Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Produkttips!

 Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Hälsosamma fördelar med hampaolja

av | feb 8, 2017 | Blogg, Hälsa, Hälsokost, Kost, Livsmedel, Olja-Fett | 8 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Kallpressad hampaolja även kallad hampafröolja har en god nötaktig smak med en perfekt balans av omega-3 och omega-6. Använd hampaolja för att tillföra bra fetter i maten eller inta som ett dagligt tillskott för att få i dig de essentiella fettsyrorna. Det är en olja som även kan vara fördelaktig för huden och håret.

Hälsosamma fördelar med hampaolja

Om hampaolja och dess näringsinnehåll

Hampaolja framställs ur fröna från örten Cannabis sativa vilket är anledningen till att oljan ibland även kallas hampafröolja. Kallpressad hampaolja är en vegetabilisk olja som både kan användas i maten, som kosttillskott och som skönhetsprodukt för hud och hår. Hampaolja är en av de mest balanserade oljor som naturen har att erbjuda. Med en perfekt balans mellan omega-6 och omega-3 i proportionerna 3:1, har världshälsoorganisationen erkänt hampa som ett livsmedel för optimal balans mellan de essentiella fettsyrorna. Hampaoljan innehåller även omega-9 och en rad vitaminer och mineraler.

Använda hampafröolja i maten

Kallpressad hampafröolja har en vacker gul/grön färg och en god nötaktig smak. Oljan utmärker sig som sagt genom sin perfekta balans mellan de essentiella fettsyrorna. Hampaolja är känslig för värme och fettsyrorna förstörs vid upphettning, så oljan bör användas kall. Den bör även skyddas från ljus och syre för att motverka härskning och en öppnad flaska förvaras bäst i kylskåp. Hampafröolja passar utmärkt för att ringla över salladen, eller för att tillsätta i kalla såser och dressingar.

Använda hampaolja för huden och håret

Hampaolja är känd för att vara fördelaktig på torr, irriterad, känslig och oelastisk hud eftersom den innehåller rikligt med essentiella fettsyror. Oljan innehåller även växtsteroler som har vårdande egenskaper. Massera in på kroppen när huden fortfarande är fuktig efter duschen och din hud kommer lämnas härligt mjuk och återfuktad.

Vid ett forskningsprojekt som leddes av Dr. J. Callaway vid Institutionen för farmaceutisk kemi och klinisk nutrition vid University of Kuopio, Finland, studerade man fördelarna med hampfröolja på patienter med atopisk dermatit (eksem). Forskarna rapporterade efteråt att de såg en anmärkningsvärd minskning av klåda och torrhet. Hampaolja kan därför vara värd att prova vid eksem.

Du kan även göra en hårinpackning med hampaolja. Perfekt för torr och irriterad hårbotten och för torrt och livlöst hår. Massera in oljan i hårbotten och sen vidare ut i längderna. Vira en handduk om håret och låt verka i minst en timme. Skölj sedan ut och tvätta håret 1-2 gånger med ett naturligt och milt schampo.

 

Återförsäljare av kallpressad hampaolja hittar du här

 

Relaterade inlägg:

 

8 Kommentarer

 1. Laila

  Det låter ju som en riktig bra olja. Ska jag absolut prova och så bra med fettsyrabalnasen.

  Svara
 2. Simone rettig

  Hej! Jag undrar det där med omega 6. Det ska ju inte vara så jätte nyttigt.
  Men man får ju i sig mycket omega 6 i hampa oljan? Eller har jag helt fel.

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Omega-3 och omega-6 är dom två essentiella fettsyrorna, vilket innebär att kroppen själv inte kan tillverka dessa. Det är därför livsviktigt att vi får i oss dessa genom kosten i tillräcklig mängd. Det är också viktigt att vi får i oss omega-3 och omega-6 i en bra balans i förhållande till varandra. Omega-6 finns det rikligt av i många livsmedel, så därför är det inte stor risk att vi får brist på denna fettsyra. Omega-3 finns det däremot inte rikligt av i många livsmedel, vilket är anledningen till varför många får brist på omega-3. Det är därför vanligt att man får i sig förmycket omega-6 i förhållande till omega-3 vilket inte är hälsosamt. Därför säger man att det inte är bra att få i sig för mycket omega-6. Hampaolja innehåller en perfekt balans mellan omega-3 och omega-6. Så om man ser på hampaolja som ett enskilt livsmedel så är det en bra källa till de essentiella fettsyrorna.

   Svara
 3. Janne P

  Tänk att när jag hör något positivt om cannabis så hanterar min reptilhjärna det som att det ligger en orm på stigen när jag går en promenad i skogen, hoppar ett steg bakåt. Har säkert att göra vad man fick lära sig i skolan på sjuttiotalet 🙂

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Ja, namnet cannabis klingar ju inte så bra i de flestas öron, men det är stor skillnad mellan industrihampa som man använder för livsmedel och droghampa som man kan använda som drog. Det går inte att använda industrihampan som drog. Halten av det narkotikaklassade ämnet THC är mycket låg i industrihampa och det finns inget THC i hampalivsmedel. 🙂 Man får helt enkelt se det som två helt skilda saker. Lite som att det finns olika sorters vallmoblommor, den som man kan göra drogen opium av och den som man använder för att utvinna frön som används på frukostfrallan.

   Svara
   • janne P

    Tack för svar Mikaela. Jo jag vet ju nu att det är som du beskriver, jag skulle nog behöva en hel del av den oljan på min hud men det är nog försent, rynkorna kommer med stormsteg när man passerat 50 🙂 Men det kanske skulle hjälpa mot mina torra händer.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

     Det är aldrig försent att ge kroppen bra fettsyror och näring, både invändigt och utvändigt. 🙂

     Svara

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close