De unika egenskaperna av grönt kaffe

by Mikaela Bjerring on 31 maj, 2016 · 0 comments

in Blogg, Kost, Kosttillskott


På senare tid har man även fått upp ögonen för orostat kaffe. Den lilla gröna kaffebönan innehåller mer eller mindre inget koffein, men har på senare år blivit väl omtalad på grund av sitt rika innehåll av klorogensyra.

Green coffee been

Vad är grönt kaffe?

Gröna kaffebönor (green coffee bean) är vanliga kaffebönor som är orostade. Grönt kaffe innehåller nästan inget koffein, men en hög halt av klorogensyra (Chlorogenic acid, i förkortning CGA) som är en förening och ingår i gruppen naturliga polyfenoler. När man rostar kaffe förstörs under processen den största delen av klorogensyra, vilket väckt ett stort intresse för den orostade kaffebönan. Klorogensyra förekommer även i en mängd frukter och grönsaker som t.ex. brännässla och hagtorn, men inte i lika riklig mängd som i just grönt kaffe.

Vad gör klorogensyra i kroppen?

Exakt hur klorogensyra fungerar i kroppen har man inriktat sig på i en hel del studier. Det som man lagt mest fokus på är att ta reda på klorogensyrans effekt som ett stöd vid viktminskning. Man har bland annat sett att klorogensyran tycks kunna hämma upptaget av glukos (kolhydrater) i tarmen så att transporten av glukos till blodomloppet minskar (1) (2). Detta gör även att man får en jämnare blodsockerbalans, blodsockertoppar motverkas och den blodsockersänkande effekten ger mindre sötsug och hungerkänslor (3) (4).

Klorogensyra har i andra studier även visat sig kunna skydda LDL-kolesterolet från att bli oxiderat (5). Något som dock känns viktigt att påpeka är att klorogensyra binder järn och minskar järnabsorptionen från en måltid. Så om man har långa nivåer av järn eller järnbrist så ska man undvika att inta klorogensyra eller grönt kaffe i samband med måltid. Som alltid vid sjukdomstillstånd, eller om du är under någon form av medicinering så bör du alltid rådgöra med din läkare innan intag av kosttillskott/naturläkemedel eller om du gör någon annan större förändring i din kost.

Studier på klorogensyra som stöd vid viktminskning

Många av de studier som under åren utförts på grönt kaffe och i vilken grad det kan bidra till viktminskning har fått mycket kritik eftersom de antingen använt sig av för små provgrupper eller haft andra brister i studiens utförande. Till följd av detta gjorde man 2011 en metastudie (6) som analyserade de studier som redan fanns. Man gallrade bort dom studier som hade brister eller för någon annan anledning inte var pålitliga. Slutsatsen av de studier som man inkluderade i metastudien var att det är möjligt att grönt kaffe kan bidra till viktminskning. Green coffee bean är idag en godkänd hälsokostprodukt som stöd vid viktminskning.

Att tänka på när man vill gå ner i vikt

Även om green coffee bean kan stödja viktminskning så tycker jag att det är viktigt att påpeka att det inte finns några snabba viktminskningskurer eller mirakelpiller. Produkter som grönt kaffe kan hjälpa dig i rätt riktning, men smarta kost- och livsstilsval bör vara din huvudfokus om du önskar att gå ner i vikt. För en hälsosam och hållbar viktminskning handlar det om bra val av kost, motion och ett negativt energiintag (äta mindre kcal än vad man gör av med). Det är även viktigt att kosten är näringstät, då maten vi äter är inte bara ger energi, utan även ger oss alla de viktiga byggstenar vi behöver för en bra hälsa och en stark och vital kropp. Med sunda matvanor och ett sunt tänk kommer man långt.

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Lopez-Garcia E, Van Dam RM, Rajpathak S, Willett WC, Manson JE, Hu FB. Förändringar i koffeinintag och långsiktig viktförändring hos män och kvinnor American Journal of Clinical Nutrition 2006; 83 (3):... 674-680

(2) Bidel S, Hu G, Sundvall J, Kaprio J, Tuomilehto J. Effekter av kaffekonsumtion på glukostolerans, glukos och insulinserumnivåer: en tvärsnittsanalys hormon och ämnesomsättningssjukdomar 2006; 38 (1):. 38 -43.

(3) Hemmerle H, Burger HJ, Nedanför P, et al. Klorogensyra och syntetiska klorogensyra derivat.. Nya hämmare av levern glukos-6-fosfat translokas Journal of Medicinal Chemistry 1997, 40 (2): 137-145

(4) Dellalibera O, Lemaire B, Lafay S. Svetol ®, grönt kaffeextrakt inducerar viktminskning och ökar mager fett massförhållande hos frivilliga med övervikt problem Phytotherapie 2006, 4 (4):.. 194-197.

(5) Coffe drinking induces incorporation of phenolic acids into LDL and increase resistance of LDL to ex vivo oxidation in humans Natella F m fl Am J Clin Nutr 2007;86:604-9

(6) The Use of Green Coffee Extract as a Weight Loss Supplement: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomised Clinical Trials - http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2943088/

(7) Effekten av klorogensyra berikat kaffe på glukosabsorption hos friska frivilliga och dess effekt på kroppsmassa när de används på lång sikt hos överviktiga och feta människor. : http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18035001Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: