De unika egenskaperna av grönt kaffe

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring on 31 maj, 2016 · 0 comments

in Blogg, Frukt-Grönt, Hälsokost, Kost, Kosttillskott, Viktkontroll

På senare år har man fått upp ögonen för orostat kaffe, så kallat grönt kaffe. Den lilla gröna kaffebönan innehåller mer eller mindre inget koffein, men har blivit väl studerad och omtalad på grund av sitt rika innehåll av klorogensyra.

De unika egenskaperna av grönt kaffe

Vad är grönt kaffe?

Gröna kaffebönor (green coffee bean) är vanliga kaffebönor som är orostade. Grönt kaffe innehåller som sagt nästan inget koffein, men en hög halt av klorogensyra (Chlorogenic acid, i förkortning CGA) som är en förening och ingår i gruppen naturliga polyfenoler. När man rostar kaffe förstörs den största delen av klorogensyran under processen, vilket väckt ett stort intresse för den orostade kaffebönan. Klorogensyra förekommer även i en mängd andra frukter och grönsaker som t.ex brännässla och hagtorn, men inte i lika koncentrerad mängd som i just grönt kaffe.

Vad gör klorogensyra i kroppen?

Exakt hur klorogensyra fungerar i kroppen har man inriktat sig på i en hel del studier. Mest fokus har man lagt på om klorogensyra har en effekt som ett stöd vid viktminskning. Man har bland annat sett att klorogensyra tycks kunna hämma upptaget av glukos (kolhydrater) i tarmen så att transporten av glukos till blodomloppet minskar (1) (2). Detta gör även att man får en jämnare blodsockerbalans, blodsockertoppar motverkas och den blodsockersänkande effekten ger mindre sötsug och hungerkänslor (3) (4). Klorogensyra har i andra studier även visat sig kunna skydda LDL-kolesterolet från att oxidera (5).

Något som dock känns viktigt att påpeka är att klorogensyra binder järn och minskar järnabsorptionen från en måltid. Så om man har långa nivåer av järn eller järnbrist så ska man undvika att inta klorogensyra eller grönt kaffe i samband med måltid, utan istället inta det mellan måltiderna.

Studier på klorogensyra som stöd vid viktminskning

Många av de studier som under åren utförts på grönt kaffe och i vilken grad det potentiellt skulle kunna bidra till viktminskning har fått mycket kritik. Det beror på att de antingen använt sig av för små provgrupper eller haft andra brister i studiens utförande. Till följd av detta gjorde man 2011 en metastudie (6) som analyserade de studier som redan fanns. Man gallrade bort dom som hade brister eller för någon annan anledning inte var pålitliga. Slutsatsen av de studier som man inkluderade i metastudien var att det är möjligt att grönt kaffe kan bidra till viktminskning. Idag sälj grönt kaffe som en hälsokostprodukt som stöd vid viktminskning.

Att tänka på när man vill gå ner i vikt

Även om grönt kaffe kan stödja viktminskning så tycker jag att det är viktigt att påpeka att det inte finns några snabba viktminskningskurer eller mirakelpiller. Produkter som grönt kaffe kan hjälpa dig i rätt riktning, men smarta kost- och livsstilsval bör vara din huvudfokus om du önskar att gå ner i vikt. För en hälsosam och hållbar viktminskning handlar det om bra val av kost, motion och ett negativt energiintag (äta mindre kcal än vad man gör av med). Det är även viktigt att kosten är näringstät, då maten vi äter inte bara ger energi, utan även ger oss alla de viktiga byggstenar vi behöver för en bra hälsa och en stark och vital kropp. Med sunda matvanor och ett sunt tänk kommer man långt.

Återförsäljare av grönt kaffe hittar du här

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Lopez-Garcia E, Van Dam RM, Rajpathak S, Willett WC, Manson JE, Hu FB. Förändringar i koffeinintag och långsiktig viktförändring hos män och kvinnor American Journal of Clinical Nutrition 2006; 83 (3):... 674-680

(2) Bidel S, Hu G, Sundvall J, Kaprio J, Tuomilehto J. Effekter av kaffekonsumtion på glukostolerans, glukos och insulinserumnivåer: en tvärsnittsanalys hormon och ämnesomsättningssjukdomar 2006; 38 (1):. 38 -43.

(3) Hemmerle H, Burger HJ, Nedanför P, et al. Klorogensyra och syntetiska klorogensyra derivat.. Nya hämmare av levern glukos-6-fosfat translokas Journal of Medicinal Chemistry 1997, 40 (2): 137-145

(4) Dellalibera O, Lemaire B, Lafay S. Svetol ®, grönt kaffeextrakt inducerar viktminskning och ökar mager fett massförhållande hos frivilliga med övervikt problem Phytotherapie 2006, 4 (4):.. 194-197.

(5) Coffe drinking induces incorporation of phenolic acids into LDL and increase resistance of LDL to ex vivo oxidation in humans Natella F m fl Am J Clin Nutr 2007;86:604-9

(6) The Use of Green Coffee Extract as a Weight Loss Supplement: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomised Clinical Trials - http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2943088/

(7) Effekten av klorogensyra berikat kaffe på glukosabsorption hos friska frivilliga och dess effekt på kroppsmassa när de används på lång sikt hos överviktiga och feta människor. : http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18035001

 

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: