MSM är organiskt svavel och kallas ofta för naturens skönhetsmineral, ett mer än välförtjänt namn. Svavel är nämligen nödvändigt för syntes av kollagen och keratin som bland annat behövs för flexibilitet, ton och styrka åt muskler, leder, hud, hår och naglar.

MSM – naturens skönhetsmineral

Betydelsen av svavel för kroppen

Organiskt svavel är ett icke-metalliskt grundämne, ett mineral som alltid har varit ett viktigt ämne för allt liv på jorden. Praktiskt taget så innehåller alla celler hos människan och djur organiskt svavel. Svavel utgör 0,25 % av kroppsvikten och finns i alla vävnader, speciellt i proteinrika sådana. Hälften av kroppens svavel återfinns i hud, muskler och skelett.

Organiskt svavel finns naturligt i naturen. Vi får alltså i oss svavel via kosten, men idag så försvinner mycket av det biotillgängliga svavlet från vår mat på grund av bearbetad jord. Det innebär att innehållet av svavel i vår kost minskat med åren. Svavel är även värmekänsligt, vilket betyder att mycket går förlorat vid tillagningen av maten.

Den största mängden svavel finns i aminosyrorna metionin, cystin och cystein (1). Genom forskning har man kommit fram till att svavel är ett viktigt näringsämne eftersom det ingår i över 150 föreningar. Studier visar t.ex att svavel bidrar till kroppens förmåga att neutralisera toxiner och behövs för korrekt enzymaktivitet, hormonbalans, produktion av signalsubstanser och normal energiproduktion (2). Dessutom är det som nämnt ovan en viktig beståndsdel i proteinerna kollagen och keratin (2) (3).

Svavel som kosttillskott

I kosttillskott förekommer svavel i föreningar som kallas MSM (metylsulfonylmetan) som är ett organiskt svavel som finns naturligt i kroppen. MSM som kosttillskott kan därför bidra till att tillgodose kroppens behov av svavel. MSM är vattenlösligt, vilket betyder att det är viktigt att vi får i oss mineralet varje dag. Eftersom organiskt svavel  är en viktig beståndsdel i kollagen och keratin som blandat annat bygger upp hud, hår och naglar har det kommit att bli ett populärt kosttillskott för att underhålla friskt och vacker hår, hud och naglar. Det är även ett kosttillskott för personer som vill bibehålla sin ledrörlighet. Eftersom svavel är inblandat i så många olika kroppsprocesser är det även ett tillskott för att stödja helhetshälsan.

När man börjar att ta MSM är det viktigt att trappa upp lite i taget eftersom svavel är utrensande. Börjar man i för höga doser kan man därför ibland känna av orolig mage eller huvudvärk eller andra “utrensningssymtom”. MSM är inte toxiskt, vilket innebär att det inte ger några lång- eller korttidsbiverkningar ens vid högre doseringar. MSM räknas som bland de minst toxiska substanserna inom biologi och medicin jämförbart med vatten (5).

MSM “naturens skönhetsmineral”

Svavel kallas för “naturens skönhetsmineral” eftersom svavel som redan nämnt är nödvändigt för produktion av proteinerna kollagen och keratin. MSM bidrar därför till flexibilitet, ton och styrka åt muskler och leder samt stödjer vitaliteten, elasticiteten och styrkan hos hud, hår och naglar. Vid brist på svavel kan man därför känna av bristsymtom som visar sig främst på hud, hår och naglar, samt skelett, muskler och leder.

Dr. Stanley Jacob, medlem i Research Fellowship från Harvard Medical School i USA samt forskare vid Oregon Health Science University har forskat på MSM i över 30 år. Genom dessa studier (4) har intag av MSM bland annat visats bidra till bättre hud och minska rynkor och ärrvävnad. Vid andra studier har man sett att MSM kan minska inflammation i kroppen.

 Vid en dubbelblind studie såg man att 100% av deltagarna som fått MSM fick ökad och förbättrad hårtillväxt jämfört med de som fått placebo. En annan dubbelblind studie visade att de som fått MSM fick en ökad nageltillväxt samt tjockare och starkare naglar.

Dosering av MSM som kosttillskott

 • Börja med 1/2 – 1 kryddmått per dag och trappa stegvis upp varje vecka till optimal dos som generellt ligger på runt 4 kryddmått. Vissa känner att det behöver en större dos för att uppleva effekt. Man får helt enkelt känna sig fram.
 • Värt att veta att MSM tas upp bättre i kroppen tillsammans med C-vitamin.

Användning & funktion utvärtes av MSM:

MSM i pulverform är små kristaller. Så när du använder pulvret i oljor, krämer eller i vatten så kan du med fördel krossa det till ett finare pulver genom att använda en mortel.

 • Borsta tänderna med MSM-pulver.
 • Nässpray – Blanda MSM med destillerat vatten (häll i en nässpraybehållare).
 • En uppskattad huskur för att motverka snarkningar – MSM blandas med destillerat vatten (häll i en nässpraybehållare).
 • Blanda i ditt ansiktsvatten, hudkrämer och hudoljor för att tillföra extra svavel till din hud.

Att använda MSM utvärtes

 • MSM – spray: blanda 1 del MSM till 6 delar vatten.
 • MSM – kräm/salva: blanda 1 del MSM till 2 delar kräm/salva

(Det kan ta allt från ett par dagar till månader innan man ser eller känner effekt. Tänk även på att man inte ska inta MSM för sent på kvällen eftersom det är uppiggande.)

Återförsäljare av MSM hittar du här

Relaterade inlägg:

 

[cf]källa[/cf]

 

6 Kommentarer

 1. Kerstin

  MSM är verkligen bra! Finns mkt bra, gäller bara att hitta det man verkligen behöver. 🙂
  Rosenrot tar jag eftersom jag under en lång tid jobbat alldeles för mkt och har bränt all extra energi jag haft, men nu är inte benen lika tunga längre och jag är piggare i tanken. Blir en väldig skillnad. 🙂

  Svara
 2. Maria

  MSM är verkligen fantastiskt. Jag blandar det i min ansiktskräm som jag använder på natten. Du vaknar med en härlig lyster. Gör underverk för huden! Jag tar det även som kosttillskott. Jag blandar det i juice för det smakar lite beskt annars.

  Svara
 3. Mia Lund

  MSM och kolloidalt silver är två kosttillskott som jag inte vill vara utan! Jag tar MSM på morgonen, känner verkligen hur det ger en energikick! Bra start på dagen 🙂

  Svara
 4. Tessan

  Jag har läst innan att MSM är rena mirakel tillskottet för att motverka rynkor! Ska provas, har ju inget att förlora 🙂

  Svara
 5. Caroline Ek

  MSM är fantastiskt bra, gör stor skillnad!

  Svara
 6. Annelie B

  Jag har provat att mala MSM med mortel och blandar det sedan i min ansiktskräm. Huden får verkligen en fin lyster av MSM!

  Svara

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Instagram

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close