Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Produkttips!

 Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Diabetiker kan förbättra sina värden genom vegankost

av | jan 10, 2015 | Blogg, Kost, Sjukdomar - Symtom | 5 Kommentarer

Ett flertal studier visar att diabetiker som äter mer vegetabilier och mindre animaliska produkter kan förbättra sina värden betydligt när det gäller blodfetter, insulin och blodsocker.

Diabetiker kan förbättra sina värden genom vegankost

Vegetabilisk kost bidrar till bättre värden

Vid en studie som publicerades i European Journal of Clinical Nutrition (1) såg man att diabetiker som ersatte kött med baljväxter fick lägre blodfetter och bättre värden av insulin och blodsocker. I studien ingick 31 patienter med diabetes som fick följa två olika typer av kost. Båda dieterna utgick från en kost kallad Therapeutic Lifestyle Change (TLC), vilken går ut på att minska intaget av mättat fett samt att äta mer av fullkorn, frukt och grönt. Den ena av dieterna innebar dock att man ersatte kött med baljväxter (kikärtor, linser, ärtor och bönor) tre gånger i veckan.

Studien hade en så kallad cross-over design. Deltagarna fick i åtta veckor äta den ena TLC-kosten. Därefter fick de under två veckor äta som de gjort innan studien, för att sedan övergå till den andra TLC-kosten under åtta veckor. Trots att det bara var en liten skillnad mellan de två olika TLC-dieterna såg forskarna klara förbättringar i blodvärden under den period deltagarna åt kosten med mer baljväxter och mindre kött. Värdena för triglycerider, LDL-kolesterol samt blodsocker och insulin hade samtliga förbättras markant, vilket är gynnsamt både vid diabetes och för generell god hälsa. Hela studien kan du läsa här.

Fler studier visar att vegankost gynnar diabetiker

Vid en annan studie med forskarlag från Japan och USA (2) visade det sig att personer med diabetes som kräver en mer kraftfull behandling mår bättre med en växtbaserad kost. Genom att kombinera resultat från sex olika studier fann forskarna att en växtbaserad kost signifikant förbättrar blodsockerkontroll vid diabetes typ 2.

När man fokuserade på långsiktiga effekter och resultat av alla tillgängliga studier fann forskarna fördelar med att utesluta animaliska livsmedel i kosten. Studierna visar att en växtbaserad kost kan förbättra det långa blodsockret så mycket som 1,2 enheter. Det är mycket mer än vad som kan åstadkommas med typiska diabetesmediciner i tablettform. Studien var en så kallad meta-analys, vilket man anser ger trovärdiga resultat. I de flesta studierna behövde inte deltagarna minska sitt kaloriintag eller mängden kolhydrater.

American Diabetes Association har lyft fram värdet av vegankost vid typ 2 diabetes i flera år. Nu hoppas man att dessa redovisade resultat kommer att ge läkare som önskar minska patienters läkemedel en större grund att rekommendera en kostförändring. Hela studien kan du läsa här.

 

Källor och Referenser:

(1) Eurpean journal of clinical nutrition: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25351652, IRCT201202251640N7.European Journal of Clinical Nutrition advance online publication, 29 October 2014; doi:10.1038/ejcn.2014.228.

(2) Cardiovascular  diagnosis & Therapy: http://www.thecdt.org/article/view/4977

(3) Yokoyama Y, Barnard ND, Levin SM, Watanabe M. Vegetarian diets and glycemic control in diabetes: a systematic review and meta-analysis. Cardiovasc Diagn Ther. 2014;4:373-382.

 

Relaterade inlägg:

5 Kommentarer

 1. Sabine-Välbefinnaren

  Gu vad spännande, speciellt för mig som är diabetiker (typ 1). Det är alltid intressant att höra om forskning som gjorts kring diabetes. jag var vegetarian i 9 månader för två år sen, men det var inget för mig. Jag upplevde en proteinbrist även om jag tyckte jag åt mycket bönor och linser. Så att bli vegan är inget jag vill. Dessutom gillar jag ägg, fisk och blodig biff för mycket! =) Kram på dig

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Du är ju väldigt hälsomedveten ändå Sabine, så du håller säkerligen dina värden i schack även om du inte är vegan 🙂 – mycket grönt och bra fettsyror ect. I en av studierna så visade det sig ju att bara det att byta ut kött mot baljväxter 3 gånger i veckan gav goda resultat, vilket känns hållbart även för den som inte önskar att bli vegan.

   Svara
  • Jenny

   Ja, för dina smaklökar är viktigare än att inte bidra till djurplågeri *facepalm* Äter du rätt så får du inte proteinbrist vid vegansk kost, du behöver läsa på hur man äter som vegan!

   Svara
 2. C. Melander

  Framför allt rött kött ska ju vara väldigt dåligt om man är diabetiker.

  Svara
 3. Sabine-Välbefinnaren

  Vet du C.Melander eller Mikaela varför rött kött skulle vara väldigt dåligt för diabetiker? Aldrig hört talas om de tidigare och kan inte komma på vad anledningen skulle vara och blir nyfiken. Hälsningar Sabine

  Svara

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close