D-vitaminbrist kan vara orsaken

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring on 19 september, 2012 · 7 comments

in Blogg, Hälsa, Hjärnan - Minnet, Hormonbalansen, Immunsystemet, Infektioner, Kost, Muskler – Skelett – Leder, Näringsterapi, Psykisk hälsa, Sjukdomar - Symtom

Vikten av att få i sig tillräcklig med D-vitamin är något som varit mycket omtalat de senaste åren. D-vitaminbrist kan ligga bakom ett nedsatt immunsystem och vara en bidragande orsak till en lång rad olika sjukdomar.

D-vitaminbrist kan vara orsaken

D-vitaminbrist är inget ovanligt

Vi är konstruerade att tillgodogöra oss D-vitamin via solen, men på vår nordliga breddgrad är det bara en kort period om året som vi har möjlighet att fylla på våra förråd den vägen. Även om vi ser till att få mycket solljus under sommaren så sinar dessa depåer relativt snabbt. Vi riskerar därför att få D-vitaminbrist under vinterhalvåret. Många experter hävdar att vi även borde se till att få i oss optimala doser av D-vitamin via kosten och kosttillskott året om eftersom det har en så stor inverkan på vår hälsa (1) (2).

Några välkända egenskaper av D-vitamin:

  • D-vitamin bidrar till normalt upptag/utnyttjande av kalcium och fosfor.
  • D-vitamin bidrar till normala kalciumnivåer i blodet.
  • D-vitamin bidrar till att bibehålla normal benstomme.
  • D-vitamin bidrar till att bibehålla normal muskelfunktion.
  • D-vitamin bidrar till att bibehålla normala tänder.
  • D-vitamin bidrar till immunsystemets normala funktion.
  • D-vitamin har en roll i celldelningsprocessen.

D-vitamin behövs för ett normalt fungerande immunsystem

D-vitaminet har många funktioner i kroppen, men tre centrala funktioner som man kan understryka är reglering av immunsystemet, reglering av cellväxten och reglering av hormonbalansen (3). Genom forskning har man kommit fram till att immunförsvaret inte kan aktiveras utan D-vitamin. Hos personer med låga nivåer av D-vitamin har man sett en mycket större förekomst av både autoimmuna sjukdomar och virusinfektioner som förkylningar och influensa (4).

D-vitamin har betydelse för hormonbalansen

D-vitamin som inte bara räknas som en vitamin, utan även som en steoridhormon spelar en betydande roll i regleringen av olika hormoner. D-vitamin bidrar därmed till att säkra balansen mellan våra hormoner, vilket gör att brist kan ställa till med mycket problem i kroppen. D-vitamin har även en betydelse för att vi ska kunna få barn (5).

D-vitamin påverkar hjärnfunktionen

D-vitaminet har en stor inverkan på våra hjärnfunktioner. Vitaminet stimulerar tillväxten av nervcellerna och bildningen av neurotransmittorer, vilket kan förklara sambandet mellan D-vitaminbrist och olika psykologiska obalanser och störningar. D-vitamin bidrar även till vårt välbefinnande och brist kan bland annat leda till trötthet, nedstämdhet och depression.

Forskning har också visat ett tydligt samband mellan D-vitaminbrist och försämrad inlärningsförmåga, vilket kan vara ett tidigt tecken på demens. Genom studier (5) har man sett att ju lägre nivåer av D-vitamin försökspersonerna hade, desto sämre resultat fick de i mentala tester. De personer med högst D-vitaminnivåer fick dubbelt så bra resultat i jämförelse med de personer som hade de lägsta nivåerna. Det känns även viktigt att understryka att eftersom D-vitaminet påverkar effekten av hundratals gener i kroppens celler har tillräckliga depåer en enorm betydelse för vår helhetshälsa.

Att få i sig tillräckligt med D-vitamin

Den bästa källan för D-vitamin är som sagt solen. När huden exponeras för solens strålar bildas ett förstadium av D-vitamin genom omättat fett som finns i huden. Detta förstadium absorberas sedan genom huden och tas upp av blodet där det transporteras till lever och njurar för fortsatt syntes. Därefter bildas den aktiva formen 1,25-dihydroxykolekalciferol eller D3. Eftersom solen inte kan tillgodose oss med tillräckliga mängder D-vitamin året om, så är det av en stor betydelse att vi får i oss tillräckligt via kosten. D-vitamin hittar man främst i fet fisk, kantareller och berikade mejeriprodukter. Eftersom det är relativt få livsmedel som innehåller D-vitamin är brist inget ovanligt. Om man känner behov så kan man komplettera med ett kosttillskott.

Kosttillskott av D-vitamin

Kosttillskott av D-vitamin finns i olika former från olika källor. Här följer exempel på vilka alternativ som finns:

Fler tillskott av D-vitamin hittar du här

Relaterade inlägg:

 

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Holick MF, ” high prevalance of vitamin D inadequacy and implications for health, ” Mayo Clin proc.,2006;81 (3): 353-73

(2) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5 Peter Wilhelmsson, Lev ung längre, ICA bokförlag, ISBN: 91-534-2085-3 (sidor: 222-229)

(3) D-vitamin är nyckeln till kroppens försvar: http://illvet.se/manniskan/sjukdom-behandling/vitamin-d-ar-nyckeln-till-kroppens-forsvar

(4) Reglering av immunförsvaret: http://illvet.se/anders-enevold-christensen/reglering-av-immunforsvaret

(5) Reglering av hormoner: http://illvet.se/anders-enevold-christensen/reglering-av-hormoner

 

{ 7 comments… read them below or add one }

1 Ola strand september 23, 2012 kl. 21:23

D-vitamin får än att känna sig sommarpigg året om 🙂

Svara

2 Mikaela Bjerring oktober 5, 2018 kl. 12:35

Det kan göra stor skillnad! 🙂

Svara

3 Mia september 23, 2012 kl. 21:26

D-vitamin får verkligen immunsystemet på topp och ger en mer energi! Hela familjen tar tillskott och oj vilken positiv skillnad!

Svara

4 Mikaela Bjerring oktober 5, 2018 kl. 12:34

Ett viktigt näringsämne för ett välfungerande immunsystem. 🙂

Svara

5 kalle P september 23, 2012 kl. 21:43

Jag tänkte prova D-vitamin mot vintertrötthet, har hört att det ska hjälpa!

Svara

6 Mikaela Bjerring oktober 5, 2018 kl. 12:34

Har du låga nivåer av D-vitamin så kan det mycket väl vara boven bakom din vintertrötthet.

Svara

7 Ulla september 27, 2012 kl. 21:08

Dubbel dos D-vitamin i alla månader med ”r” håller hela kroppen i schack till solen kommer igen 🙂 har funkat på mig i många år……mys i höstmörkret 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: