Veganska alternativ som kan ersätta ägg

av | dec 19, 2019 | Hälsa, Kost & Näring, Recept | 8 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com – 

Inte sällan finns ägg med på ingredienslistan i olika recept. Men vad gör man om man är vegan, inte tycker om eller tål ägg? Ibland går det bra att helt enkelt bara utesluta ägget, andra gånger fungerar det som ett nödvändigt bindemedel eller konsistensgivare. Det finns faktiskt flera alternativ och vad som fungerar bäst beror på vilken funktion det har i receptet. Här följer några veganska alternativ som många gånger kan ersätta ägg.

Veganska alternativ som kan ersätta ägg

Kikärtsspad

(3 msk kikärtsspad ersätter 1 ägg)

Kikärtsspad som även kallas aquafaba är spadet som blir när man kokar kikärtor, eller den vätska som dom ligger i om du köper färdiga att äta på tetra pak. Detta spadet har egenskaper som kan ersätta ägg i de flesta recept. Det kan användas i allt från veganska pannkakor, bröd, kakor och pajer till majonnäs, maräng och mousse. 3 msk kikärtsspad motsvarar 1 ägg. Vätskan liknar rå äggvita, fungerar många gånger på samma sätt och kan därför hanteras därefter. Om man till exempel vispar kikärtsspad får man ett hårt vitt skum. Använd ett kikärtsspad utan tillsatt salt, eftersom saltet kan göra det svårt att vispa upp. Eventuellt salt kan du istället tillsätta efteråt.

Chiafrön

(1 msk chiafrön + 3 msk vatten ersätter 1 ägg)

Chiafrön har förmågan att svälla och klibba ihop när de blandas med vätska. Det gör det till ett bra bindemedel i bröd, pannkakor och söta bakverk. För att ersätta 1 ägg blandar du 1 msk chiafrön med 3 msk vatten som du låter svälla i cirka 15 minuter innan användning.

Krossade linfrön

(1 msk krossade linfrön + 3 msk vatten ersätter 1 ägg)

Linfrön blandat med vätska får en liknande konsistens som chiafrön. För att linfröna ska forma rätt konsistens så måste dom krossas innan. Köp dock alltid hela linfrön eftersom fettsyrorna lätt härsknar i krossade frön. Krossa dom själv direkt innan användning med hjälp av till exempel en mortel. För att ersätta 1 ägg blandar du 1 msk krossade linfrön med 3 msk vatten som du låter svälla i cirka 15 minuter.

Äppelcidervinäger + bakpulver

(1 msk äppelcidervinäger + bakpulver ersätter 1 ägg)

I smet för kakor och muffins där man använder ägg och bakpulver kan 1 msk äppelcidervinäger ersätta 1 ägg. Den kemiska reaktionen som uppstår mellan bakpulvret och äppelcidervinägern ger en fluffighet till smeten som ägg annars bidrar med.

Tapiokamjöl

(2 msk tapiokamjöl + 3 msk vatten ersätter 1 ägg)

Tapiokamjöl kan användas som bindemedel eller förtjockningsmedel i bakning och matlagning. Det kan även många gånger fungera som en ersättning för ägg eftersom det har förmågan att ge en fluffig och lite seg konsistens. För att ersätta 1 ägg blandar du 2 msk tapiokamjöl med 3 msk vatten som du låter svälla i cirka 15 minuter innan användning.

Banan 

(1/2 banan + 1 krm bakpulver ersätter 1 ägg)

Banan kan fungera som ett bra bindningsmedel i söta bakverk och pannkakor. Det ger även en sötma som kan ersätta annan sötning. Ju mognare bananen är, desto bättre bindningsförmåga och mer sötma. För att ersätta 1 ägg mosar du 1/2 banan tillsammans med 1 krm bakpulver. Behöver du en mycket stark bindningsförmåga så kan du kombinera med ett av de andra alternativen – tapioka, kikärtsspad, chiafrön eller linfrön.

 

Relaterade inlägg:

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Vagusnerven – Lär dig stimulera den för bättre hälsa

Vagusnerven – Lär dig stimulera den för bättre hälsa

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vagusnerven har en stor inverkan på både vår fysiska och mentala hälsa. Den utgör en betydande del av det parasympatiska nervsystemet och påverkar de flesta av våra organ. Tillsammans med andra...

Smashed brysselkål med vitlök och citron

Smashed brysselkål med vitlök och citron

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Ugnsrostad smashed brysselkål med vitlök och citron. Så fantastiskt gott och enkelt att göra. Med en krispig yta och mjuk insida blir denna sidorätt en verklig vinnare. Ingredienser för smashed...

Risgrynsgröt med kokosmjölk och saffran

Risgrynsgröt med kokosmjölk och saffran

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Risgrynsgröt hör verkligen julen till och genom att byta ut vanlig mjölk mot kokosmjölk blir den ännu krämigare och godare. Här följer ett recept för risgrynsgröt med kokosmjölk och saffran som blir...

3 tips för en välmående mage och tarm

3 tips för en välmående mage och tarm

- I betalt samarbete med Naturecan - Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Naturecan - En välfungerande mage och tarm lägger grunden för vår hälsa, så det är något som vi verkligen borde prioritera. Det finns även många faktorer som spelar en betydande roll...

8 Kommentarer

  1. Kattis

    Tack för tipsen! <3

    Svara
  2. stephanie

    Hej! Tack för bra tips! Om jag ska använda kikärtsspad till t.ex. muffins, måste jag vispa upp spadet eller häller jag i det som det är?

    tack för hjälpen 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Trevligt att du uppskatta tipsen. 🙂 Vispa upp kikärtsspadet först som du skulle ha gjort med äggvita.

  3. stephanie

    Jättetack för svar, uppskattar det mkt!

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Glad att jag kunde vara till hjälp. Hoppas det blir bra.

  4. Ingela

    Hej!

    Tack för alla tips!

    Vill fråga om det går att frysa kikärtspad eller om man kan förvara detta längre i kylen?

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Kikärtspad går utmärkt att frysa. 🙂 Perfekt att frysa in som iskuber, så kan du mäta hur många msk det är varje.

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

15 + sex =

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera, men...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Så gör du lymfmassage på dig själv

Så gör du lymfmassage på dig själv

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Lymfmassage hjälper till att förbättra lymfvätskans flöde och föra bort vätskeansamlingar i vävnader. På så sätt kan man minska svullnad, smärta och stelhet orsakat av ett stagnerat lymfsystem. Här...

NAD+ och dess roll för hälsan och åldrandet

NAD+ och dess roll för hälsan och åldrandet

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – NAD+ har blivit extremt omtalat på senare tid, och det finns en mycket bra anledning till det. Här följer om vad NAD+ är, vilken funktion det har i kroppen och varför ämnet har så stor betydelse för...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda vitaminet genom solens strålar? Dom frågorna och...

Veckans kampnajer för kosttillskott och hälsokost

This will close in 0 seconds