– Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar till bodystore.com –
Det finns ett generöst utbud av glutenfria mjölsorter, men hur används de bäst och hur är det med näringsvärdet? Här följer del 2 om olika typer av mjöl som kan användas för att skapa goda glutenfria bakverk.
Havremjöl
Havremjöl har en god och mild smak och är väldigt användbart i bakning. Det binder vätska bra och är gelbildande, vilket ger bröd och bakverk en fin konsistens. Havre är naturligt glutenfritt, men hanteras ofta i samma miljö som gluteninnehållande sädesslag. Välj därför rent havre som är märkt glutenfritt. Havremjöl är rikt på omättade fettsyror, vitaminer och mineraler. Det är även en av de främsta källorna för betaglukaner som har en positiv effekt på både kolesterol och blodsocker. Kan ofta bytas ut mot teffmjöl eller durramjöl.
Näringsvärde per 100 g (kan variera något mellan olika märken)
- Fibrer: 10 g
- Kolhydrater: 58 g
- – varav sockerarter: 1 g
- Fett: 6,5 g
- Protein: 13 g
Ekologiskt glutenfritt havremjöl finns att köpa här
Amarrantmjöl
Amarrant är en ört som härstammar från Sydamerika vars frö man gör mjöl och flingor av. Amarrantmjöl har ett lågt GI-värde, rikt på protein, fibrer, vitaminer och mineraler. Det är lättsmält för magen och har en ganska påtaglig nötaktig smak. Passar bra i bröd, matpannkakor och pajskal.
Näringsvärde per 100 g (kan variera något mellan olika märken)
- Fibrer: 9,3 g
- Kolhydrater: 57 g
- – varav sockerarter: 1,7 g
- Fett: 6,5 g
- Protein: 15 g
Ekologiskt amarrantmjöl finns att köpa här
Rismjöl
Rismjöl är gjort av långkornigt ris som skalats, torkats och malts till mjöl. Det är lättsmält för magen, har en neutral smak och det rika innehållet av stärkelse gör att det binder bra. I Asien används rismjölet bland annat till nudlar, dumplings, rispapper och olika bakverk. Passar även bra till bröd, bullar, kakor, pannkakor och våfflor. Kan även användas för att reda såser och ofta kan det bytas ut mot majsmjöl eller rårismjöl.
Näringsvärde per 100 g (kan variera något mellan olika märken)
- Fibrer: 1,5 g
- Kolhydrater: 80 g
- – varav sockerarter: < 1 g
- Fett: 1,4 g
- Protein: 6 g
Ekologiskt rismjöl finns att köpa här
Fullkornsrismjöl eller rårismjöl
Fullkornsrismjöl eller rårismjöl är gjort av oskalat långkornigt ris som torkats och malts. Det har en fylligare smak jämfört med vitt rismjöl. Det innehåller en del mineraler och är precis som vitt rismjöl rikt på stärkelse. Passar till bröd, pannkakor och söta bakverk. Kan ofta bytas ut mot durramjöl, hirsmjöl, rismjöl eller teffmjöl.
Näringsvärde per 100 g (kan variera något mellan olika märken)
- Fibrer: 4,6 g
- Kolhydrater: 72 g
- – varav sockerarter: 0,9 g
- Fett: 2,8 g
- Protein: 7,2 g
Ekologiskt fullkornsrismjöl finns att köpa här
Quinoamjöl
Den naturligt glutenfria örten quinoa härstammar från Sydamerika och finns i många färger. Den ingår i samma växtfamilj som rödbeta och spenat. Quinoamjöl görs av quinoa som ångats, torkats och malts. Rikt på protein, en betydande mängd folsyra, järn och magnesium. Passar mycket bra i bröd, bullar och matpannkakor. Kan ofta bytas ut mot kikärtsmjöl eller bovetemjöl.
Näringsvärde per 100 g (kan variera något mellan olika märken)
- Fibrer: 6,9 g
- Kolhydrater: 62,4 g
- – varav sockerarter: 1,6 g
- Fett: 5,9 g
- Protein: 12,2 g
Ekologiskt quinoamjöl finns att köpa här
Mandelmjöl
Mandelmjöl är mandlar som malts till ett mjöl. Eftersom det innehåller en låg halt kolhydrater och är rikt på fett och protein är det väldigt populärt i LCHF-recept. Passar speciellt bra i kakor, raw food bollar och pannkakor, men fungerar även för vissa typer av bröd. Kan bytas ut mot annat nötmjöl om så önskas.
Näringsvärde per 100 g (kan variera något mellan olika märken)
- Fibrer: 14 g
- Kolhydrater: 5 g
- – varav sockerarter: 5 g
- Fett: 56 g
- Protein: 27 g
Ekologiskt mandelmjöl finns att köpa här
Fullkornmajsmjöl
Fullkornmajsmjöl är gjort på hela torkade majskorn som malts till ett fint mjöl. Det är väldigt rikt på stärkelse och innehåller alltså en hög mängd kolhydrater. Passar till tortillas, bröd, kakor och pannkakor. Mjölet tillför färg, smak och sötma och kan ofta bytas mot kikärtsmjöl, rismjöl eller hirsmjöl.
Näringsvärde per 100 g (kan variera något mellan olika märken)
- Fibrer: 9,7 g
- Kolhydrater: 64 g
- – varav sockerarter: 1,4 g
- Fett: 3,8 g
- Protein: 8,7 g
Ekologiskt fullkornmajsmjöl finns att köpa här
Del 1 om glutenfria mjölsorter kan du läsa här
Relaterade inlägg:
0 kommentarer