– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Många som går över till att baka glutenfritt upplever att det är krångligt i början, eftersom det skiljer sig något åt från traditionell bakning. Det är inte svårare, men helt klart en omställning. Glutenfria mjölsorter har andra egenskaper, vilket betyder att degen behöver hanteras lite annorlunda. Här följer några tips för hur du lyckas med din glutenfria bakning.
Lös deg ger saftigare bröd
En glutenfri deg ska generellt vara lösare än en vanlig deg (med vissa undantag). Om degen är stabbig så kommer brödet att bli hårt och kompakt efter gräddningen, medan en lös deg ger ett luftigare och saftigare bröd. Ofta får man klicka ut degen och forma med hjälp av skedar eller liknande istället för att rulla. Enklast är det att använda bakformar.
Mindre mängd mjöl
Generellt behövs en mindre mängd mjöl jämfört med när man bakar med vetemjöl. Glutenfritt mjöl suger upp mera vätska, samtidigt som degen som nämnt ska vara lösare. Det finns en mängd olika glutenfria mjölsorter på marknaden och vad som fungerar bäst beror på vad man ska baka. En mjölmix kan många gånger vara ett enkelt och bra val, men se till att det är ”rent mjöl i påsen” och inga onödiga tillsatser.
Använd en ersättning för gluten
När man bakar glutenfritt så behöver man tillsätta någon typ av konsistensgivare som ersätter gluten. Pofiber, fibrex och fiberhusk är exempel på några produkter som hjälper bröd och bakverk att hålla ihop, få bra volym och bli saftiga.
Var noga med måtten
Glutenfritt mjöl packar ihop sig mer i förpackningen, vilket gör att du måste vara noga när du mäter upp för att inte ta för mycket. Skopa inte ut mjölet från påsen utan häll det i måttet istället. Det säkraste kortet är att använda en digitalvåg för exakt mängd.
Bearbeta degen tillräckligt
En glutenfri deg bakad med jäst behöver bearbetas ordentligt för att bli bra. Det krävs runt 10 minuter med degkrokar, men den blir mer lätthanterlig och den jäser bättre eftersom mer syre kommit in i degen. Det är ett av de absolut viktigaste stegen i glutenfri bakning.
Låt degen jäsa ordentligt
Eftersom det inte finns några glutentrådar i degen så kommer den inte få någon kraftig resning under gräddningen. En glutenfri deg måste därför jäsa klart innan den gräddas. Se till att det är varmt i rummet så att den reser sig ordentligt. Man ska även var medveten om att glutenfria degar inte jäser upp riktigt lika mycket.
Du behöver inte knåda
Du behöver inte knåda glutenfria degar eftersom det inte finns några glutentrådar som behöver stärkas.
Längre gräddningstid
Glutenfria bakverk behöver oftast lite längre gräddningstid, eftersom mjölet har andra egenskaper. Vid för kort gräddning finns det risk för att brödet blir svampigt och degigt. Om brödet börjar se mörkt ut i ugnen så kan du lägga på ett bakplåtspapper på toppen så att det inte bränns, men minska inte ner på tiden.
Deg och smet med bakpulver blandas snabbt
Smetar och degar som bakas med bakpulver behöver bara röras ihop snabbt. Det bästa är att först bland alla våta och torra ingredienser var för sig i två olika skålar och därefter sikta ner de torra i de våta. Det ger en slät smet utan klumpar.
Låt bakverken svalna helt
Det kan kännas frestande att sätta kniven i det varma brödet som precis kommit ut från ugnen, men du får ge dig till tåls. Glutenfria bakverk behöver nästan alltid svalna helt efter gräddningen för att de ska stabilisera sig och bilda rätt konsistens. Skär du upp nygräddat bröd som fortfarande är varmt, så kommer det allt som oftast vara degigt i mitten.
Tack för tipsen! Jag har provat att baka glutenfritt några gånger, men det har inte blivit bra. Men då har jag typ bara bytt ut vetemjöl mot glutenfritt mjöl och det har inte fungerat. Ska ge det en chans till!
Tycker du ska ge det en chans till. 🙂
Tack för tipsen! <3
Trevligt att du uppskattar dom. 🙂
Tack snälla. Vilka smarta tips.
Personligen är det svårt att låta vara i ugnen såååå länge.
Det är som Du skriver ”blir svampigt och degigt annars.
Dock undrar jag – hur många grader ?? Ska det vara högre temperatur för att sedan sänka eller samma.
Tack.
Trevligt att du uppskattar tipsen. 🙂
Hur länge det ska vara i ugnen och vilka grader beror på vad man bakar, så det varierar mellan olika recept.