Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Hur färger påverkar människan

av | dec 5, 2011 | Fysisk hälsa, Hälsa, Psykisk hälsa | 0 Kommentarer

Färgterapi kallas även chromoterapi och färghealing och grundar sig i hur färger påverkar människan både fysiskt, psykiskt och själsligt. Det är en terapiform som bygger på att människor upplever färger på liknande sätt och att alla färger vibrerar i olika energifrekvenser.

Hur färger påverkar människan

Vad är färgterapi?

I västvärlden har användningen av färg i terapeutiskt syfte inte varit lika utbrett genom tiderna som i andra kulturer som t.ex Egypten, Persien, Tibet, Indien och Kina. Men på tidigt 1900-tal utvecklade Rudolf Steiner en färglära som grundar sig i en speciell användning av färger inom konst och terapi. Sedan dess har spridningen av färgterapi ökat. Ljus och färger används idag på olika sätt inom många områden och även inom etablerad vård i många länder.

Färgterapi grundar sig i energi. Värme, ljud, ljus, färg, magnetiska och elektriska impulser är alla olika former av energi med olika vibrationsfrekvenser. Olika färger är ljusvågor av olika längd. Saker och ting har inte en bestämd färg, utan färgen beror på hur ljuset som reflekteras bryts mot dess yta. Det synliga ljuset liksom andra osynliga delar av det elektromagnetiska spektret (mikrovågor, ultravioletta strålar, röntgen etc.) påverkar människan på olika sätt. Ljus påverkar även blinda och färger påverkar även färgblinda.

Allt i naturen är omgivet av energi och alla levande varelser sänder själva ut ljus och energi. Människan anses vara omgiven av en energi som består av flera vibrerande energifält. En frisk människa utstrålar ett balanserat och intensivt färgfält som liknar en regnbåges spektrum. De olika färgerna i detta energifält anses ha samband med olika egenskaper.

Till exempel anses rött motsvara liv, vitalitet och sexuell kraft och har en inverkan på blodomloppet och lungorna. Gult ska ha en stimulerade effekt på sinnena, göra tankarna klarare, lindra depression, underlätta matsmältningen etc. 

Hur färger används i färgterapi

I färgterapi används olika färger för att ändra eller bibehålla vibrationer i kroppen på den frekvens som främjar hälsa och balans. Grunden i färgterapin är alltså att färg är en vibration, ett energitillstånd och att varje färg svarar mot en viss frekvens. Alla objekt, liksom alla organ i kroppen har karakteristiska vibrationsfrekvenser.

Genom att tillföra rätt frekvens kan den ändrade funktionen åter förändras, eftersom kroppen har en tendens att återgå till sin ursprungliga funktion om bara möjlighet ges. Cellerna uppges bara ta emot de vibrationer som de behöver och inga andra. Vi påverkas starkt av de färger vi omges av. Olika färger ger olika känslor. Dessa känslor formar våra tankar som i sin tur både har en fysisk och psykisk inverkan på oss.

 

Exempel på hur färger påverkar oss:

  • Gul färg – 
Stimulerar sinnena och gör tankarna klarare, lindrar depression, underlättar matsmältningen och ökar kunskapslusten. Gult ska även vara bra för att förstärker minnet, det logiska tänkandet och inlärningsförmågan.
  • Blå färg – 
Har en lugnande inverkan på kropp och själ. 
Lämpar sig för tänkande, meditation och dagdrömmar.
  • Grön färg
 – Uppfriskande och ger en avslappnande effekt, lindrar stressymptom och huvudvärk, befrämjar försoning och förlåtelse.
  • Röd färg
 – Motiverar, uppmuntrar och “ger fart”.
 Främjar passion, vitalitet och känslan av välbefinnande.
 Rött ska även ha en inverkan på blodomloppet och lungorna.
  • Orange färg
 – Står för styrka och vitalitet.
  • 


Violett färg
 – Ger lugn och stillhet.
  • Vinröd färg – 
Inviterar till trivsel.
  • Brun färg – Ger trygghet.
  • Turkos färg
 – Främjar beslutsförmågan.
  • Indigo – Står för intuition och spiritualitet.

 

Relaterade inlägg:

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

0 kommentarer

Trackbacks/Pingbacks

  1. Färgperioder @ Tellclothes - […] Källa: https://passionforhalsa.se/hur-farger-paverkar-manniskan […]

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close