– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Acai är ett mörklila bär som härstammar från Amazonas djungel i Sydamerika. Det har en riktigt god smak och ett imponerande näringsinnehåll. Faktum är att bärets rika innehåll av antioxidanter och andra näringsämnen gör att den klassas som en superfood.

Vad är acai?
Acai (uttalas assai) är ett mörklila bär med en riktigt god smak som kan liknas till en blandning av bär och choklad. Bäret växer på Acaizeiropalmen, även kallad paraassaipalmen eller kålplamen på svenska. Det är en stor palm som hör hemma i Sydamerika där den trivs längs Amazonfloden och dess bifloder.
Den lilla runda stenfrukten blir cirka 2,5 cm i diameter och till utseendet påminner den om en druva.. Även om acai har en riktigt angenäm smak, så är det i första hand bärets näringsinnehåll som gör den så uppskattad.
Under hundratals år har bäret utgjort en viktig del av kosten i Brasillien. Det är numera även ett hyllat bär i många andra delar av världen på grund av dess unika och rika näringsinnehåll. Efter det att intresset av acai som hälsoprodukt ökat markant, så har man försökt att odla Acaizeiropalmen på andra håll i världen utan framgång.
Traditionell användning av bäret
Traditionellt har acai använts under mycket lång tid som mat och för att stödja hälsan. På grund av det rika innehållet av kostfiber och enzymer har den en lång historisk användning vid magbesvär och för att stödja en normal mag-tarmfunktion. Bäret har även en historisk användning för att allmänt stärka kroppen och öka energin. Dessutom har det länge varit en uppskattad smaksättare för drycker, sötsaker och bakverk.
Näringsinnehållet av acai
Acai innehåller generöst av de mycket potenta antioxidanterna antocyanin och resveratrol. Man hittar även 19 olika aminosyror, vitaminer som A, B, C, E och mineraler som magnesium, kalium, kalcium och järn. Det är även ett bär som till motsats till de allra flesta andra bär innehåller en betydande mängd fettsyror och då främst omega-9. Som tidigare nämnt är det även rikt på kostfibrer och enzymer (1).
Studier med bäret
På grund av näringsinnehållet har acai väckt intresse inom forskning. De områden som speciellt intresserat forskare är hur bäret påverkar fettförbränningen och ämnesomsättningen. Man har också tittat närmare på huruvida bäret kan stödja hjärt- och kärlhälsan, förebygga att LDL-kolesterolet oxiderar och motverka åderförkalkning (2) (3).
Acai som livsmedel och hälsokost
För att ta vara på näringen i bären så frystorkas dom och pulveriseras. Pulvret finns att köpa som löst och i kapslar. Det kan till exempel användas för smoothies, strö över gröten, eller varför inte göra en acai bowl. Det är även en riktigt god smaksättare för bakverk och desserter.
Exempel för ekologiska Acai-produkter:
Källor och referenser
(1) Resarch gate: A sceintific review on Euterpe Oleracea, A potential super fruit of world. January 2021, DOI:10.5281/zenodo.5666301
(2) Studie visar att Euterpe oleraceae: kan skydda kolesterolet och hämma inflammationer: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=acai%20juice%20attenuates%20atherosceloris
(3) Antioxidant capacity and other bioactivities of the freeze-dried Amazonian palm berry, Euterpe oleraceae: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17061840
Relaterade inlägg:
0 kommentarer