Att få rätt konsistens vid glutenfri bakning

av | mar 5, 2020 | Hälsa, Kost & Näring, Recept - Vegetariskt & glutenfritt | 4 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

I vete, råg och korn finns proteinet gluten som har förmågan att ge bröd och bakverk en saftig, luftig och elastisk konsistens. Glutenfria mjölsorter saknar dessa egenskaper, vilket betyder att man måste ta till andra hjälpmedel. Genom att tillsätta olika typer av fibrer och/eller stärkelse kan man få en bra konsistens till sina glutenfria bakverk.

Ersättning för gluten

Fiber från psylliumfrön

Psylliumfröet består till stor del av vattenlösliga fibrer som tillsammans med vätska bildar en geléaktig konsistens. Det hjälper till att binda fukt och ge volym, vilket gör fröet mycket användbart vid glutenfri bakning, Det kan dock vara lite förvirrande eftersom det finns en rad olika psylliumprodukter på marknaden – fiberhusk, psylliumfröskal, psylliumhusk, psylliumfrön, loppfröskal och loppfrön som det heter på svenska. Samtliga produkter består utav fibrer från psylliumfröet, men malningsgraden varierar.

Hela Psylliumfrö och loppfrön binder fukt i degar precis som chiafrön och linfrön och kan därför ofta ersätta varandra.
Psylliumfröskal och loppfröskal är en mer grovmalen form av psylliumfröskal. Man kan många gånger ersätta fiberhusk med dessa alternativ, men man behöver öka mängden något.
Psylliumhusk eller fiberhusk är den mest finmalda formen av psylliumfröskal. Det betyder att det är drygare och drar åt sig mer vätska än grovmalet.

Näringsvärde per 100 g (kan variera något mellan olika märken)
Hela psylliumfrö:

  • Fibrer: 85 g
  • Kolhydrater: 4 g
  • Fett: 1 g
  • Protein: 1,5 g

Psylliumfröskal:

  • Fibrer: 85 g
  • Kolhydrater: 0 g
  • Fett: < 1 g
  • Protein: 1,5 g

Tapiokamjöl / tapiokastärkelse

Tapiokamjöl eller tapiokastärkelse som det också kallas tillverkas av kassavaplantans rot. Mjölet är väldigt rikt på stärkelse, vilket gör det mycket användbart i glutenfri bakning. Det hjälper till att ge en elasticitet likt gluten eller en krispig konsistens beroende på hur det används. Ju mer finmalet tapiokamjölet är, desto bättre binder det. Det kan även användas för att reda såser. Tapiokamjöl kan många gånger bytas ut mot potatisstärkelse, rismjöl, majsstärkelse eller arrowrot.

Näringsvärde per 100 g (kan variera något mellan olika märken)

  • Fibrer: 1 g
  • Kolhydrater: 89 g
  • – varav sockerarter: 3,5 g
  • Fett: < 1 g
  • Protein: < 1 g

Arrowrot pulver / arrowrotstärkelse

Arrowrot pulver eller arrowrotstärkelse extraheras från rötterna av växten Maranta arundinaceae. Det är ett ljust pulver som är fritt från doft och smak. Det är dessutom lättsmält för magen jämfört med många andra typer av stärkelse. Främst används arrowrot som förtjockningsmedel i såser, stuvningar, soppor, krämer och efterrätter, men kan även fungera som en konsistensgivare i bröd, kex och kakor.

Innan arrowrot tillsätts varm vätska bör den först blandas ut med lite vatten för att förhindra att det bildas klumpar. Fördelarna med att reda soppor och såser med arrorowrot är att de behåller sin klarhet och blir blanka i färgen. Det krävs inte heller lika hög värme för att tjockna som mjölredningar och majsstärkelse. Man ska dock inte koka arrowredningar för länge eftersom den då förlorar sin förtjockningsförmåga. Arrowrot kan bytas ut mot potatisstärkelse eller majsstärkelse.

Näringsvärde per 100 g (kan variera något mellan olika märken)

  • Fibrer: 0 g
  • Kolhydrater: 85 g
  • – varav sockerarter: 0 g
  • Fett: < 1 g
  • Protein: 6 g

Chiamjöl

Chiamjöl är fiberrika chiafrön som malts till ett fint pulver som tillsammans med vätska bildar en geléaktig konsistens. Det gör att det binder väldigt bra och får bakverk att bli saftiga och hålla ihop. Passar bra till bröd, kex, kakor, puddingar och krämer. Det räcker med små mängder och kan ersätta fiberhusk i många recept.

