak och vackra färg, utan även för de hälsosamma egenskaper som den tillskrivits genom tiderna (1) (2). Inom traditionell medicin har saffran en lång historisk användning vid nedstämdhet, depression och för att främja god sömn. Den har även setts som en allmänt stärkande ört för kroppen, hjärnan och nervsystemet. Carl Von Linné noterade även på sin tid att ”saffran muntrar sinnet”.

Att saffran fått smeknamnet ”solskenskryddan”, beror alltså inte bara på örtens distinkta färg, utan också på den långa traditionella användningen för att ”lysa upp humöret”.

Förutom att saffran finns att köpa som krydda förekommer den idag även som en aktiv ingrediens i hälsoprodukter utformade för att främja känslomässig balans, positiv sinnesstämning och bra sömn. Några exempel på produkter är:

Källor och referenser

(1) Traditional uses of saffron: https://www.fxmedicine.com.au/blog-post/traditional-uses-saffron#1

(2) Traditional and Modern Uses of Saffron (Crocus Sativus). https://www.researchgate.net/publication/ 336817839_Traditional_and_Modern_Uses_of_Saffron_Crocus_Sativus

Relaterade inlägg:

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Smashed brysselkål med vitlök och citron

Smashed brysselkål med vitlök och citron

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Ugnsrostad smashed brysselkål med vitlök och citron. Så fantastiskt gott och enkelt att göra. Med en krispig yta och mjuk insida blir denna sidorätt en verklig vinnare. Ingredienser för smashed...

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna...

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

Chiapudding med extra protein

Chiapudding med extra protein

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com - Chiapudding ger en riktigt bra start på dagen. Det är dessutom enkelt att förbereda den kvällen innan, så du har frukosten färdig för morgonen därpå. Här följer en variant som är extra rik på protein...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tjugo − åtta =

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera, men...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Så gör du lymfmassage på dig själv

Så gör du lymfmassage på dig själv

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Lymfmassage hjälper till att förbättra lymfvätskans flöde och föra bort vätskeansamlingar i vävnader. På så sätt kan man minska svullnad, smärta och stelhet orsakat av ett stagnerat lymfsystem. Här...

NAD+ och dess roll för hälsan och åldrandet

NAD+ och dess roll för hälsan och åldrandet

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – NAD+ har blivit extremt omtalat på senare tid, och det finns en mycket bra anledning till det. Här följer om vad NAD+ är, vilken funktion det har i kroppen och varför ämnet har så stor betydelse för...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda vitaminet genom solens strålar? Dom frågorna och...

Veckans kampnajer för kosttillskott och hälsokost

This will close in 0 seconds