Det näringsrika bäret acai

by Mikaela Bjerring on 23 juni, 2016 · 0 comments

in Blogg, Kost, Kosttillskott, Livsmedel, Superfoods


I acaibärets ursprungsland Brasilien, laddar man gärna upp med acai till frukost för ge kroppen en riktig energiboost. Det är ett bär som används flitigt av lokalbefolkningen i 100-tals år och som det senaste decenniet även väckt stort intresse i resten av världen.

Acai - Acaibär

Traditionell och historisk användning av acai

Acai (uttalas assai) är ett mörklila bär med en god smak som kan liknas av en blandning av choklad och bär. Bäret växer på Acaizeiropalmen även kallad para-assaipalmen eller kålplam på svenska. Det är en stor palm som växer i Sydamerika längs Amazonfloden och dess bifloder.

Acaibäret är en liten rund stenfrukt ca 2,5 cm i diameter som till utseendet påminner om en druva, men som inte har lika mycket fruktkött då ca 80 procent av bäret utgörs av kärnan. Även om acai har en riktigt angenäm smak så är det näringsinnehållet i bäret som gjort det så uppskattat. Under hundratals år har bäret utgjort en viktig del av kosten hos lokalbefolkningen och inom den traditionella folkmedicinen. Det är numera även ett hyllat bär i många andra delar av världen på grund av dess unika och rika näringsinnehåll. Efter det att intresset av acai som hälsoprodukt ökade runt om i världen så har man försökt att odla Acaizeiropalmen på andra håll i världen utan framgång.

Som naturläkemedel har urinvånarna använt acai under mycket lång tid vid bland annat magbesvär, och för att stödja en normal och välfungerande mag- och tarmfunktion då bäret innehåller rikligt med kostfiber. Bäret är även en uppskattad del av kosten hos lokalbefolkningen för att allmänt stärka kroppen med näring, öka energin och förbättra prestation. Även som smaksättare används acai flitig.

Näringsinnehåll av acai

Acai innehåller bland annat den mycket potenta antioxidanter antocyanin (ca 30 gånger mer än rödvin). Vidare är bäret mycket rikt på fibrer, polyfenolen resveratrol, 19 olika aminosyror och vitaminer som A,B, C och E och mineraler som magnesium, kalium, kalcium och järn. Det är även ett bär som till motsats till de allra flesta andra bär innehåller en betydande mängd fettsyror och då främst omega-9.

Acai är klassat som ett riktig ”superfood” på grund av sitt rika näringsinnehåll och har även väckt intresse inom forskning för sina potentiella egenskaper att stödja hälsan och olika kroppsfunktioner. Områden som speciellt intresserat forskarna är om hur acai påverkar fettförbränningen och ämnesomsättningen samt huruvida acai kan stödja hjärt- och kärl hälsan, förebygga att LDL-kolesterolet oxiderar samt motverka åderförkalkning (1) (2). Mer forskning behövs inom området.

Acai som livsmedel och hälsokostprodukt

Eftersom acai enbart växer i Sydamerika finns bären inte att köpa som färska i vår del av världen. Acai finns däremot att köpa som ett hälsokostlivsmedel och som kosttillskott. För att kunna ta vara på näringen i bären så frystorkas dom så att näringen bibehålls och paketeras sedan som pulver eller i kapslar. Mer om acaiprodukter som hälsokost kan du läsa om här.

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Studie visar att acai kan skydda kolesterolet och hämma inflammationer: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=acai%20juice%20attenuates%20atherosceloris

(2) Antioxidant effekt av acai: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17061840

Spara

Spara

Spara

Spara

SparaViktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: