Passion för hälsa

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning. 

Se mer här

Scoby och startvätska för att gör kombucha

av | aug 26, 2019 | Blogg, IFD - Antiinflammatorisk kost, Kost, Recept, Vegansk / Vegetarisk kost | 8 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore –

Scoby står för Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast och är den jästkultur som du behöver för att framställa den fermenterade hälsodrycken kombucha. Det finns ekologisk scoby och startvätska att köpa om man vill sätta i gång med att brygga kombucha direkt. För den som har lust och tålamod så kan man odla fram sin egen scoby.

Scoby och startvätska för att gör kombucha

Om man föredrar att köpa en färdig scoby så har Da Carla tagit fram en ekologisk scoby som är riktigt fräsch, av bra kvalité och finns att köpa här. Då är det bara att sätta igång att brygga kombucha direkt. För den som vill prova på att odla fram sin egen scoby, så följer här hur du går tillväga.

Detta behöver du för att odla fram scoby:

  • En flaska opastöriserad, ofiltrerad kombucha. Du kan till exempel använda ekologisk kombucha från Da Carla eller Renée Voltaire.
  • En stor glasburk
  • En tygbit + ett gummiband
  • 1 liter vatten
  • 2 tepåsar svart eller grönt ekologiskt te som inte är smaksatt. Jag brukar själv använda Kung Markatta grönt te original.
  • 1/2 dl ekologiskt socker

Så här gör du:

  1. Börja med att diska glasburken noga och häll kokande vatten över för att eliminera oönskade bakterier. Hygien är otroligt viktigt så att inte fel bakterier börjar frodas under processen.
  2. Koka upp 1 liter vatten, tillsätt 1/2 dl socker och 2 tepåsar. Låt det söta teet dra och svalna. När teet kommit ner till rumstemperatur tar du ut tepåsarna.
  3. Häll över det svala söta teet i glasburken och tillsätt ca 3 dl av den färdiga kombuchan.
  4. Täck burken med en bit tyg och fäst den med ett gummiband.
  5. Låt glasburken stå orörd i rumstemperatur (helst ca 23°C) gärna mörkt i 3 till 4 veckor, tills ett tunt lager kombuchakultur bildats på ytan och teet luktar lite vinäger.
  6. När du väl har fått fram en bra och fräsch scoby så kan du sätta igång med din kombucha. Hur du går tillväga för att brygga kombucha kan du läsa i ett föregående inlägg som du hittar här.

 

Relaterade inlägg:

8 Kommentarer

  1. Helena

    Älskar kombucha! <3

    Svara
  2. Annette

    Åh, så bra att det finns att köpa Scoby! Jag har fått från en vän innan, men hon har ingen för tillfället. Älskar kombucha så tänkte sätta i gång och brygga igen. 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Visst är det bra att det finns ekologisk scoby att köpa om man inte vill gå igenom processen att göra egen. Det är riktigt fin kvalité också. 🙂

      Svara
  3. Laila

    Mår så bra av kombucha! Brukar dock köpa färdig, men nån gång måste jag prova på att göra själv. Mycket billigare så.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Visst blir det mycket mer ekonomiskt att göra själv. 🙂

      Svara
  4. Cecilia

    Kan man använda kokossocker?

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Jag har själv använt kokossocker och det fungerar hur bra som helst.

      Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och reducera tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera normalt och effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close