Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Calmelin – för naturlig stresshantering

av | mar 12, 2018 | Blogg, Hälsa, Kosttillskott, Psykisk hälsa, Stress | 13 Kommentarer

– I samarbete med Calmelin – Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Calmelin.se – 

Calmelin är ett kosttillskott som innehåller aminosyran L-theanin. Produkten är framtagen för att stödja kroppen vid stress och situationer då man behöver känna ökat lugn. Det kan vara att man går igenom en stressfull period eller att man vid enstaka tillfällen känner av ett kraftigt stresspåslag som utlöser känslor som t.ex nervositet, ångest och oro.

Calmelin - för naturlig stresshantering

Stressen i vår vardag

Stress är en anpassningsreaktion i kroppen som kan utlösas av både fysiska, mentala och emotionella påfrestningar. En stressreaktion är en viktig överlevnadsmekanism för människan. Det är ett alarmsystem som förbereder oss för eventuella faror att ta ställning till (fight or flight, dvs. fly faran eller bemöta den).

De flesta av oss känner dagligen av stress på grund av vardagens många krav. Stress är helt enkelt en naturlig del av livet. Att ha en fullspäckad dag gör livet ofta lite roligare. Att stå inför utmaningar får oss även att utvecklas och växa som personer. Stress kan därför vara både positiv och negativ, och skillnaden ligger i hur vi lär oss hantera och agerar i olika situationer.

När man talar om att minska på stressen, så menar man den ”negativa stressen”. Det är när utmaningarna blir för stora eller för många, i kombination med tidspress och för lite tid till återhämtning. Stressen går då ut över arbetslivet så väl som privatlivet, sömnen och sinnesstämningen, vilket snabbt leder till en ond cirkel. Negativ stress är ohälsosamt och försämrar prestationen och livskvaliteten på många nivåer. Symptom av negativ stress kan visa sig fysiskt, socialt och psykiskt. Det kan t.ex innebära utmattning, minskad aptit, huvudvärk, nedstämdhet, sömnbrist och trötthet. Att känna av tvångskänslor, oro, frustration eller apati kan bli ytterligare förödande följder av för hög stress. Går det riktigt långt kan det till slut leda till ett utmattningstillstånd.

Det finns mycket man kan göra för stresshantering, både när det gäller en lång rad livsstilsförändringar, ändra sitt tankesätt och ge sig själv tid för återhämtning. Här har även kosten och näringsbalans i kroppen en betydande roll. Det gäller även att lära sig att prioritera visa saker och välja bort andra när tiden är knapp och energinivån låg. Man kan även ta hjälp av vissa örter och näringsämnen som genom forskning visat sig vara väldigt effektiva för stresshantering genom att hjälpa kroppens anpassningsförmåga. En av de mest effektiva och studerade ämnena är aminosyra L-theanin.

Så fungerar L-theanin i kroppen

L-theanin är en växtaminosyra som snabbt passerar blodhjärnbarriären och därför börjar verka redan ca 30 minuter efter intag (1). Över åren har det publicerats en stor mängd vetenskapliga artiklar om aminosyra L-teanin och hur den kan stödja kroppen vid ökad stress. L-theanin fungerar som ett derivat av glutamin och i kroppen har aminosyran betydelse för tillverkningen av GABA (2) som är den främsta hämmande neurotransmittorn.

När L-theanin tränger igenom blodhjärnbarriären stimulerar den produktionen av alpha-vågor, vilket påverkar vår sinnesstämning (3). En ökad produktion av alpha-vågor får oss att känna oss lugna och avslappnade, vilket kan lindra stress, öka den kognitiva förmågan och koncentrationen. Det bidrar även till att man känner sig mer harmonisk och tillfreds, samtidigt som man fortfarande är mentalt vaken och alert. Man har även sett att aminosyran kan förbättra sömnkvalitén (4).

Kosttillskottet Calmelin

Calmelin är en kosttillskott som innehåller den naturliga stressdämparen aminosyran L-theanin. Ett kosttillskott som kan vara vara värt att prova vid stress, när man har svårt att slappna av och varva ner eller lider av, oro, rädsla, nervositet eller sömnproblem. Calmelin finns i två olika utföranden – Calmelin Original och Calmelin Pure. Calmelin Original innehåller förutom L-Theanin, även magnesium, vitamin B12 och B6. Ett tillskott som man under stressiga perioder kan inta en kapsel av morgon och kväll.

Calmelin Pure innehåller endast L-Theanin. Det är ett tillskott som du med fördel ha med dig under dagen om du känner att stressen börjar ta över. Det kan även vara en effektiv stressdämpare om du inför en situation känner ett kraftigt stresspåslag, som t.ex innan ett möte, före en tenta eller om du av en annan anledning känner behov av ett ökat lugn.

 

Calmelin finns att köpa här

 

Källor och Referenser:

(1) Kimura, K., Ozeki, M., Juneja, L.R. & Ohira, H. (2007) L-theanine reduces psychological and physiological stress responses. Biological Psychology, 74, 39-45. 

(2) The neuropharmacology of L-theanine(N-ethyl-L-glutamine): a possible neuroprotective and cognitive enhancing agent: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17182482

(3) kliniska studier om L-theanin: https://www.grc.com/health/research/Theanine/L-Theanine%20Clinical%20Studies.pdf

(4) Theertham P. Rao PhD, Motoko Ozeki PhD & Lekh R. Juneja PhD (2015) In Search of a Safe Natural Sleep Aid, Journal of the American College of Nutrition, 34:5, 436-447,

DOI: 10.1080/07315724.2014.926153

 

Relaterade inlägg:

 

13 Kommentarer

 1. Krestina B.

  Tror det va den min vän berättade om som va så bra. Det var samma aminosyra i alla fall.

  Svara
 2. Kalle P

  L-theanin fungerar suveränt när man är stressad.

  Svara
 3. Ingrid

  Tack för tipset! Känner att jag ofta skulle behöva något som detta.

  Svara
 4. Lena

  Bra att den innehåller magnesium med.

  Svara
 5. Helena

  Sidan till Calmelin finns inte …. Tyvärr

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Dom hade ändrat url:n till webbutiken. Den fungerar nu. 🙂

   Svara
 6. Ellie

  Fungerar den bara just när man är stressad? Eller går den att äta regelbundet i förebyggande syfte?

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Man kan ta Calmelin både vid tillfälliga problem och under längre perioder.

   Svara
 7. Yvonne Johannesson

  Hejhej

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close