Scoby och startvätska för att gör kombucha

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -

by Mikaela Bjerring on 26 augusti, 2019 · 6 comments

in Blogg, IFD - Antiinflammatorisk kost, Kost, Recept, Vegansk / Vegetarisk kost

Scoby står för Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast och är den jästkultur som du behöver för att framställa den fermenterade hälsodrycken kombucha. Det finns ekologisk scoby och startvätska att köpa om man vill sätta i gång med att brygga kombucha direkt. För den som har lust och tålamod så kan man odla fram sin egen scoby.

Scoby och startvätska för att gör kombucha

Om man föredrar att köpa en färdig scoby så har Da Carla tagit fram en ekologisk scoby som är riktigt fräsch, av bra kvalité och finns att köpa här. Då är det bara att sätta igång att brygga kombucha direkt. För den som vill prova på att odla fram sin egen scoby, så följer här hur du går tillväga.

Detta behöver du för att odla fram scoby:

  • En flaska opastöriserad, ofiltrerad kombucha. Du kan till exempel använda ekologisk kombucha från Da Carla, Svensk kombucha eller Renée Voltaire.
  • En stor glasburk
  • En tygbit + ett gummiband
  • 1 liter vatten
  • 2 tepåsar svart eller grönt ekologiskt te som inte är smaksatt. Jag brukar själv använda Kung Markatta grönt te original.
  • 1/2 dl ekologiskt socker

Så här gör du:

  1. Börja med att diska glasburken noga och häll kokande vatten över för att eliminera oönskade bakterier. Hygien är otroligt viktigt så att inte fel bakterier börjar frodas under processen.
  2. Koka upp 1 liter vatten, tillsätt 1/2 dl socker och 2 tepåsar. Låt det söta teet dra och svalna. När teet kommit ner till rumstemperatur tar du ut tepåsarna.
  3. Häll över det svala söta teet i glasburken och tillsätt ca 3 dl av den färdiga kombuchan.
  4. Täck burken med en bit tyg och fäst den med ett gummiband.
  5. Låt glasburken stå orörd i rumstemperatur (helst ca 23°C) gärna mörkt i 3 till 4 veckor, tills ett tunt lager kombuchakultur bildats på ytan och teet luktar lite vinäger.
  6. När du väl har fått fram en bra och fräsch scoby så kan du sätta igång med din kombucha. Hur du går tillväga för att brygga kombucha kan du läsa i ett föregående inlägg som du hittar här.

Relaterade inlägg:

 

{ 6 comments… read them below or add one }

1 Helena augusti 27, 2019 kl. 08:06

Älskar kombucha! <3

Svara

2 Mikaela Bjerring augusti 30, 2019 kl. 10:24

Visst är det gott! <3

Svara

3 Annette augusti 28, 2019 kl. 19:16

Åh, så bra att det finns att köpa Scoby! Jag har fått från en vän innan, men hon har ingen för tillfället. Älskar kombucha så tänkte sätta i gång och brygga igen. 🙂

Svara

4 Mikaela Bjerring augusti 30, 2019 kl. 10:22

Visst är det bra att det finns ekologisk scoby att köpa om man inte vill gå igenom processen att göra egen. Det är riktigt fin kvalité också. 🙂

Svara

5 Laila augusti 30, 2019 kl. 09:58

Mår så bra av kombucha! Brukar dock köpa färdig, men nån gång måste jag prova på att göra själv. Mycket billigare så.

Svara

6 Mikaela Bjerring augusti 30, 2019 kl. 10:19

Visst blir det mycket mer ekonomiskt att göra själv. 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: