Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Betydelsen av matsmältningsenzymer

av | dec 15, 2011 | Fysisk hälsa, Hälsa, Hälsokost & Kosttillskott, Kost & Näring | 4 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Våra matsmältningsenzymer som kroppen producerar och de matenzymer som finns kosten, spelar en betydande roll för att vi ska kunna bryta ner maten och tillgodo göra oss näringen. Brist på enzymer kan därmed ställa till med problem i mag-tarmsystemet och för vår hälsa.

Betydelsen av matsmältningsenzymer

Vad är enzymer?

Enzymer består av proteinmolekyler. De fungerar som katalysatorer, som antingen skapar eller bryter ned kemiska bindningar och påskyndar kemiska reaktioner. För varenda kemisk reaktion i kroppen behövs enzymer och inga ämnen som vitaminer, mineraler eller hormoner är verksamma i kroppen utan dessa. Man brukar dela upp enzymer i 3 huvudgrupper:

 • Metaboliska enzymer
 • Matenzymer
 • Matsmältningsenzymer

Alla våra organ, vävnader och celler fungerar med hjälp av metaboliska enzymer. Tillräckligt med matsmältningsenzymer och matenzymer är nödvändigt för att vi ska kunna smälta maten ordentligt och ta upp näringen. Enzymer är i sin tur beroende av olika kofaktorer som vissa vitaminer och mineraler för att kunna fungera fullt ut.

Metaboliska enzymer

Alla processer, vävnader och organ drivs av ett hundratals olika metaboliska enzymer. Dessa är nödvändiga för att utföra alla kroppsfunktioner, reparera vävnader, samt läka skador och sjukdomar. Varje vävnad och organ har sina egna enzymer för just deras specifika behov. Eftersom vår hälsa är beroende av att de metaboliska enzymerna fungerar optimalt är det viktigt att ingenting stör deras funktion.

Matsmältningsenzymer

Matsmältningsenzymerna har till uppgift att bryta ner maten vi äter till mindre beståndsdelar så att de kan tas upp i kroppen. Till exempel bryter lipas ner fett, proteas bryter ned protein och amylas bryter ned kolhydrater. Kroppen tillverkar inte många olika matsmältningsenzymer, men produktionen kräver mer av kroppens enzympotential än den som krävs för produktion av alla de hundratals metaboliska enzymer.

Matsmältningsenzymer har en mycket starkare enzymaktivitet och koncentration än något annat enzym som finns i naturen. Enzymerna omvandlar födoämnen till näringsämnen som är tillräckligt små för att kunna passera genom cellmembranen i matsmältningskanalen. Därefter tas de upp i blodomloppet och transporteras vidare till kroppens celler där de används som energi och byggstenar. Utöver enzymer behöver vi även galla och vår sura magsyra för att bryta ner maten ordentligt.

Matenzymer

Matsmältningsenzymerna som kroppen producerar får även hjälp av matenzymerna som finns i vår kost. De spelar en betydande roll för nedbrytningsprocessen och finns det rikligt av dom så avlastar det matsmältningsenzymerna. Därmed kan matsmältningsenzymerna även stödja de metaboliska enzymerna. Tyvärr så förstörs mycket av matenzymerna vid tillagningen av maten, vilket ökar kroppens behov att producera mer matsmältningsenzymer. Vi föds alla med en viss enzympotential som man hela tiden kan stödja genom att äta enzymrik mat, dra ner på stress och tillföra enzymer via enzymtillskott vid behov.

Symtom vid brist på matsmältningsenzymer

Symtom på enzymbrist kan till exempel vara att man känner av uppblåst mage, tarmproblem, hård eller lös mage, gaser eller gallproblem. Man kan även uppleva blodsockerstörningar, matallergier och intolerans, hudproblem, trötthet efter maten och sömnstörningar. Onedbrutna rester av mat vid tarmtömning, svårt att smälta fett och kött kan vara andra tecken på enzymbrist. Det kan även uppstå problem som inflammation, svamp-, bakterie- och parasitöverväxt i tarmen.

