Betydelsen av matsmältningsenzymer

by Mikaela Bjerring on 15 december, 2011 · 2 comments

in Blogg, Kost, Kosttillskott, Mage - Tarm

Våra matsmältningsenzymer och de enzymer som finns i vår kost spelar en betydande roll för hur vår matsmältning fungerar och hur vi kan tillgodo göra oss näringen i kosten.

Vad är enzymer?

Enzymer är de ämnen som möjliggör liv! De påskyndar kemiska reaktioner utan att själva förändras och fungerar därför som katalysatorer. Enzymer behövs för varenda kemisk reaktion i kroppen. Inga vitaminer, mineraler eller hormoner är verksamma i kroppen utan dessa. Alla våra organ, celler, vävnader fungerar med hjälp av metaboliska enzymer.

Enzymer är ”byggarna” som använder ”byggklossarna” protein, kolhydrater och fett för att bygga kroppen. Så även om man får i sig protein, bra essentiella fettsyror och kolhydrater så kan kroppen inte använda denna näring utan att tillräckligt med enzymer finns tillgängligt.

Betydelsen av matsmältningsenzymer

Betydelsen av matsmältningsenzymer

Enzymer finns i maten men är värmekänsliga och den största delen förstörs vid upphettning över 40 grader. Detta gör det svårare för kroppen att bryta ner näringen i kosten som i sin tur påverkar både matsmältningen och näringsupptaget. Det är därför viktigt att få i sig tillräckligt med råkost. Man kan även komplettera med kosttillskott av enzymer  vid behov, vilket kan bidra med att ersätta de enzymer som förstörs vid tillagning av maten.

Symtom på enzymbrist

Symtom på enzymbrist kan till exempel vara; uppblåst mage, tarmproblem, överkänslighet för mjölkprodukter, gallproblem, matallergier och intolerans, sockeröverkänslig, trötthet efter maten, sömnstörning, hudproblem, inflammationer, svamp-, bakterie- och parasitöverväxt. Ta kosttillskott av enzymer i två månader och se vad det innebär för dig.

Här hittar du kosttillskott av: enzymer

 

 

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARPeter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, sidor: 532-534, ISBN: 91-631-7910-5.


Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 2 comments… read them below or add one }

1 Tina januari 2, 2012 kl. 18:34

Jag hade svåra eksem under många år. Jag fick då tipset om att prova att ta enzymer som kosttillskott och har nästan inga eksem idag. Eksemen kan komma tillbaka något när jag stressar mycket, men annars är de mer eller mindre borta! 🙂

Svara

2 Eva Porter januari 5, 2012 kl. 20:33

Jag får ofta uppsvälld mage efter jag ätit! jag ska prova om kosttillskott av enzymer hjälper min mage att fungera bättre! Tack för alla bra tips! 🙂

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: