– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Risgrynsgröt hör verkligen julen till och genom att byta ut vanlig mjölk mot kokosmjölk blir den ännu krämigare och godare. Här följer ett recept för risgrynsgröt med kokosmjölk och saffran som blir en riktig fröjd för smaklökarna.

Det smidigaste sättet att koka risgrynsgröt är att tillaga den i ugnen. På så sätt undviker du att den bränner fast i botten och du slipper stå vid spisen och röra. Det är också det sättet som jag använt mig av här. Om du hellre vill tillaga den på spisen så låter du den sjuda på låg värme i 30-40 minuter med locket på. Se också till att du rör om emellanåt.

Ingredienser för risgrynsgröt med kokosmjölk och saffran (4 portioner):
Gör så här:
- Skölj av grötriset i ett durkslag och låt det rinna av.
- Mortla saffranet med saltet. Det gör att smaken av saffran kommer fram ännu mer.
- Sätt ugnen på 125 °C.
- Ta en tjockbottnad kastrull som tål ugnsvärme och lägg i grötriset, vattnet, saffran och salt. Koka upp och låt sjuda på svag värme med locket på i cirka 10 minuter. Rör om lite då och då.
- Häll i kokosmjölken och värm upp på plattan.
- Ställ in kastrullen med lock i ugnen i cirka 45-60 minuter. Tillagningstiden kan variera något mellan olika rissorter och ugnar.
- Ta ut kastrullen från ugnen och rör runt i risgrynsgröten. Låt den sedan stå och vila 10-15 minuter före servering så att den sätter sig.
- Servera gärna med bär och/eller kanel.

Skillnaden på kvalitén mellan olika saffran
Det är stor skillnad på kvalitén mellan olika sorters saffran som visar sig i smaken. 2022 utsågs Sonnentor ekologiska saffran till bäst i test av konsumentguiden Råd & Rön. Den innehåller hela pistiller och ger en fantastisk smak. Ofta kan det även räcka med att bara ta halva mängden jämfört med om man köper en billigare variant i form av malt pulver. Köper man lågprissaffran innehåller den ofta också många olika växtdelar och inte bara själva pistillen, vilket inte ger samma smakupplevelse.

Saffran som ört och läkeväxt
Det tidigaste omnämnandet av saffran har hittats på sumeriska lertavlor från 4000-talet f.Kr. Sumer var ett kulturområde i södra Mesopotamien (dagens Irak). I Kina och inom Traditionell Kinesisk Medicin (TCM), går användningen av saffran tillbaka till åtminstone 300-talet f.Kr. Likaså har saffran varit en uppskattad ört inom den Indiska läkekosten Ayurveda i över 3000 år. Till Sverige kom saffran i samband med Hansan som öppnade upp för ny handel över Östersjön på 1200-1300-talet.
Saffran utvinns från den vackra lila saffranskrokusen. Den största anledningen till att saffran är så dyrt är för den manuella och känsliga processen som krävs för att utvinna stora mängder saffranspistiller.
Sin status har örten inte bara förtjänat genom sin goda smak och vackra färg, utan även för de hälsosamma egenskaper som den tillskrivits genom tiderna (1) (2). Inom traditionell medicin har saffran en lång historisk användning vid nedstämdhet, depression och för att främja god sömn. Den har även setts som en allmänt stärkande ört för kroppen, hjärnan och nervsystemet. Carl Von Linné noterade även på sin tid att ”saffran muntrar sinnet”.
Att saffran fått smeknamnet ”solskenskryddan”, beror alltså inte bara på örtens distinkta färg, utan också på den långa traditionella användningen för att ”lysa upp humöret”.
Förutom att saffran finns att köpa som krydda förekommer den idag även som en aktiv ingrediens i hälsoprodukter utformade för att främja känslomässig balans, positiv sinnesstämning och bra sömn. Några exempel på produkter är:
Källor och referenser
(1) Traditional uses of saffron: https://www.fxmedicine.com.au/blog-post/traditional-uses-saffron#1
(2) Traditional and Modern Uses of Saffron (Crocus Sativus). https://www.researchgate.net/publication/ 336817839_Traditional_and_Modern_Uses_of_Saffron_Crocus_Sativus
Relaterade inlägg:
0 kommentarer