Vad kan orsaka brist på matsmältningsenzymer?

Åldrandet: Vår förmåga att producera enzymer minskar i takt med att vi blir äldre.

Näringsfattig kost: Äter man en kost som är näringsfattig och som inte innehåller tillräckligt med matenzymer så kommer det att försvåra matsmältningen.

Obalanserad tarmflora: Att vi har en balanserad tarmflora påverkar matsmältningen och näringsupptaget i allra högsta grad.

Stress: När vi stressar påverkas både produktionen av saltsyra och enzymer negativt.

Hur man äter: Det är av en stor betydelse för matsmältningen att man äter i lugn och ro. Ta din tid, tugga väl och njut av maten. Försök att inte dricka till måltiderna, utan drick istället rikligt med vatten mellan måltiderna, 20-30 minuter innan och 2 timmar efter.

Problem relaterat till mage och tarm: Personer som lider av crohns, pankreatit, celiaki, IBS och diabetes har ofta hämmad produktion av enzymer och magsyra.

Att stödja enzymerna i kroppen

Matenzymer som finns i kosten är som nämnt värmekänsliga och den största delen förstörs vid upphettning. Detta försvårar matsmältningen och näringsupptaget. Genom att inkludera råkost i dina måltider så får du i dig mer av de viktiga matenzymerna. Fermenterad mat och greens som t.ex. nässelpulver, vetegräs, korngräs, spirulina och chlorella är även mycket rika på matenzymer. Bittra smaker påverkar också matsmältningen på ett positivt sätt. Bitterörter så som svenskdroppar kan därför vara effektivt för att stödja matsmältningssystemet. Det är som nämnt även viktigt att tugga maten tillräckligt, eftersom enzymet amylas frisätts i saliven när man tuggar. Vältuggad mat underlättar också nedbrytningen i mage och tarm.

Det finns även enzymer i form av kosttillskott som man kan ta vid behov för att stödja matsmältningen ytterligare. De bidrar med att tillföra mer matsmältningsenzymer och ersätta/komplettera de matenzymer som förstörs vid tillagningen av maten.

Exempel på kosttillskott med enzymer

Ergozyme – Ett allsidigt enzymtillskott som innehåller en bra kombination av matenzymer, matsmältningsenzymer, örtkomplex, mjölksyrabakterier och aloe vera.

HelazymInnehåller en effektiv blandning av tio olika enzymer för att stödja matsmältningen. Enzymerna är utvunna från växtriket och är skonsamma mot slemhinnan i mage och tarm.

MåltidsenzymEtt vegetabiliskt kosttillskott med matsmältningsenzymer för att att stödja en effektiv matsmältning.

DigestEtt saltsyratillskott kan hjälpa till att smälta maten effektivare om man vet med sig att man har dålig produktion av magsyra. Inta Digest i mitten eller slutet av måltiden när det finns gott om mat i magsäcken. Observera att saltsyratillskott inte ska användas och man tar syrahämmande läkemedel.

 

Fler tillskott för matsmältningen hittar du här

 

Relaterade inlägg:

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

4 Kommentarer

 1. Tina

  Jag hade svåra eksem under många år. Jag fick då tipset om att prova att ta enzymer som kosttillskott och har nästan inga eksem idag. Eksemen kan komma tillbaka något när jag stressar mycket, men annars är de mer eller mindre borta! 🙂

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Underbart att enzymtillskott hjälpte för dina eksem. 🙂

 2. Eva Porter

  Jag får ofta uppsvälld mage efter jag ätit! jag ska prova om kosttillskott av enzymer hjälper min mage att fungera bättre! Tack för alla bra tips! 🙂

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Kan vara väl värt att prova enzymtillskott om du lider av uppsvälld mage. Se även till att äta en enzymrik kost och att du äter i lugn och ro.

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close