Guide: glutenfria mjölsorter – del 2

av | jan 9, 2020 | Hälsa, Kost & Näring, Recept - Vegetariskt & glutenfritt | 0 Kommentarer

– Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar till bodystore.com –

Det finns ett generöst utbud av glutenfria mjölsorter, men hur används de bäst och hur är det med näringsvärdet? Här följer del 2 om olika typer av mjöl som kan användas för att skapa goda glutenfria bakverk.

Havremjöl

Havremjöl har en god och mild smak och är väldigt användbart i bakning. Det binder vätska bra och är gelbildande, vilket ger bröd och bakverk en fin konsistens. Havre är naturligt glutenfritt, men hanteras ofta i samma miljö som gluteninnehållande sädesslag. Välj därför rent havre som är märkt glutenfritt. Havremjöl är rikt på omättade fettsyror, vitaminer och mineraler. Det är även en av de främsta källorna för betaglukaner som har en positiv effekt på både kolesterol och blodsocker. Kan ofta bytas ut mot teffmjöl eller durramjöl.

Näringsvärde per 100 g (kan variera något mellan olika märken)

  • Fibrer: 10 g
  • Kolhydrater: 58 g
  • – varav sockerarter: 1 g
  • Fett: 6,5 g
  • Protein: 13 g  

Ekologiskt glutenfritt havremjöl finns att köpa här

 

Amarrantmjöl

Amarrant är en ört som härstammar från Sydamerika vars frö man gör mjöl och flingor av. Amarrantmjöl har ett lågt GI-värde, rikt på protein, fibrer, vitaminer och mineraler. Det är lättsmält för magen och har en ganska påtaglig nötaktig smak. Passar bra i bröd, matpannkakor och pajskal.

Näringsvärde per 100 g (kan variera något mellan olika märken)

  • Fibrer: 9,3 g
  • Kolhydrater: 57 g
  • – varav sockerarter: 1,7 g
  • Fett: 6,5 g
  • Protein: 15 g

Ekologiskt amarrantmjöl finns att köpa här

 

Rismjöl

Rismjöl är gjort av långkornigt ris som skalats, torkats och malts till mjöl. Det är lättsmält för magen, har en neutral smak och det rika innehållet av stärkelse gör att det binder bra. I Asien används rismjölet bland annat till nudlar, dumplings, rispapper och olika bakverk. Passar även bra till bröd, bullar, kakor, pannkakor och våfflor. Kan även användas för att reda såser och ofta kan det bytas ut mot majsmjöl eller rårismjöl.

Näringsvärde per 100 g (kan variera något mellan olika märken)

  • Fibrer: 1,5 g
  • Kolhydrater: 80 g
  • – varav sockerarter: < 1 g
  • Fett: 1,4 g
  • Protein: 6 g

Ekologiskt rismjöl finns att köpa här

 

Fullkornsrismjöl eller rårismjöl

Fullkornsrismjöl eller rårismjöl är gjort av oskalat långkornigt ris som torkats och malts. Det har en fylligare smak jämfört med vitt rismjöl. Det innehåller en del mineraler och är precis som vitt rismjöl rikt på stärkelse. Passar till bröd, pannkakor och söta bakverk. Kan ofta bytas ut mot durramjöl, hirsmjöl, rismjöl eller teffmjöl.

Näringsvärde per 100 g (kan variera något mellan olika märken)

  • Fibrer: 4,6 g
  • Kolhydrater: 72 g
  • – varav sockerarter: 0,9 g
  • Fett: 2,8 g
  • Protein: 7,2 g

Ekologiskt fullkornsrismjöl finns att köpa här

 

Quinoamjöl

Den naturligt glutenfria örten quinoa härstammar från Sydamerika och finns i många färger. Den ingår i samma växtfamilj som rödbeta och spenat. Quinoamjöl görs av quinoa som ångats, torkats och malts. Rikt på protein, en betydande mängd folsyra, järn och magnesium. Passar mycket bra i bröd, bullar och matpannkakor. Kan ofta bytas ut mot kikärtsmjöl eller bovetemjöl.

Näringsvärde per 100 g (kan variera något mellan olika märken)

  • Fibrer: 6,9 g
  • Kolhydrater: 62,4 g
  • – varav sockerarter: 1,6 g
  • Fett: 5,9 g
  • Protein: 12,2 g

Ekologiskt quinoamjöl finns att köpa här

 

Mandelmjöl

Mandelmjöl är mandlar som malts till ett mjöl. Eftersom det innehåller en låg halt kolhydrater och är rikt på fett och protein är det väldigt populärt i LCHF-recept. Passar speciellt bra i kakor, raw food bollar och pannkakor, men fungerar även för vissa typer av bröd. Kan bytas ut mot annat nötmjöl om så önskas.

Näringsvärde per 100 g (kan variera något mellan olika märken)

  • Fibrer: 14 g
  • Kolhydrater: 5 g
  • – varav sockerarter: 5 g
  • Fett: 56 g
  • Protein: 27 g

Ekologiskt mandelmjöl finns att köpa här

 

Fullkornmajsmjöl

Fullkornmajsmjöl är gjort på hela torkade majskorn som malts till ett fint mjöl. Det är väldigt rikt på stärkelse och innehåller alltså en hög mängd kolhydrater. Passar till tortillas, bröd, kakor och pannkakor. Mjölet tillför färg, smak och sötma och kan ofta bytas mot kikärtsmjöl, rismjöl eller hirsmjöl.

Näringsvärde per 100 g (kan variera något mellan olika märken)

  • Fibrer: 9,7 g
  • Kolhydrater: 64 g
  • – varav sockerarter: 1,4 g
  • Fett: 3,8 g
  • Protein: 8,7 g

Ekologiskt fullkornmajsmjöl finns att köpa här

 

Del 1 om glutenfria mjölsorter kan du läsa här

 

Relaterade inlägg:

 

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

Chiapudding med extra protein

Chiapudding med extra protein

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com - Chiapudding ger en riktigt bra start på dagen. Det är dessutom enkelt att förbereda den kvällen innan, så du har frukosten färdig för morgonen därpå. Här följer en variant som är extra rik på protein...

Lymfsystemet – det bästa man kan göra och det sämsta

Lymfsystemet – det bästa man kan göra och det sämsta

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost och Weightworld - Lymfsystemet har en stor betydelse för vår hälsa och är därmed något som vi bör ge lite extra uppmärksamhet till. Det är även ett kroppssystem som vi själva kan påverka på många sätt....

Ugnsbakad gröt med nötter och blåbär

Ugnsbakad gröt med nötter och blåbär

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com - Ugnsbakad gröt är en lite lyxigare variant till vanlig havregrynsgröt som tillagas i kastrull. En riktigt god helgfrukost, eller förbered den dagen innan så du har frukosten färdig till nästa morgon....

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera,...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...

Total
2
Share