– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Det finns ett generöst utbud av glutenfria mjölsorter, men hur används de bäst och hur är det med näringsvärdet? Uppdelat i 2 inlägg kommer jag att gå igenom en rad olika mjölsorter som kan användas för att skapa goda glutenfria bakverk.
Durramjöl
Durra kommer ursprungligen från Afrika, men odlas idag på flera håll i världen. Durramjöl har en mild nötaktig smak som är mycket uppskattad. Rikt på mineraler och räknas som det femte viktigaste sädesslaget i världen. Bra mjöl för bröd, pajskal, pannkakor, scones och kakor. Kan ofta bytas ut mot bovetemjöl, havremjöl, rårismjöl och kikärtsmjöl.
Näringsvärde per 100 g (kan variera något mellan olika märken)
- Fibrer: 3 g
- Kolhydrater: 82 g
- – varav sockerarter: 6 g
- Fett: 3,4 g
- Protein: 9,7 g
Ekologiskt durramjöl finns att köpa här
Teffmjöl
Teff är ett näringsrikt glutenfritt sädesslag som odlas flitigt i Afrika, främst Etiopien, men även i andra delar av världen. Teffmjöl har en fyllig smak och passar utmärkt till bröd, matpannkakor och kakor. I Etiopien bakar man Injera på teffmjöl, vilket är en slags syrlig pannkaka som fungerar som basmat. Mjölet finns både som ljust och mörkt, där skalet är avlägsnat i det ljusa. Kan ofta bytas ut mot till exempel durramjöl, bovetemjöl eller rårismjöl.
Näringsvärde per 100 g (kan variera något mellan olika märken)
Ljust teffmjöl:
- Fibrer: 7,9 g
- Kolhydrater: 70 g
- – varav sockerarter: 1,8 g
- Fett: 2 g
- Protein: 12,3 g
Ekologiskt ljust teffmjöl finns att köpa här
Mörkt teffmjöl:
- Fibrer: 8 g
- Kolhydrater: 63,5 g
- – varav sockerarter: 0 g
- Fett: 2 g
- Protein: 11,20 g
Ekologiskt mörkt teffmjöl finns att köpa här
Bovetemjöl
Bovete är en naturligt glutenfri ört som ingår i samma familj som rabarber och ängssyra. Det har en riktigt god smak och är lättsmält för magen. Bovetemjöl har dessutom ett lågt GI-värde, vilket betyder att blodsockret höjs långsamt. Rikt på B-vitaminer, flavonoiden rutin, samt mineraler som järn, kalium och magnesium. Klassiskt används bovetemjöl i matpannkakor/plättar som galetter och blinier. Passar även mycket bra till bröd och kakor. Kan bytas ut mot till exempel durramjöl, quinoamjöl eller rårismjöl.
Näringsvärde per 100 g (kan variera något mellan olika märken)
- Fibrer: 3,6 g
- Kolhydrater: 70,7 g
- – varav sockerarter: 0,3 g
- Fett: 2,7 g
- Protein: 11,7 g
Ekologiskt bovetemjöl finns att köpa här
Kokosmjöl
Kokosmjöl är torkat och malt fruktkött från kokosnöten, vilket ger det en mild kokossmak. Mjölet är rikt på mineraler, kostfibrer, protein och nyttiga MCT-fettsyror. Passar bäst i mindre mängd i bakverk som smaksättare eller för att öka fiber- och proteininnehållet. Prova att använda det i pannkakor, muffins och kakor, eller tillsätt i gröt eller smoothies.
Näringsvärde per 100 g (kan variera något mellan olika märken)
- Fibrer: 39 g
- Kolhydrater: 17 g
- – varav sockerarter: 8 g
- Fett: 16 g
- Protein: 18 g
Ekologiskt kokosmjöl finns att köpa här
Hirsmjöl
Hirs ingår i samma växtfamilj som gräs och är ett av våra äldsta sädesslag. Det är naturligt glutenfritt och rikt på B-vitmainer och mineraler som magnesium, zink, kalcium och kalium. Hirsmjöl har en lite nötaktig smak som passar bra till ljusa bröd. Kan ofta bytas ut mot till exempel rismjöl.
Näringsvärde per 100 g (kan variera något mellan olika märken)
- Fibrer: 3,2 g
- Kolhydrater: 68,6 g
- – varav sockerarter: 0,6 g
- Fett: 2,9 g
- Protein: 10,5 g
Ekologiskt hirsmjöl finns att köpa här
Kikärtsmjöl
Kikärtsmjöl görs av kikärtor som torkats och malts. Det har en mild nötaktig smak och är rikt på fibrer och protein, vilket ger en lång mättnadskänsla. Passar bra i bröd, matpannkakor, pajskal, mjuka kakor och vegobiffar. Kan ofta bytas ut mot quinoamjöl, rårismjöl, amaranthmjöl eller bovetemjöl.
Näringsvärde per 100 g (kan variera något mellan olika märken)
- Fibrer: 17 g
- Kolhydrater: 44,5 g
- – varav sockerarter: 0 g
- Fett: 6 g
- Protein: 21,7 g
Ekologiskt kikärtsmjöl finns att köpa här
Del 2 om glutenfria mjölsorter kan du läsa här
Relaterade inlägg:
0 kommentarer