Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Blodsockret påverkar kognitivt åldrande

av | apr 10, 2017 | Blogg, Hälsa, Hjärnan - Minnet, Psykisk hälsa | 0 Kommentarer

Att upprätthålla en normal blodsockernivå är av en stor betydelse för hälsan och inte minst för vår kognitiva förmåga. Enligt forskning åldras hjärnan snabbare vid högt blodsocker och personer med förhöjda blodsockervärden är mer benägna att utveckla demenssjukdomar som Alzheimers.

Blodsockret påverkar kognitivt åldrande

Vår kognitiva förmåga

Kognitiv förmåga handlar om de tankefunktioner som hjälper oss att hantera information, kunskap och varseblivning. Även minnet, problemlösning samt förmågan att använda språket ingår i de kognitiva funktionerna.

Högt blodsocker ökar risken för demens

En studie (2) som publicerades i den vetenskapliga tidskriften New England Journal of Medicine visar att ett högt blodsocker ökar risken för att utveckla demens. Detta gäller också så kallade ”normala” blodsockervärden, alltså inte bara hos diabetiker utan även hos friska individer med förhöjt blodsocker.

Högt blodsocker hos patienter med Alzheimers 

Allt fler forskare kallar alzheimer för typ 3-diabetes. Undersökningar av patienter med Alzheimer visar nämligen att 8 av 10 personer har problem med högt blodsocker och att insulinresistens är kopplat till en sämre kognitiv förmåga. En studie (1) som publicerades i JAMA (Journal of the American Medical Association) visade att personer med högre nivåer av insulinresistens var mer benägna att utveckla Alzheimers. Ett flertal andra studier har visat liknande resultat (3) (4).

Ha koll på ditt blodsocker

Insulinresistens är ett tillstånd där kroppen inte svarar på hormonet insulin, vilket leder till för högt blodsocker och ofta typ 2-diabetes. Att överkonsumera socker är en stor riskfaktor. Om hjärncellerna matas med socker under tillräckligt lång tid så blir cellerna till slut insulinresistenta. Hjärnan får då allt svårare att ta upp energi från blodsockret, vilket får hjärncellerna att börja svälta. När tillräckligt många celler svultit ihjäl uppkommer neurodegenerativa skador som kan leda till Alzheimers och andra sjukdomstillstånd. Många människor med insulinresistens vet inte om att de har det förrän att det är för sent.

Det finns många anledningar till varför man bör ha koll på blodsockret innan det går överstyr. Förutom att förhöjt blodsocker kan skada hjärnan och bidra till demenssjukdomar, så är det även välkänt att högt blodsocker kan bidra till hjärt-kärlsjukdomar. Studier (5) har även visat att högt blodsocker gör att man åldras snabbare med störst påtaglig synlighet i ansiktet.

 

Källor och Referenser:

(1) Association of Insulin Resistance With Cerebral Glucose Uptake in Late Middle–Aged Adults at Risk for Alzheimer Disease – http://jamanetwork.com/journals/jamaneurology/fullarticle/2398420

(2) Glucose Levels and Risk of Dementia – http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1215740#t=abstract

(3)http://24monde.info/sv/article/blodsocker-ansluten-till-normal-kognitivt-ldrande

(4) Forskare länkar blodsockret till normal kognitivt åldrande –  http://www.news-medical.net/news/2009/01/01/24/Swedish.aspx

(5) Leiden University –  Looking older: the effect of higher blood sugar levels: http://www.research.leiden.edu/news/looking-older-blood-sugar-plays-a-role.html

 

Relaterade inlägg:

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close