Testa enkelt själv om du har zinkbrist!

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring on 11 juli, 2013 · 4 comments

in Blogg, Hälsa, Kost, Kosttillskott

Zink behövs till 100-tals viktiga kroppsfunktioner och brist på zink är idag vanligare än vad man tror. Det är en mineral som spelar en betydande roll för en mängd viktiga enzymreaktioner, många inblandade i matsmältningen och immunsystemet. Med ett enkelt smaktest så kan du själv kolla dina zinknivåer och därefter fylla på med zink vid behov.

Zink behövs för mängd viktiga kroppsfunktioner. Till dessa tillhör bland annat ämnesomsättningen, immunsystemet samt hormonproduktionen. Även tillväxten av naglar, hår, bildandet av ben, sårläkning, hjärna, ögon och hud är beroende av zink för att fungera optimalt. Zink bidrar också till att skydda cellerna mot oxidativ stress och stödjer normal syra-basbalans i kroppen (1) (2).

Undersökningar (2) visar att zink tillhör en av de mineral som svenskar lider störst brist på. Orsakerna till zinkbrist kan vara att man får för lite zink i sig genom kosten eller en nedsatt upptagningsförmåga av zink från tarmen (3). Fytinsyra som finns i de flesta spannmålsprodukter kan även påverka upptaget negativt.

Testa enkelt själv om du har zinkbrist

Zinkstatus är ett flytande tillskott av zink som kan användas för att testa zinknivån i munslemhinnan.

 För att testa för zinkbrist så tar du 1 tsk (5 ml) av zinkstatus i munnen och håller kvar vätskan i cirka 10-20 sekunder innan du sväljer. Eftersmaken indikerar därefter om du har bra zinknivåer eller zinkbrist.

  • Om zinkstatus smakar som vatten indikerar det att man har utpräglad zinkbrist.
  • Om smaken är något söt eller sträv indikerar det att man har zinkbrist.
  • En mild metallsmak indikerar att man har något för låga nivåer av zink.
  • Om man känner en stark och motbjudande smak av zinkstatus betyder att man har bra zinkvärden i kroppen.

 Vanliga tecken på zinkbrist kan du läsa om här

Återförsäljare av zinkstatus och zinktillskott hittar du här

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR
(1) Zink: http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Salt--mineraler/Zink-/

(2) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, sidor: 343-352 , ISBN: 91-631-7910-5.

(3) Zinkbrist och glutenintolerans: http://www.1177.se/Stockholm/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Glutenintolerans/

 

{ 4 comments… read them below or add one }

1 Ulrika juli 16, 2013 kl. 12:56

Tack, det ska bli intressant att se hur min zinkstatus är! Jag har läst innan om hur zinkvärderna i kroppen sjunker när man stressar mycket, vilket jag ofta gör i min krävande jobbsituation.

Svara

2 Anna juli 8, 2015 kl. 11:45

Jag testar mina zinknivåer regelbundet. Jag hade hudproblem innan som förbättrades markant när jag började ta zinktabletter. Jag slutade ta dem en månad och då visade att jag hade för låga nivåer igen. För mig verkar det svårt att få tillräckligt genom kosten.

Svara

3 Maggz oktober 17, 2018 kl. 19:51

Har tecken på zinkbrist men zink smakar riktigt äckligt och tar jag det via tabletter luktar kroppen lika illa. Vad är problemet?

Svara

4 Mikaela Bjerring oktober 19, 2018 kl. 21:55

Det är svårt att svara på eftersom jag inte vet vilka symtom som du upplever. Jag vet inte heller hur din kost och din livsstil ser ut, eller om du lider av något sjukdomstillstånd eller intar någon medicin etc. Det kan var väldigt mycket som påverkar. Om du upplever starka symtom och en obalans i kroppen så är det bästa att uppsöka en näringsterapeut så att ni kan göra grundlig kartläggning över din hälsa.

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: