Att äta sig till en bra hälsa och vikt

- I samarbete med Mealsizer.se -

by Mikaela Bjerring on 22 augusti, 2019 · 10 comments

in Kost, Livsstil, Viktkontroll

För att uppnå en bra hälsa och vikt, finns det flera faktorer att ta hänsyn till – hur mycket du äter, vad du äter och hur du äter. Det gäller även att förstå sitt beteende kring mat och lyssna på sin kropp vad den mår bra av.

Att äta sig till en bra hälsa och vikt

Hur mycket du äter

Att hålla koll på att man äter lagom och varierat är en utmaning för många. Något som många faller på även om dom är noga med att äta rätt, är att dom överäter. För stora portioner gynnar inte matsmältningssystemet och kan leda till magproblem. Det gör även att man ofta får i sig mer kalorier än vad kroppen gör sig av med, vilket i slutändan leder till viktuppgång. Vill man hålla vikten eller bli av med överflödiga kilon måste man få i sig lika mycket energi som man förbrukar, eller mindre energi än vad man förbrukar om man vill gå ner i vikt.

Ett enkelt verktyg att använda sig av för att äta lagom mycket och balanserat är Mealsizer. Med Mealsizer får du en bättre förståelse om portionsstorlek, dvs hur mycket som är lagom och vilka delar som bör ingå. Den hjälper dig att hålla bättre kontroll över ditt energiintag. Mealsizer används till lunch och middag, och består av tre olika mått. Ett för protein, ett för kolhydrater och ett för grönsaker. Den finns i tre storlekar beroende på vilket energibehov du har. Mer om Mealsizer kan du läsa här.

Vad du äter

Fokuset på ditt val av mat bör ligga på att äta en så ren, näringstät och varierad kost som möjligt, så du får i dig alla essentiella näringsämnen som kroppen behöver. En antiinflammatorisk kost som främjar kroppens friska processer. Mycket frukt och grönt i regnbågens alla färger, hälsosamma fetter, bra val av protein och kolhydratkällor, gärna med mycket fibrer. Använd generöst med kryddor och örter som innehåller koncentrerat med antioxidanter och andra värdefulla växtnäringsämnen. Försök att använda ekologiska och biodynamiska livsmedel så långt det bara går för att slippa kemikalier och miljögifter. Det handlar även om att tillaga maten rätt så att näringen bibehålls och inte går förlorad genom till exempel för höga temperaturer.

Hur du äter

Hur du äter spelar även en stor roll. Lär dig förstå ditt beteende kring mat och gör medvetna val därefter. Lyssna på din kropp – vad den mår bra av och inte, hur ofta du behöver äta för att hålla energinivåerna så du inte blir sugen mellan måltiderna etc. Med medvetet ätande undviker du småätande, överätande och känslomässigt ätande. Har du en tendens att överäta, kan du som sagt ta hjälp av Mealsizer för portionskontroll.

Det är även av stor betydelse att miljön där man intar sina måltider är lugn och avslappnad. Att man tar sin tid att äta långsamt, tuggar väl och verkligen låter sig själv njuta av maten. Matsmältningen kommer då att fungera bättre, kroppen kan lättare ta upp näringen och du hinner bli mätt och belåten innan du överäter – både kroppen och hjärnan kan då uppnå en sund tillfredsställelse. Den lagom stora portionen som du lagt upp på din tallrik kommer att kännas mer än tillräcklig.

Det bästa du kan göra för att ta kontroll över din hälsa och vikt är alltså att lära dig förstå ditt beteende kring mat, portionskontroll, äta näringsrikt, varierat och lyssna på din kropp vad den mår bra av. Ett annat mycket bra redskap att ta till i början, om man har svårt att få ihop helheten, är att föra matdagbok. Där är Mealsizer matdagbok ett bra alternativ. På så sätt får du en mycket bättre överblick över ditt beteende och vanor så du kan göra en sund och hållbar förändring.

Med rabattkod ”Mikaela” så får du t.o.m. 24/9 2019, 20 % rabatt på Mealsizer och Mealsizer matdagbok, som du kan beställa här.

Relaterade inlägg:

 

{ 10 comments… read them below or add one }

1 Kerstin augusti 22, 2019 kl. 18:41

Mealsizer är toppen. Hjälper mig att hålla koll på hur mycket jag äter och samtidigt har jag börjat göra bättre matval med. 🙂

Svara

2 Mikaela Bjerring augusti 23, 2019 kl. 07:47

Toppen! När man gör en positiv förändring motiverar det ofta i att man därefter gör flera. 🙂

Svara

3 Malin augusti 23, 2019 kl. 07:33

Bra tips! Tack <3

Svara

4 Mikaela Bjerring augusti 23, 2019 kl. 07:39

Varsågod! <3

Svara

5 Emma augusti 24, 2019 kl. 12:55

Jag tycker mealsizer är suveränt! Det gav mig bättre disciplin. 🙂 Så lätt annars att tycka att man nog kan ta lite till i alla fall. Tack för övriga tips.

Svara

6 Mikaela Bjerring augusti 24, 2019 kl. 19:16

Härligt att höra att du fått hjälp av mealsizer. 🙂 Det är ju just det att det hjälper dig att inte äta för mycket om du har en tendens att överäta. Lika så att man äter långsamt i lugn och ro och att maten har en bra sammansättning.

Svara

7 L.H augusti 24, 2019 kl. 17:31

Tack för inspiration och tips! Jag har verkligen tagit tag i min kost detta året och äter mycket bättre. Jag känner stor skillnad i hur jag mår och har gått ner i vikt även då jag har en bit kvar till min målvikt. Portionskontroll som du skriver om är nog mitt största problem. Ska köpa mealsizer nästa månad, ser att erbjudandet finns kvar till 24 september.

Svara

8 Mikaela Bjerring augusti 24, 2019 kl. 19:19

Ja, erbjudandet finns kvar till den 24/9. 🙂 Men härligt att höra att du kommit en bra bit på vägen i din kost- och livsstilsförändring! Med bra mat och portionskontroll så kommer du att komma hela vägen. 🙂

Svara

9 Helena augusti 30, 2019 kl. 09:59

Tack för tipset! <3

Svara

10 Mikaela Bjerring augusti 30, 2019 kl. 10:14

Varsågod! 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: