Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Betydelsen av matsmältningsenzymer

av | dec 15, 2011 | Blogg, Kost & Näring | 4 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Våra matsmältningsenzymer som kroppen producerar och de matenzymer som finns i vår kost spelar en betydande roll för att vi ska kunna bryta ner maten och tillgodo göra oss näringen. Kan vi inte bryta ner näringen ordentlig så påverkar det vår hälsa i allra högsta grad.

Betydelsen av matsmältningsenzymer

Vad är enzymer?

Enzymer består av proteinmolekyler som möjliggör liv. De fungerar som katalysatorer, som antingen skapar eller bryter ned kemiska bindningar och påskyndar kemiska reaktioner utan att själva förändras. För varenda kemisk reaktion i kroppen behövs enzymer och inga ämnen som vitaminer, mineraler eller hormoner är verksamma i kroppen utan dessa. Man brukar dela upp enzymer i 3 grupper – metaboliska enzymer, matenzymer och matsmältningsenzymer. Alla våra organ, vävnader och celler fungerar med hjälp av metaboliska enzymer. Tillräckligt med matenzymer och matsmältningsenzymer är nödvändigt för att vi ska kunna smälta maten ordentligt och ta upp näringen. Enzymer är i sin tur beroende av olika näringsämnen för att kunna fungera fullt ut.

Metaboliska enzymer

Alla processer, vävnader och organ drivs av ett hundratals olika metaboliska enzymer. Dessa är nödvändiga för att utföra alla kroppsfunktioner, reparera nedbrytning av vävnader, samt läka skador och sjukdomar. Varje vävnad och organ har sina egna enzymer för just deras specifika behov. Eftersom vår hälsa är beroende av att de metaboliska enzymerna fungerar optimalt är det viktigt att ingenting stör deras funktion.

Matenzymer

Matsmältningsenzymerna som kroppen producerar sköter inte matsmältningen helt på egen hand, utan här är matenzymerna som finns i vår kost även mycket viktiga. Matenzymerna spelar en betydande roll för nedbrytningsprocessen och finns det rikligt av dom så avlastar det matsmältningsenzymerna. Därmed kan matsmältningsenzymerna även stödja de metaboliska enzymerna. Tyvärr så förstörs mycket av matenzymerna vid tillagningen av maten, vilket ökar kroppens behov att producera mer matsmältningsenzymer. Äter man därför för lite råkost så ökar stressen på bukspottkörteln och enzymproduktionen. Vi föds alla med en viss enzympotential som man hela tiden kan stödja genom att äta enzymrik mat, dra ner på stress och tillföra enzymer via tillskott vid behov.

Matsmältningsenzymer

Matsmältningsenzymerna har till uppgift att bryta ner maten vi äter till mindre beståndsdelar så att de kan tas upp av kroppen. T.ex bryter lipas ned fett, proteas bryter ned protein och amylas bryter ned kolhydrater. Kroppen tillverkar inte många matsmältningsenzymer, men produktionen kräver mer av kroppens enzympotential än den som krävs för produktionen av alla de hundratals metaboliska enzymer. Matsmältningsenzymer har en mycket starkare enzymaktivitet och koncentration än något annat enzym som finns i naturen. För att vi ska kunna ta upp näringen i maten så måsten den brytas ner tillräckligt. Enzymerna omvandlar födoämnen till kemiska strukturer som kan passera genom cellmembranen i matsmältningskanalen, in i blodomloppet och vidare transporteras runt i kroppen där det används som energi och byggstenar. Utöver enzymer behöver vi även galla och vår sura magsyra för att bryta ner maten.

Symtom på brist på matsmältningsenzymer

Symtom på enzymbrist kan till exempel vara att man känner av uppblåst mage, tarmproblem, hård eller lös mage, gaser, gallproblem, matallergier och intolerans, blodsockerstörningar, trötthet efter maten, sömnstörningar, onedbrutna rester av mat vid tarmtömning, hudproblem, svårt att smälta fett och kött, inflammationer, svamp-, bakterie- och parasitöverväxt.

Exempel på orsaker för enzymbrist

Åldrandet: Vår förmåga att producera enzymer minskar med stigande ålder.

Näringsfattig kost: Äter man en kost som är näringsfattig och som inte innehåller tillräckligt med matenzymer så kommer det att påverka matsmältningen.

Obalanserad tarmflora: Att vi har en balanserad bakterieflora påverkar matsmältningen och näringsupptaget i allra högsta grad.

Stress: När vi stressar påverkas både produktionen av saltsyra och enzymer negativt.

Hur man äter: Det är av en stor betydelse för matsmältningen att man inte är stressad när man äter. Ta din tid, tugga väl och njut av maten. Drick inte till måltiderna, utan drick istället rikligt med vatten mellan måltiderna 20- 30 minuter innan och 2 timmar efter måltid.

Mag- och tarm relaterade problem: Personer som lider av crohns, pankreatit, celiaki, IBS och diabetes har ofta hämmad produktion av magsyra och enzymer.

Att få i sig mer enzymer

Enzymer finns i maten, men är värmekänsliga och den största delen förstörs vid upphettning över 40 grader. Detta gör det svårare för kroppen att bryta ner näringen i kosten som i sin tur påverkar både matsmältningen och näringsupptaget. Det är därför viktigt att äta en kost som är rik på enzymer så som råkost av frukt och grönt. Inkludera gärna fermenterad mat och greens i din kost som t.ex nässlor, vetegräs, korngräs, spirulina och chlorella som är rika på matenzymer. Bittra smaker triggar igång saltsyreproduktionen och påverkar matsmältningen på ett positivt sätt. Bitterörter så som svenskdroppar kan därför vara oerhört effektivt för att aktivera matsmältningssystemet.

Man kan även komplettera med kosttillskott av enzymer vid behov, vilket kan bidra med att ersätta de enzymer som förstörs vid tillagning av maten och tillföra mer matsmältningsenzymer om kroppens egen produktion är nedsatt. Enzymtillskott som kan vara ett bra komplement till en annars välbalanserad kost är t.ex:

Ergozyme – Ett allsidigt enzymtillskott som innehåller en bra kombination av matenzymer och matsmältningsenzymer, örtkomplex, samt mjölksyrabakterier och aloe vera.

Helazym – Innehåller en effektiv blandning av tio olika enzymer för att stödja matsmältningen. Enzymerna är utvunna från växtriket och är skonsamma mot slemhinnan i mage och tarm.

Cellenzym – Ett vegetabiliskt kosttillskott av matsmältningsenzymer för att att stödja matsmältningen.

Digest – Ett saltsyratillskott kan hjälpa till att effektivare smälta maten om man vet med sig att man har dålig produktion av magsyra. Inta Digest i mitten eller slutet av måltiden när det finns gott om mat i magsäcken att blandas med. Saltsyratillskott ska inte intas och man tar syrahämmande läkemedel.

 

Fler tillskott för matsmältningen hittar du här

 

Relaterade inlägg:

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

4 Kommentarer

 1. Tina

  Jag hade svåra eksem under många år. Jag fick då tipset om att prova att ta enzymer som kosttillskott och har nästan inga eksem idag. Eksemen kan komma tillbaka något när jag stressar mycket, men annars är de mer eller mindre borta! 🙂

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Underbart att enzymtillskott hjälpte för dina eksem. 🙂

 2. Eva Porter

  Jag får ofta uppsvälld mage efter jag ätit! jag ska prova om kosttillskott av enzymer hjälper min mage att fungera bättre! Tack för alla bra tips! 🙂

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Kan vara väl värt att prova enzymtillskott om du lider av uppsvälld mage. Se även till att äta en enzymrik kost och att du äter i lugn och ro.

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och reducera tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera normalt och effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close