– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Hampamjölk är riktigt gott och dessutom busenkelt att göra själv. Hampafröna som man gör mjölken av är väldigt näringsrika och proteinrika, med en bra balans mellan de essentiella fettsyrorna omega-3 och omega-6. Dom har dessutom en mild och riktigt god nötaktig smak.



Detta behöver du:
- 2,5 dl skalade hampafrön
- 9 dl vatten
- 1/2 tsk vaniljpulver (går att utesluta)
- 1 krm havssalt
- 1-2 msk honung eller fiberhonung (utan socker)
- Nötmjölkspåse
Gör så här:
- Blötlägg hampafröna över natten.
- Häll av vattnet som fröna varit blötlagda i och skölj av dom. Lägg över hampafröna i en mixer och tillsätt övriga ingredienser.
- Mixa allt tills hampafröna har finfördelats ordentligt.
- Sila vätskan genom en nötmjölkspåse och ner i en skål.
- Häll upp hampamjölken på en flaska och förvara kallt. Mjölken håller sig bra i kylskåp i cirka 5 dagar.
Kort om hampafrön
Hampafrönas fantastiska näringsinnehåll gör det till en riktig superfood. Fröna är rika på de essentiella fettsyrorna omega-6 och omega-3 i proportionerna 3:1, vilket gjort att världshälsoorganisationen har erkänt hampa som ett livsmedel för optimal balans mellan omega-3 och omega-6. Det är därmed ett utmärkt livsmedel att inkludera i sin kost för att få i sig de viktiga fettsyrorna. Fröna innehåller även växtsteroler som bland annat är bra för vår hud. De är dessutom väldigt rika på alla essentiella aminosyror, vilket gör fröet till en bra och ren vegetabilisk proteinkälla. Hampafröet innehåller även rikligt med fibrer och en betydande mängd E-vitamin, kalium, fosfor och magnesium.
Hampafröna har ett hårt skal som man avlägsnar innan man äter dom, men det finns redan skalade hampafrön att köpa. Hampamjöl och hampaprotein framställs oftast av hela frön inklusive skal. Skalade hampafrön har en nötaktig mild smak som är riktigt angenäm, vilket gör det till ett mycket användbart livsmedel. Du kan till exempel strö fröna över salladen, gröten, tillsätta i smoothies eller använda i diverse maträtter.
Det ska jag prova! Låt ju både gott och enkelt. Sen är det ju roligt att prova något nytt 🙂
Hampamjölk är riktigt gott, så det tycker jag absolut su ska prova.