Curcumin i gurkmeja skyddar mot benskörhet

by Mikaela Bjerring on 7 januari, 2016 · 2 comments - Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

in Blogg, Hälsa, Kosttillskott, Muskler – Skelett – Leder

Benskörhet är något som drabbar enormt många kvinnor och män senare i livet. Kvinnor ligger i högre riskzon och närmare hälften av alla svenska kvinnor riskerar att drabbas efter 55 års ålder. Här spelar näringsämnen som vitamin D och K, samt mineralerna magnesium och kalcium en avgörande roll. Flera studier har även visat att curcumin i gurkmeja kan spela en betydande roll för att återbilda förlorad benvävnad och därmed motverka benskörhet.

Curcumin i gurkmeja skyddar mot benskörhet enligt studier

Högre risk för kvinnor att utveckla benskörhet

I takt med att vi blir äldre så förlorar vi benvävnad. Anledningen till att inte lika många män utvecklar benskörhet (osteoporos) som kvinnor är främst för att män har större benmassa. Även de hormonförändringar som sker hos kvinnan under klimakteriet påverkar, vilket bidrar till att kvinnor förlorar benvävnad i snabbare takt. När vi når 65-70-årsåldern börjar dock män och kvinnor förlora benvävnad i ungefär samma hastighet. Risken för osteoporos blir högre med åldern, och allteftersom den förväntade livslängden ökar, kommer antagligen antalet män med osteoporos att stiga.

Varför drabbas vissa av benskörhet?

Vårt skelett är en dynamisk vävnad som hela tiden är under uppbyggnad och nedbrytning. Speciella celler som kallas osteoklaster bryter ner och löser upp gammal benvävnad som behöver bytas ut. Därefter tar cellerna osteoblasterna över och bygger ny benvävnad. Det är denna kontinuerliga cykel som håller benen starka och friska och hindrar dem från att bli svaga och gå sönder. Benskörhet uppstår när uppbyggnad- och nedbrytningsprocessen inte fungerar effektivt. Resultatet blir då att gammal benvävnad inte byts ut snabbt nog, vilket gör att benvävnaden blir försvagad och skör.

Näringsämnen som stödjer ett starkt skelett

Några näringsämnen som man vet spelar en betydande roll för ett starkt skelett är K-vitamin, D-vitamin, kalcium och magnesium (1). Skelettet är ständigt beroende av D-vitamin då det har en viktig roll i kroppens kalciumomsättning. D-vitamin behövs bland annat för att kalcium ska kunna ta upp i tarmen och så småningom hamna på rätt plats i skelettet. Även magnesium behövs för att kalcium ska kunna tas upp i kroppen. K-vitamin har en viktigt funktion för en stark benstomme, och tillskott av K-vitamin kan förbättra bildandet av benmassa genom att dra kalcium till benstommen. K-vitamin kan även reducera den mängd kalcium som utsöndras och därigenom går förlorat via urinen.

Ett flertal studier har på senare år visat att curcumin i gurkmeja effektivt kan hjälpa benhälsan och motverka benskörhet (2) (3) (4) (5). Man har sett att curcumin stödjer osteoblasternas jobb att bilda ny benvävnad vilket, gör att den naturliga uppbyggnad- och nedbrytningsprocessen då fungerar bättre. Det allra bästa är att kombinera intag av curcumin med tillräckliga mängder av D-vitamin, K-vitamin, kalcium och magnesium.

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Om Funktionen av D-vitamin, magnesium och K-vitamin: Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag,ISBN: 91-631-7910-5.

(2) Curcumin improves bone microarchitecture and enhances mineral density in APP/PS1 transgenic mice: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20637579

(3) Therapeutic Advantages of Treatment of High-Dose Curcumin in the Ovariectomized Rat: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3921272/

(4) Curcumin vid Osteoporos: Cho DC, Jung HS, Kim KT, Jeon Y. J Korean Neurosurg Soc Dec 2013 PMID: 24527187

(5) Gurkmejas positiva egenskaper vid ledvärk: :http://sv.265health.com/alternative-medicine/homeopathy/1012148852.html

 

{ 2 comments… read them below or add one }

1 Katrine januari 17, 2016 kl. 11:23

Jag tar gurkmeja varje dag 🙂

Svara

2 Anna Johansson januari 17, 2016 kl. 11:25

Tack för en bra artikel! Delar vidare 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: