Arganolja och dess egenskaper

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring on 10 februari, 2012 · 6 comments

in Ansiktsvård, Blogg, Hårvård, Kost, Kroppsvård, Naturlig skönhet, Olja-Fett

Den gyllene oljan från Nordafrika har under århundraden varit uppskattad i så väl hår- och hudvård som matlagning. Arganoljan har en imponerande näringsprofil och är bland annat rik på fettsyror, E-vitamin, karotenoider, fytosteroler och triterpener. Det är definitivt en olja med många fantastiska användningsområden.

Arganolja och dess egenskaper

Arganoljans bakgrundshistoria

Arganträdet växer i sydvästra Marocko i gränsområdena mot Sahara. Trädet är väl anpassat för det torra klimatet och har djupa rötter för att kunna nå vatten. Det är från arganfruktens frön som man utvinner oljan. Arganoljan har en lång historisk bakgrund. Den äldsta referensen till arganolja går så långt tillbaka som till Egyptien i Ibn Al Baytar texter om läkekonst från 1219. Modern forskning bekräftar oljans hälsosamma egenskaper. Idag är det främst en högt uppskattad olja för hår- och hudvård, samt för matlagning för dess goda, nötiga smak.

Arganolja för huden

Många är skeptiska över att använda olja på ansiktet, speciellt dom med fet hud, men huden behöver fett. Det ska vara en olja som passar sig för hudvård och som kompletterar din hudtyp. Alla våra celler inklusive hudcellerna har ett cellmembran som är gjort av lipider (fett). Precis som du behöver få i dig rätt sort fett genom kosten för att din kropp och hjärna ska fungera optimalt, behöver vår utsida näringsrika fettsyror för att bibehålla sin vitalitet. När du väljer en olja med liten molekylstruktur som arganolja, så kan oljan lätt absorberas av huden utan att lämna en fet hinna efter sig.

Arganoljan passar sig lika bra för ansiktet som för resten av kroppen. Det rika innehållet av E-vitamin skyddar huden mot skador som fria radikaler kan orsaka. De antiinflammatoriska ämnena i oljan kan även främja hudens välmående vid hudproblem som eksem, akne och psoriasis. E-vitamin kan dessutom vara fördelaktigt för att att motverka och reducera hudbristningar och ärr. Eftersom arganoljan är halvfet och tunn är det även en olja som passar mycket bra för den ömtåliga huden under ögonen. Ett område som annars är känsligt för fett.

Arganolja för håret

Arganolja kan vara räddningen vid torrt och livlöst hår och för att öka lystern. En hårinpackning kan du göra genom att applicera generöst av oljan från roten ut genom längderna. Låt den sedan verka i ett par timmar eller över natten. Efteråt schamponerar du håret med ett naturligt schampo för att få bort den överflödiga oljan. För att bli av med frizzigt hår så kan du ta en droppe i handen, massera mellan händerna för att sedan stryka handflatorna över håret.

Arganolja i kosten

Kallpressad arganolja används flitigt i det marockanska köket och har en angenäm smak som påminner om valnöt. I de flesta recept går det utmärkt att byta ut olivolja mot arganolja. Den ger en härlig smak i kalla såser och dressingar. Prova även att ringla över salladen eller ugnsrostade grönsaker.

Återförsäljare av arganolja för hudvård hittar du här

Relaterade inlägg:

 

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Om aragnolja från Marocko: hicow.com/arganolja/marocko/argan-63783.html

(2) Dokumentation om arganoljans egenskaper: http://www.altmedrev.com/publications/16/3/275.pdf

 

{ 4 comments… read them below or add one }

1 Hanan februari 10, 2012 kl. 21:32

Älskar den här oljan. Sååå effektikt och ökar elasticiteten till huden.

Svara

2 Mikaela Bjerring februari 10, 2012 kl. 23:36

Ja, den är verkligen helt suverän! Jag började använda den för ett par år sedan, helt otroligt bra.

Svara

3 hanan februari 11, 2012 kl. 14:26

Kul att argan olja börjar bli populär i Sverige också….2011 har jag märkt den markant växande trenden 🙂

Svara

4 Mikaela Bjerring februari 11, 2012 kl. 17:04

Jag tror allt fler här i Sverige börjar bli uppmärksamma om alla fördelar med att använda helt naturliga produkter på huden. Och även förstå vilka fördelaktiga hälsoeffekter dessa produkter även ger oss på insidan. Själv började jag använda arganolja när jag bodde i Dubai. När jag flyttade tillbaka till Sverige var jag glad att jag kunde hitta den även här 🙂

Svara

Leave a Comment

{ 2 trackbacks }

Previous post:

Next post: