Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Testa enkelt själv om du har zinkbrist!

av | jul 11, 2013 | Fysisk hälsa, Hälsa, Kost & Näring | 4 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Zink behövs till 100-tals viktiga kroppsfunktioner och mineralet spelar en betydande roll för en mängd viktiga enzymreaktioner, många inblandade i matsmältningen och immunsystemet. Med ett enkelt smaktest så kan du själv kolla dina zinknivåer och därefter se till att du få i dig mer zink om det finns behov.

Testa enkelt själv om du har zinkbrist!

Zink behövs för mängd viktiga kroppsfunktioner. Till dessa tillhör bland annat ämnesomsättningen, immunsystemet och hormonproduktionen. Även tillväxten av naglar, hår, hud, bildandet av ben, sårläkningen, hjärnan och ögonen är beroende av zink för att fungera optimalt. Zink bidrar också till att skydda cellerna mot oxidativ stress och stödjer normal syra-basbalans i kroppen (1) (2).

Orsakerna till zinkbrist kan till exempel vara att man får i sig för lite zink genom kosten eller att upptagningsförmågan av zink i tarmen är nedsatt (3). Fytinsyra som finns i de flesta spannmålsprodukter kan även påverka upptaget negativt.

Testa enkelt själv om du har zinkbrist

Zinkstatus är ett flytande tillskott av zink som kan användas för att testa zinknivån i munslemhinnan.

 Ta 1 tsk (5 ml) av zinkstatus i munnen och håll kvar vätskan i cirka 10-20 sekunder innan du sväljer. Eftersmaken indikerar därefter om du har bra zinknivåer eller zinkbrist.

  • Om zinkstatus smakar som vatten indikerar det att man har utpräglad zinkbrist.
  • Om smaken är något söt eller sträv indikerar det att man har zinkbrist.
  • En mild metallsmak indikerar att man har något för låga nivåer av zink.
  • Om man känner en stark och motbjudande smak av zinkstatus betyder att man har bra zinkvärden i kroppen.

 

Återförsäljare av zinkstatus och zinktillskott hittar du här

 

Om vanliga tecken på zinkbrist kan du läsa här

 

Källor och Referenser:

(1) Zink: http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Salt–mineraler/Zink-/

(2) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, sidor: 343-352 , ISBN: 91-631-7910-5. 

(3) Zinkbrist och glutenintolerans: http://www.1177.se/Stockholm/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Glutenintolerans/

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

4 Kommentarer

  1. Ulrika

    Tack, det ska bli intressant att se hur min zinkstatus är! Jag har läst innan om hur zinkvärderna i kroppen sjunker när man stressar mycket, vilket jag ofta gör i min krävande jobbsituation.

    Svara
  2. Anna

    Jag testar mina zinknivåer regelbundet. Jag hade hudproblem innan som förbättrades markant när jag började ta zinktabletter. Jag slutade ta dem en månad och då visade att jag hade för låga nivåer igen. För mig verkar det svårt att få tillräckligt genom kosten.

    Svara
  3. Maggz

    Har tecken på zinkbrist men zink smakar riktigt äckligt och tar jag det via tabletter luktar kroppen lika illa. Vad är problemet?

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Det är svårt att svara på eftersom jag inte vet vilka symtom som du upplever. Jag vet inte heller hur din kost och din livsstil ser ut, eller om du lider av något sjukdomstillstånd eller intar någon medicin etc. Det kan var väldigt mycket som påverkar. Om du upplever starka symtom och en obalans i kroppen så är det bästa att uppsöka en näringsterapeut så att ni kan göra grundlig kartläggning över din hälsa.

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close