Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Hälsosamma fördelar med hampafröolja

av | feb 8, 2017 | Fysisk hälsa, Hälsa, Kost & Näring | 8 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Kallpressad hampafröolja har en god nötaktig smak och en perfekt balans av fettsyrorna omega-3 och omega-6. Använd oljan i maten eller inta som ett dagligt tillskott för att få i dig de essentiella fettsyrorna. Hampafröolja har även många fördelar för huden och håret.

Hälsosamma fördelar med hampaolja

Om hampafröolja och dess näringsinnehåll

Kallpressad hampafröolja framställs ur fröna från örten Cannabis sativa. Den kan användas i maten, som kosttillskott och som en skönhetsolja för hud och hår. Hampafröolja är en av de mest balanserade oljor som naturen har att erbjuda. Med en perfekt balans mellan omega-6 och omega-3 i proportionerna 3:1, har världshälsoorganisationen (WHO) erkänt hampa som ett livsmedel för optimal balans mellan de essentiella fettsyrorna. Hampafröoljan innehåller även omega-9 och en rad vitaminer och mineraler.

Att använda hampafröolja i maten

Kallpressad hampafröolja har en vacker gul/grön färg och en god nötaktig smak. Oljan utmärker sig som sagt genom sin perfekta balans mellan de essentiella fettsyrorna. Hampaolja är känslig för värme och fettsyrorna förstörs vid upphettning, så oljan bör användas kall. Den bör även skyddas från ljus och syre för att motverka härskning och en öppnad flaska förvaras bäst i kylskåp. Hampafröolja passar utmärkt för att ringla över salladen, eller för att tillsätta i kalla såser och dressingar.

Att använda hampafröolja för huden och håret

Hampafröolja är känd för att vara fördelaktig för torr, irriterad, känslig och oelastisk hud eftersom den innehåller rikligt med essentiella fettsyror. Oljan innehåller även växtsteroler som har vårdande egenskaper. Massera in olja på kroppen när huden fortfarande är fuktig efter duschen och din hud kommer att bli härligt mjuk och återfuktad.

Vid ett forskningsprojekt som leddes av Dr. J. Callaway vid Institutionen för farmaceutisk kemi och klinisk nutrition vid University of Kuopio, Finland, studerade man fördelarna med hampfröolja vid atopisk dermatit (eksem). Forskarna rapporterade att de såg en anmärkningsvärd minskning av både klåda och torrhet hos patienterna. Hampafröolja kan därför vara värd att prova vid eksem.

En hårinpackning med hampafröolja är perfekt för torr och irriterad hårbotten och för torrt och livlöst hår. Massera in oljan i hårbotten och vidare ut i längderna. Vira en handduk om håret och låt verka i minst en timme. Skölj sedan ur olja och tvätta håret 1-2 gånger med ett naturligt och milt schampo.

 

Återförsäljare av kallpressad hampafröolja hittar du här

 

Relaterade inlägg:

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

8 Kommentarer

  1. Laila

    Det låter ju som en riktig bra olja. Ska jag absolut prova och så bra med fettsyrabalnasen.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Riktigt bra och god är den med 🙂

  2. Simone rettig

    Hej! Jag undrar det där med omega 6. Det ska ju inte vara så jätte nyttigt.
    Men man får ju i sig mycket omega 6 i hampa oljan? Eller har jag helt fel.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Omega-3 och omega-6 är dom två essentiella fettsyrorna, vilket innebär att kroppen själv inte kan tillverka dessa. Det är därför livsviktigt att vi får i oss dessa genom kosten i tillräcklig mängd. Det är också viktigt att vi får i oss omega-3 och omega-6 i en bra balans i förhållande till varandra. Omega-6 finns det rikligt av i många livsmedel, så därför är det inte stor risk att vi får brist på denna fettsyra. Omega-3 finns det däremot inte rikligt av i många livsmedel, vilket är anledningen till varför många får brist på omega-3. Det är därför vanligt att man får i sig förmycket omega-6 i förhållande till omega-3 vilket inte är hälsosamt. Därför säger man att det inte är bra att få i sig för mycket omega-6. Hampaolja innehåller en perfekt balans mellan omega-3 och omega-6. Så om man ser på hampaolja som ett enskilt livsmedel så är det en bra källa till de essentiella fettsyrorna.

  3. Janne P

    Tänk att när jag hör något positivt om cannabis så hanterar min reptilhjärna det som att det ligger en orm på stigen när jag går en promenad i skogen, hoppar ett steg bakåt. Har säkert att göra vad man fick lära sig i skolan på sjuttiotalet 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Ja, namnet cannabis klingar ju inte så bra i de flestas öron, men det är stor skillnad mellan industrihampa som man använder för livsmedel och droghampa som man kan använda som drog. Det går inte att använda industrihampan som drog. Halten av det narkotikaklassade ämnet THC är mycket låg i industrihampa och det finns inget THC i hampalivsmedel. 🙂 Man får helt enkelt se det som två helt skilda saker. Lite som att det finns olika sorters vallmoblommor, den som man kan göra drogen opium av och den som man använder för att utvinna frön som används på frukostfrallan.

    • janne P

      Tack för svar Mikaela. Jo jag vet ju nu att det är som du beskriver, jag skulle nog behöva en hel del av den oljan på min hud men det är nog försent, rynkorna kommer med stormsteg när man passerat 50 🙂 Men det kanske skulle hjälpa mot mina torra händer.

    • Mikaela Bjerring

      Det är aldrig försent att ge kroppen bra fettsyror och näring, både invändigt och utvändigt. 🙂

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close