Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Produkttips!

 Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Studier visar betydelsen av kisel för huden, håret & naglarna

av | jan 10, 2016 | Anti-aging, Blogg, Hälsa, Hårvård, Huden, Kosttillskott, Naturlig skönhet | 3 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – 

Betydelsen av kisel för huden, håret och naglarna har visat sig genom ett flertal studier genom åren. Kisel är ett spårämne som finns naturligt i kroppen som bland annat utgör en strukturell del i kollagenet. Därmed är mineralet viktigt för att huden, håret och naglarna ska må bra.

Studier visar betydelsen av kisel för huden, håret och naglarna

Funktion av kisel i kroppen

Kisel är ett av jordens vanligaste mineraler. I kroppen förekommer kisel i skelettet, bindväven, huden, håret och naglarna. Det främjar bildandet av kollagen och elastin, som upprätthåller hudens kvalité och har en stor betydelse för ett friskt hår och starka naglar. Medan C-vitamin fungerar som en katalysator i bildandet av kollagen, utgör kisel en strukturell del av kollagenet. Kisel ingår även tillsammans med kalcium, fosfor och magnesium som den viktigaste jonen i benbildande celler.

Betydelsen av kisel för frisk hud

Huden utgörs av olika skikt – överhuden, läderhuden och underhuden. Läderhuden innehåller blodkärl som förser huden med näring och syre och transporterar bort restprodukter. Läderhuden består även av bindväv som ger huden sin elasticitet och styrka. Underhuden lagrar vatten och fett och består även den av bindväv. När vatten och fettmängden i huden minskar med åldern, så leder detta till minskad elasticitet vilket gör huden rynkig. Kisel behövs i huden för att bibehålla normal uppbyggnad av bindväv och kollagen. Genom studier (1) (2) har man sett att kisel bidrar till hudens spänst och fyllighet, vilket ger färre rynkor.

Betydelsen av kisel för friskare hår

Ett friskt och glansigt hår är ett tecken på hälsa. Vid stress, näringsbrist och sjukdom blir håret ofta livlöst, det förlorar sin glans och vi kan även uppleva att vi tappar mer hår än vad vi borde. Hårets tillväxt är beroende av bra näringstillförsel som sker i hårroten. Hårroten får sin näring via läderhuden som vid brist på näring påverkar hårets kvalité och utseende. Ett flertal kliniska studier (1) (2) (3) (4) har visat att intag av kisel bidrar till ett tjockt och välmående hår. En klinisk studie (3) som utfördes med Orginal Silicea visade att efter 6 månader hade håret blivit både friskare och glansigare. Dessutom hade diametern på varje hårstrå ökat med 13 %.

Betydelsen av kisel för starka naglar

Näringsbrist, dålig blodcirkulation och sjukdom kan hämma naglarnas tillväxt och göra dom sköra. Genom kliniska studier (1) (3) (5) har man sett att kisel bidrar till välmående och friska naglar. Exempel på en studie som utfördes 2009 visade att naglarna blev betydligt starkare efter 3 månaders intag av kiseltillskott (5).

Att få i sig tillräckligt med kisel

Kisel finns naturligt i kroppen, men inte alltid i tillräckliga mängder. Nivåerna av kisel minskar även kraftigt med åldern, vilket ger skörare naglar, tunnare hår, samt slappare och rynkigare hud. Genom att se till att få i sig mer kisel via kosten kan man öka kroppens nivåer. Livsmedel som innehåller betydande mängder är bland annat, havregryn, morötter, bladgrönsaker, rödbetor, selleri och nötter. Man kan även inta ett tillskott av kisel om man upplever behov.

 

Återförsäljare av kiseltillskott hittar du här

 

Källor och Referenser:

(1) Lassus A. Colloidal silicic acid for oral and topical treatment of aged skin, fragile hair and brittle nails in females. The Journal of international Medical research 1993; 21: 209-215.

(2) Barel A. Calomme M e al. Effect of oral intake of choline-stailized orthosilicic acid on skin, nails and hair in women with photo damaged skin. Archives of Dermatological Research 2015; 297: 147-153

(3) Zschocke I. Radtke MA et al. a pilot study on the efficacy of silicum gel on the thickness of hair in healthy woman with thin hair. Cosmetics Medizin 2007; 6: 23-27

(4) Wicket RR, Kossmann E et al. effect of oral intake of choline-stabilized orthosilicic acid on hair tensile strength and morphology in woman with fine hair. Archives of Dermatological Research 2007; 299: 499-505.

(5) Surveillance study with Orginal Silica Gel: summary of the effects of internally applied Orginal Silicea Gel after 3-moths administration.

 

Relaterade inlägg:

 

3 Kommentarer

 1. Malin

  Silicea är jättebra 🙂 Rekommenderas starkt!

  Svara
 2. Maria Holmström

  Hej
  Tack för en jättebra hemsida!!

  Svara

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close