– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Inte sällan finns ägg med på ingredienslistan i olika recept. Men vad gör man om man är vegan, inte tycker om eller tål ägg? Ibland går det bra att helt enkelt bara utesluta ägget, andra gånger fungerar det som ett nödvändigt bindemedel eller konsistensgivare. Det finns faktiskt flera alternativ och vad som fungerar bäst beror på vilken funktion det har i receptet. Här följer några veganska alternativ som många gånger kan ersätta ägg.
Kikärtsspad
(3 msk kikärtsspad ersätter 1 ägg)
Kikärtsspad som även kallas aquafaba är spadet som blir när man kokar kikärtor, eller den vätska som dom ligger i om du köper färdiga att äta på tetra pak. Detta spadet har egenskaper som kan ersätta ägg i de flesta recept. Det kan användas i allt från veganska pannkakor, bröd, kakor och pajer till majonnäs, maräng och mousse. 3 msk kikärtsspad motsvarar 1 ägg. Vätskan liknar rå äggvita, fungerar många gånger på samma sätt och kan därför hanteras därefter. Om man till exempel vispar kikärtsspad får man ett hårt vitt skum. Använd ett kikärtsspad utan tillsatt salt, eftersom saltet kan göra det svårt att vispa upp. Eventuellt salt kan du istället tillsätta efteråt.
Chiafrön
(1 msk chiafrön + 3 msk vatten ersätter 1 ägg)
Chiafrön har förmågan att svälla och klibba ihop när de blandas med vätska. Det gör det till ett bra bindemedel i bröd, pannkakor och söta bakverk. För att ersätta 1 ägg blandar du 1 msk chiafrön med 3 msk vatten som du låter svälla i cirka 15 minuter innan användning.
Krossade linfrön
(1 msk krossade linfrön + 3 msk vatten ersätter 1 ägg)
Linfrön blandat med vätska får en liknande konsistens som chiafrön. För att linfröna ska forma rätt konsistens så måste dom krossas innan. Köp dock alltid hela linfrön eftersom fettsyrorna lätt härsknar i krossade frön. Krossa dom själv direkt innan användning med hjälp av till exempel en mortel. För att ersätta 1 ägg blandar du 1 msk krossade linfrön med 3 msk vatten som du låter svälla i cirka 15 minuter.
Äppelcidervinäger + bakpulver
(1 msk äppelcidervinäger + bakpulver ersätter 1 ägg)
I smet för kakor och muffins där man använder ägg och bakpulver kan 1 msk äppelcidervinäger ersätta 1 ägg. Den kemiska reaktionen som uppstår mellan bakpulvret och äppelcidervinägern ger en fluffighet till smeten som ägg annars bidrar med.
Tapiokamjöl
(2 msk tapiokamjöl + 3 msk vatten ersätter 1 ägg)
Tapiokamjöl kan användas som bindemedel eller förtjockningsmedel i bakning och matlagning. Det kan även många gånger fungera som en ersättning för ägg eftersom det har förmågan att ge en fluffig och lite seg konsistens. För att ersätta 1 ägg blandar du 2 msk tapiokamjöl med 3 msk vatten som du låter svälla i cirka 15 minuter innan användning.
Banan
(1/2 banan + 1 krm bakpulver ersätter 1 ägg)
Banan kan fungera som ett bra bindningsmedel i söta bakverk och pannkakor. Det ger även en sötma som kan ersätta annan sötning. Ju mognare bananen är, desto bättre bindningsförmåga och mer sötma. För att ersätta 1 ägg mosar du 1/2 banan tillsammans med 1 krm bakpulver. Behöver du en mycket stark bindningsförmåga så kan du kombinera med ett av de andra alternativen – tapioka, kikärtsspad, chiafrön eller linfrön.
Tack för tipsen! <3
Varsågod! 🙂
Hej! Tack för bra tips! Om jag ska använda kikärtsspad till t.ex. muffins, måste jag vispa upp spadet eller häller jag i det som det är?
tack för hjälpen 🙂
Trevligt att du uppskatta tipsen. 🙂 Vispa upp kikärtsspadet först som du skulle ha gjort med äggvita.
Jättetack för svar, uppskattar det mkt!
Glad att jag kunde vara till hjälp. Hoppas det blir bra.
Hej!
Tack för alla tips!
Vill fråga om det går att frysa kikärtspad eller om man kan förvara detta längre i kylen?
Kikärtspad går utmärkt att frysa. 🙂 Perfekt att frysa in som iskuber, så kan du mäta hur många msk det är varje.