Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Guide: glutenfria mjölsorter – del 2

av | jan 9, 2020 | Blogg, Kost & Näring | 0 Kommentarer

– Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar till bodystore.com –

Det finns ett generöst utbud av glutenfria mjölsorter, men hur används de bäst och hur är det med näringsvärdet? Här följer del 2 om olika typer av mjöl som kan användas för att skapa goda glutenfria bakverk.

Guide glutenfria mjölsorter del 2

Havremjöl

Havremjöl har en god och mild smak och är väldigt användbart i bakning. Det binder vätska bra och är gelbildande, vilket ger bröd och bakverk en fin konsistens. Havre är naturligt glutenfritt, men hanteras ofta i samma miljö som gluteninnehållande sädesslag. Välj därför rent havre som är märkt glutenfritt. Havremjöl är rikt på omättade fettsyror, vitaminer och mineraler. Det är även en av de främsta källorna för betaglukaner som har en positiv effekt på både kolesterol och blodsocker. Kan ofta bytas ut mot teffmjöl eller durramjöl.

Näringsvärde per 100 g (kan variera något mellan olika märken)

  • Fibrer: 10 g
  • Kolhydrater: 58 g
  • – varav sockerarter: 1 g
  • Fett: 6,5 g
  • Protein: 13 g  

Havremjöl hittar du här

 

Amarrantmjöl

Amarrant är en ört som härstammar från Sydamerika vars frö man gör mjöl och flingor av. Amarant har ett lågt GI-värde, rikt på protein, fibrer, vitaminer och mineraler. Det är lättsmält för magen och har en ganska påtaglig nötaktig smak. Passar bra i bröd, matpannkakor och pajskal.

Näringsvärde per 100 g (kan variera något mellan olika märken)

  • Fibrer: 9,3 g
  • Kolhydrater: 57 g
  • – varav sockerarter: 1,7 g
  • Fett: 6,5 g
  • Protein: 15 g

Amarrantmjöl hittar du här

 

Rismjöl

Rismjöl är gjort av långkornigt ris som skalats, torkats och malts till mjöl. Det är lättsmält för magen, har en neutral smak och det rika innehållet av stärkelse gör att det binder bra. I Asien används rismjölet bland annat till nudlar, dumplings, rispapper och olika bakverk. Passar även bra till bröd, bullar, kakor, pannkakor och våfflor. Kan även användas för att reda såser och ofta kan det bytas ut mot majsmjöl eller rårismjöl.

Näringsvärde per 100 g (kan variera något mellan olika märken)

  • Fibrer: 1,5 g
  • Kolhydrater: 80 g
  • – varav sockerarter: < 1 g
  • Fett: 1,4 g
  • Protein: 6 g

 

Fullkornsrismjöl eller rårismjöl

Fullkornsrismjöl eller rårismjöl är gjort av oskalat långkornigt ris som torkats och malts. Det har en fylligare smak jämfört med vitt rismjöl. Det innehåller en del mineraler och är precis som vitt rismjöl rikt på stärkelse. Passar till bröd, pannkakor och söta bakverk. Kan ofta bytas ut mot durramjöl, hirsmjöl, rismjöl eller teffmjöl.

Näringsvärde per 100 g (kan variera något mellan olika märken)

  • Fibrer: 4,6 g
  • Kolhydrater: 72 g
  • – varav sockerarter: 0,9 g
  • Fett: 2,8 g
  • Protein: 7,2 g

Fullkornsrismjöl hittar du här

 

Quinoamjöl

Den naturligt glutenfria örten quinoa härstammar från Sydamerika och finns i många färger. Den ingår i samma växtfamilj som rödbeta och spenat. Quinoamjöl görs av quinoa som ångats, torkats och malts. Rikt på protein, en betydande mängd folsyra, järn och magnesium. Passar mycket bra i bröd, bullar och matpannkakor. Kan ofta bytas ut mot kikärtsmjöl eller bovetemjöl.

Näringsvärde per 100 g (kan variera något mellan olika märken)

  • Fibrer: 6,9 g
  • Kolhydrater: 62,4 g
  • – varav sockerarter: 1,6 g
  • Fett: 5,9 g
  • Protein: 12,2 g

Quinoamjöl hittar du här

 

Mandelmjöl

Mandelmjöl är mandlar som malts till ett mjöl. Eftersom det innehåller en låg halt kolhydrater och är rikt på fett och protein är det väldigt populärt i LCHF-recept. Passar speciellt bra i kakor, raw food bollar och pannkakor, men fungerar även för vissa typer av bröd. Kan bytas ut mot annat nötmjöl om så önskas.

Näringsvärde per 100 g (kan variera något mellan olika märken)

  • Fibrer: 14 g
  • Kolhydrater: 5 g
  • – varav sockerarter: 5 g
  • Fett: 56 g
  • Protein: 27 g

Mandelmjöl hittar du här

 

Majsmjöl

Majsmjöl är gjort på hela torkade majskorn som malts till ett fint mjöl. Det är väldigt rikt på stärkelse och innehåller alltså en hög mängd kolhydrater. Passar till tortillas, bröd, kakor och pannkakor. Mjölet tillför färg, smak och sötma och kan ofta bytas mot kikärtsmjöl, rismjöl eller hirsmjöl.

Näringsvärde per 100 g (kan variera något mellan olika märken)

  • Fibrer: 9,7 g
  • Kolhydrater: 64 g
  • – varav sockerarter: 1,4 g
  • Fett: 3,8 g
  • Protein: 8,7 g

Majsmjöl hittar du här

 

Del 1 om glutenfria mjölsorter kan du läsa här

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Annons

Facebook

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och reducera tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera normalt och effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close