Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –

Det finns ett generöst utbud av glutenfria mjölsorter, men hur används de bäst och hur är det med näringsvärdet? Uppdelat i 2 inlägg kommer jag att gå igenom en rad olika mjölsorter som kan användas för att skapa goda glutenfria bakverk.

Guide: glutenfria mjölsorter - del 1

Durramjöl

Durra kommer ursprungligen från Afrika, men odlas idag på flera håll i världen. Durramjöl har en mild nötaktig smak som är mycket uppskattad. Rikt på mineraler och räknas som det femte viktigaste sädesslaget i världen. Bra mjöl för bröd, pajskal, pannkakor, scones och kakor. Kan ofta bytas ut mot bovetemjöl, havremjöl, rårismjöl och kikärtsmjöl.

Näringsvärde per 100 g (kan variera något mellan olika märken)

  • Fibrer: 3 g
  • Kolhydrater: 82 g
  • – varav sockerarter: 6 g
  • Fett: 3,4 g
  • Protein: 9,7 g

Ekologiskt durramjöl finns att köpa här

 

Teffmjöl

Teff är ett näringsrikt glutenfritt sädesslag som odlas flitigt i Afrika, främst Etiopien, men även i andra delar av världen. Teffmjöl har en fyllig smak och passar utmärkt till bröd, matpannkakor och kakor. I Etiopien bakar man Injera på teffmjöl, vilket är en slags syrlig pannkaka som fungerar som basmat. Mjölet finns både som ljust och mörkt, där skalet är avlägsnat i det ljusa. Kan ofta bytas ut mot till exempel durramjöl, bovetemjöl eller rårismjöl.

Näringsvärde per 100 g (kan variera något mellan olika märken)
Ljust teffmjöl:

  • Fibrer: 7,9 g
  • Kolhydrater: 70 g
  • – varav sockerarter: 1,8 g
  • Fett: 2 g
  • Protein: 12,3 g

Ekologiskt ljust teffmjöl finns att köpa här

Mörkt teffmjöl:

  • Fibrer: 8 g
  • Kolhydrater: 63,5 g
  • – varav sockerarter: 0 g
  • Fett: 2 g
  • Protein: 11,20 g

Ekologiskt mörkt teffmjöl finns att köpa här

 

Bovetemjöl

Bovete är en naturligt glutenfri ört som ingår i samma familj som rabarber och ängssyra. Det har en riktigt god smak och är lättsmält för magen. Bovetemjöl har dessutom ett lågt GI-värde, vilket betyder att blodsockret höjs långsamt. Rikt på B-vitaminer, flavonoiden rutin, samt mineraler som järn, kalium och magnesium. Klassiskt används bovetemjöl i matpannkakor/plättar som galetter och blinier. Passar även mycket bra till bröd och kakor. Kan bytas ut mot till exempel durramjöl, quinoamjöl eller rårismjöl.

Näringsvärde per 100 g (kan variera något mellan olika märken)

  • Fibrer: 3,6 g
  • Kolhydrater: 70,7 g
  • – varav sockerarter: 0,3 g
  • Fett: 2,7 g
  • Protein: 11,7 g

Ekologiskt bovetemjöl finns att köpa här

 

Kokosmjöl

Kokosmjöl är torkat och malt fruktkött från kokosnöten, vilket ger det en mild kokossmak. Mjölet är rikt på mineraler, kostfibrer, protein och nyttiga MCT-fettsyror. Passar bäst i mindre mängd i bakverk som smaksättare eller för att öka fiber- och proteininnehållet. Prova att använda det i pannkakor, muffins och kakor, eller tillsätt i gröt eller smoothies.

Näringsvärde per 100 g (kan variera något mellan olika märken)

  • Fibrer: 39 g
  • Kolhydrater: 17 g
  • – varav sockerarter: 8 g
  • Fett: 16 g
  • Protein: 18 g

Ekologiskt kokosmjöl finns att köpa här

 

Hirsmjöl

Hirs ingår i samma växtfamilj som gräs och är ett av våra äldsta sädesslag. Det är naturligt glutenfritt och rikt på B-vitmainer och mineraler som magnesium, zink, kalcium och kalium. Hirsmjöl har en lite nötaktig smak som passar bra till ljusa bröd. Kan ofta bytas ut mot till exempel rismjöl.

Näringsvärde per 100 g (kan variera något mellan olika märken)

  • Fibrer: 3,2 g
  • Kolhydrater: 68,6 g
  • – varav sockerarter: 0,6 g
  • Fett: 2,9 g
  • Protein: 10,5 g

Ekologiskt hirsmjöl finns att köpa här

 

Kikärtsmjöl

Kikärtsmjöl görs av kikärtor som torkats och malts. Det har en mild nötaktig smak och är rikt på fibrer och protein, vilket ger en lång mättnadskänsla. Passar bra i bröd, matpannkakor, pajskal, mjuka kakor och vegobiffar. Kan ofta bytas ut mot quinoamjöl, rårismjöl, amaranthmjöl eller bovetemjöl.

Näringsvärde per 100 g (kan variera något mellan olika märken)

  • Fibrer: 17 g
  • Kolhydrater: 44,5  g
  • – varav sockerarter: 0 g
  • Fett: 6 g
  • Protein: 21,7 g

Ekologiskt kikärtsmjöl finns att köpa här

 

Del 2 om glutenfria mjölsorter kan du läsa här

 

Relaterade inlägg: 

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close