Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Produkttips!

 Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Testa enkelt själv om du har zinkbrist!

av | jul 11, 2013 | Blogg, Hälsa, Kost, Kosttillskott | 4 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Zink behövs till 100-tals viktiga kroppsfunktioner och mineralet spelar en betydande roll för en mängd viktiga enzymreaktioner, många inblandade i matsmältningen och immunsystemet. Med ett enkelt smaktest så kan du själv kolla dina zinknivåer och därefter se till att du få i dig mer zink om det finns behov.

Testa enkelt själv om du har zinkbrist!

Zink behövs för mängd viktiga kroppsfunktioner. Till dessa tillhör bland annat ämnesomsättningen, immunsystemet och hormonproduktionen. Även tillväxten av naglar, hår, hud, bildandet av ben, sårläkningen, hjärnan och ögonen är beroende av zink för att fungera optimalt. Zink bidrar också till att skydda cellerna mot oxidativ stress och stödjer normal syra-basbalans i kroppen (1) (2).

Orsakerna till zinkbrist kan till exempel vara att man får i sig för lite zink genom kosten eller att upptagningsförmågan av zink i tarmen är nedsatt (3). Fytinsyra som finns i de flesta spannmålsprodukter kan även påverka upptaget negativt.

Testa enkelt själv om du har zinkbrist

Zinkstatus är ett flytande tillskott av zink som kan användas för att testa zinknivån i munslemhinnan.

 Ta 1 tsk (5 ml) av zinkstatus i munnen och håll kvar vätskan i cirka 10-20 sekunder innan du sväljer. Eftersmaken indikerar därefter om du har bra zinknivåer eller zinkbrist.

 • Om zinkstatus smakar som vatten indikerar det att man har utpräglad zinkbrist.
 • Om smaken är något söt eller sträv indikerar det att man har zinkbrist.
 • En mild metallsmak indikerar att man har något för låga nivåer av zink.
 • Om man känner en stark och motbjudande smak av zinkstatus betyder att man har bra zinkvärden i kroppen.

 

Återförsäljare av zinkstatus och zinktillskott hittar du här

 

Om vanliga tecken på zinkbrist kan du läsa här

 

Källor och Referenser:

(1) Zink: http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Salt–mineraler/Zink-/

(2) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, sidor: 343-352 , ISBN: 91-631-7910-5. 

(3) Zinkbrist och glutenintolerans: http://www.1177.se/Stockholm/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Glutenintolerans/

 

Relaterade inlägg:

 

4 Kommentarer

 1. Ulrika

  Tack, det ska bli intressant att se hur min zinkstatus är! Jag har läst innan om hur zinkvärderna i kroppen sjunker när man stressar mycket, vilket jag ofta gör i min krävande jobbsituation.

  Svara
 2. Anna

  Jag testar mina zinknivåer regelbundet. Jag hade hudproblem innan som förbättrades markant när jag började ta zinktabletter. Jag slutade ta dem en månad och då visade att jag hade för låga nivåer igen. För mig verkar det svårt att få tillräckligt genom kosten.

  Svara
 3. Maggz

  Har tecken på zinkbrist men zink smakar riktigt äckligt och tar jag det via tabletter luktar kroppen lika illa. Vad är problemet?

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Det är svårt att svara på eftersom jag inte vet vilka symtom som du upplever. Jag vet inte heller hur din kost och din livsstil ser ut, eller om du lider av något sjukdomstillstånd eller intar någon medicin etc. Det kan var väldigt mycket som påverkar. Om du upplever starka symtom och en obalans i kroppen så är det bästa att uppsöka en näringsterapeut så att ni kan göra grundlig kartläggning över din hälsa.

   Svara

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close