Näringsvärde per 100 g (kan variera något mellan olika märken)

  • Fibrer: 33 g
  • Kolhydrater: 4 g
  • – varav sockerarter: 3 g
  • Fett: 18,5 g
  • Protein: 20 g

Guarkärnmjöl / guargummi

Guarkärnmjöl som även kallas guargummi utvinns ur baljväxten guar. Guarkärnmjöl sväller cirka 8 gånger sin vikt i vätska, vilket gör det till ett mycket uppskattat förtjocknings- och stabiliseringsmedel. Till skillnad från många kostfibrer och stärkelser kan guarkärnmjöl faktiskt vara gynnsamt vid mag-tarmproblematik som IBS och SIBO. Är man allergisk eller överkänslig mot baljväxter så som jordnötter, bönor eller ärtor så ska man vara medveten om att man även kan reagera mot guarkärnmjöl. Löser sig lika bra i kall som varm vätska och kan bytas ut mot xantangummi.

Näringsvärde per 100 g (kan variera något mellan olika märken)

  • Fibrer: 0 g
  • Kolhydrater: 6 g
  • – varav sockerarter: 0 g
  • Fett: 0 g
  • Protein: 0 g

Fibrex

Fibrex är sockerbetsfibrer, vilket är de kostfibrer som finns kvar efter att sockret utvunnits ur betan. Innehåller både olösliga och lösliga fibrer som binder vätska upp till fyra gånger sin vikt. Det hjälper till att göra bakverk saftiga. Kan användas i till exempel matbröd, mjuka kakor eller vegobiffar. Fibrex kan många gånger bytas ut mot pofiber.

Näringsvärde per 100 g (kan variera något mellan olika märken)

  • Fibrer: 67 g
  • Kolhydrater: 6 g
  • – varav sockerarter: 6 g
  • Fett: 1 g
  • Protein: 9 g

Pofiber

Pofiber är torkade fibrer av potatis som malts till ett fint pulver. Det består till 70 procent av kostfiber och kan binda stora mängder vätska. Kan användas både i matbröd och söta bakverk. 1 dl pofiber kan bytas ut mot 2 msk fiberhusk.

Näringsvärde per 100 g (kan variera något mellan olika märken)

  • Fibrer: 70 g
  • Kolhydrater: 12 g
  • varav sockerarter: < 0,10 g
  • Fett: < 0,50 g
  • Protein: 5 g

Xantangummi

Xantangummi används som konsistensgivare och har lite klistriga egenskaper likt gluten. I glutenfri bakning hjälper det bakverket att få spänst och bli saftigt. Xantangummi framställs ur glukos som får genomgå en jäsningsprocess som därefter mals till ett fint pulver. Man behöver ytterst lite. Välj alltid xantangummi som är märkt med den glutenfria symbolen då xantangummi även kan framställas ur glukos från vete. Xantangummi kan bytas ut mot guarkärnmjöl.

Näringsvärde per 100 g (kan variera något mellan olika märken)

  • Fibrer: 62,2 g
  • Kolhydrater: 15,9 g
  • – varav sockerarter: <0,1 g
  • Fett: 0,2 g
  • Protein: 3,3 g

Potatismjöl

Potatismjöl är ren stärkelse med en neutral smak. Mjölet passar exempelvis bra att använda i tårtbottnar och kakor. Kan även bidra till en bra konsistens tillsammans med andra mjölsorter i glutenfritt bröd. Eftersom det är ren stärkelse så är det flitigt använt som ett förtjockningsmedel precis som arrowrot och majsstärkelse.

Näringsvärde per 100 g (kan variera något mellan olika märken)

  • Fibrer: 6 g
  • Kolhydrater: 79 g
  • – varav sockerarter: < 0,5 g
  • Fett: < 0,5 g
  • Protein: 0,5 g

Majsstärkelse

Majsstärkelse är ren stärkelse från den inre kärnan av majskornet till skillnad från majsmjöl som är gjort på hela torkade majskorn. Det har en neutral smak och bildar tillsammans med vätska en gelékonsistens som gör det till ett bra bindnings- eller förtjockningsmedel. Majsstärkelse används främst för att reda såser och krämer, men kan även användas i matbröd, kex och kakor. Kan ofta bytas ut mot arrowrot, tapiokamjöl och potatismjöl.

Näringsvärde per 100 g (kan variera något mellan olika märken)

  • Fibrer: <2  g
  • Kolhydrater: 85  g
  • – varav sockerarter: 0 g
  • Fett: 0 g
  • Protein: <1 g

 

Relaterade inlägg:

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

3 tips för en välmående mage och tarm

3 tips för en välmående mage och tarm

- I betalt samarbete med Naturecan - Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Naturecan - En välfungerande mage och tarm lägger grunden för vår hälsa, så det är något som vi verkligen borde prioritera. Det finns även många faktorer som spelar en betydande roll...

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg. Vad är...

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna...

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

4 Kommentarer

  1. Elin

    Precis den informationen jag letade efter. Har precis gått över till glutenfritt så ska börja testa att baka eget. 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Vad trevligt att du uppskattar mitt inlägg. 🙂

  2. Katarina

    Så bra tips! Tack 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Trevligt att att du uppskattar tipsen. 🙂

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera,...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...

Black week kampanjer

This will close in 0 seconds