Calmelin – för naturlig stresshantering

- I samarbete med Calmelin -

by Mikaela Bjerring on 12 mars, 2018 · 12 comments

in Blogg, Hälsa, Kosttillskott, Psykisk hälsa, Stress


Calmelin är ett kosttillskott som innehåller aminosyran L-theanin. Produkten är framtagen för att stödja kroppen vid stress och situationer då man behöver känna ökat lugn. Det kan vara att man går igenom en stressfull period eller att man vid enstaka tillfällen känner av ett kraftigt stresspåslag som utlöser känslor som t.ex nervositet, ångest och oro.

Stressen i vår vardag

Stress är en anpassningsreaktion i kroppen som kan utlösas av både fysiska, mentala och emotionella påfrestningar. En stressreaktion är en viktig överlevnadsmekanism för människan. Det är ett alarmsystem som förbereder oss för eventuella faror att ta ställning till (fight or flight, dvs. fly faran eller bemöta den).

De flesta av oss känner dagligen av stress på grund av vardagens många krav. Stress är helt enkelt en naturlig del av livet. Att ha en fullspäckad dag gör livet ofta lite roligare. Att stå inför utmaningar får oss även att utvecklas och växa som personer. Stress kan därför vara både positiv och negativ, och skillnaden ligger i hur vi lär oss hantera och agerar i olika situationer.

När man talar om att minska på stressen, så menar man den ”negativa stressen”. Det är när utmaningarna blir för stora eller för många, i kombination med tidspress och för lite tid till återhämtning. Stressen går då ut över arbetslivet så väl som privatlivet, sömnen och sinnesstämningen, vilket snabbt leder till en ond cirkel. Negativ stress är ohälsosamt och försämrar prestationen och livskvaliteten på många nivåer. Symptom av negativ stress kan visa sig fysiskt, socialt och psykiskt. Det kan t.ex innebära utmattning, minskad aptit, huvudvärk, nedstämdhet, sömnbrist och trötthet. Att känna av tvångskänslor, oro, frustration eller apati kan bli ytterligare förödande följder av för hög stress. Går det riktigt långt kan det till slut leda till ett utmattningstillstånd.

Det finns mycket man kan göra för stresshantering, både när det gäller en lång rad livsstilsförändringar, ändra sitt tankesätt och ge sig själv tid för återhämtning. Här har även kosten och näringsbalans i kroppen en betydande roll. Det gäller även att lära sig att prioritera visa saker och välja bort andra när tiden är knapp och energinivån låg. Man kan även ta hjälp av vissa örter och näringsämnen som genom forskning visat sig vara väldigt effektiva för stresshantering genom att hjälpa kroppens anpassningsförmåga. En av de mest effektiva och studerade ämnena är aminosyra L-theanin.

Så fungerar L-theanin i kroppen

L-theanin är en växtaminosyra som snabbt passerar blodhjärnbarriären och därför börjar verka redan ca 30 minuter efter intag (1). Över åren har det publicerats en stor mängd vetenskapliga artiklar om aminosyra L-teanin och hur den kan stödja kroppen vid ökad stress. L-theanin fungerar som ett derivat av glutamin och i kroppen har aminosyran betydelse för tillverkningen av GABA (2) som är den främsta hämmande neurotransmittorn.

När L-theanin tränger igenom blodhjärnbarriären stimulerar den produktionen av alpha-vågor, vilket påverkar vår sinnesstämning (3). En ökad produktion av alpha-vågor får oss att känna oss lugna och avslappnade, vilket kan lindra stress, öka den kognitiva förmågan och koncentrationen. Det bidrar även till att man känner sig mer harmonisk och tillfreds, samtidigt som man fortfarande är mentalt vaken och alert. Man har även sett att aminosyran kan förbättra sömnkvalitén (4).

Kosttillskottet Calmelin med aminosyran L-theanin

Calmelin är en kosttillskott som innehåller den naturliga stressdämparen aminosyran L-theanin. Ett kosttillskott som kan vara vara värt att prova vid stress, när man har svårt att slappna av och varva ner eller lider av, oro, rädsla, nervositet eller sömnproblem. Calmelin finns i två olika utföranden – Calmelin Original och Calmelin Pure. Calmelin Original innehåller förutom L-Theanin, även magnesium, vitamin B12 och B6. Ett tillskott som man under stressiga perioder kan inta en kapsel av morgon och kväll.

Calmelin Pure innehåller endast L-Theanin. Det är ett tillskott som du med fördel ha med dig under dagen om du känner att stressen börjar ta över. Det kan även vara en effektiv stressdämpare om du inför en situation känner ett kraftigt stresspåslag, som t.ex innan ett möte, före en tenta eller om du av en annan anledning känner behov av ett ökat lugn.

Calmelin finns att köpa här

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Kimura, K., Ozeki, M., Juneja, L.R. & Ohira, H. (2007) L-theanine reduces psychological and physiological stress responses. Biological Psychology, 74, 39-45.

(2) The neuropharmacology of L-theanine(N-ethyl-L-glutamine): a possible neuroprotective and cognitive enhancing agent: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17182482

(3) kliniska studier om L-theanin: https://www.grc.com/health/research/Theanine/L-Theanine%20Clinical%20Studies.pdf

(4) Theertham P. Rao PhD, Motoko Ozeki PhD & Lekh R. Juneja PhD (2015) In Search of a Safe Natural Sleep Aid, Journal of the American College of Nutrition, 34:5, 436-447, DOI: 10.1080/07315724.2014.926153

 

{ 12 comments… read them below or add one }

1 Krestina B. mars 17, 2018 kl. 09:35

Tror det va den min vän berättade om som va så bra. Det var samma aminosyra i alla fall.

Svara

2 Mikaela Bjerring mars 17, 2018 kl. 09:49

Då är det stor möjlighet att det var Calmelin.

Svara

3 Kalle P mars 19, 2018 kl. 10:49

L-theanin fungerar suveränt när man är stressad.

Svara

4 Mikaela Bjerring mars 19, 2018 kl. 11:06

Ja det gör skillnad snabbt.

Svara

5 Ingrid mars 26, 2018 kl. 10:28

Tack för tipset! Känner att jag ofta skulle behöva något som detta.

Svara

6 Mikaela Bjerring mars 26, 2018 kl. 10:33

Då kan det vara väl värt att prova Calmelin.

Svara

7 Lena mars 28, 2018 kl. 21:53

Bra att den innehåller magnesium med.

Svara

8 Mikaela Bjerring mars 30, 2018 kl. 08:40

Ja, det är en bra kombination.

Svara

9 Helena september 22, 2019 kl. 02:50

Sidan till Calmelin finns inte …. Tyvärr

Svara

10 Mikaela Bjerring september 22, 2019 kl. 09:07

Dom hade ändrat url:n till webbutiken. Den fungerar nu. 🙂

Svara

11 Ellie september 28, 2019 kl. 09:07

Fungerar den bara just när man är stressad? Eller går den att äta regelbundet i förebyggande syfte?

Svara

12 Mikaela Bjerring september 30, 2019 kl. 09:20

Man kan ta Calmelin både vid tillfälliga problem och under längre perioder.

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: