Cashewsmör är en stor favorit bland nötsmör och är verkligen fantastiskt gott. Ät det som det är, bre på fröknäcke, eller lägg en klick på gröten. Genom att tillsätta en sked cashewsmör i din smoothie får du en underbart god, nötig och krämig smak.
Detta behöver du:
- 5 dl cashewnötter
- 1-3 msk kallpressad kokosolja
- En nypa havssalt
Så här gör du:
- Börja med att blötlägga cashewnötterna i ca 3 timmar. Det gör man för att bryta ner antinutrienterna som det finns rikligt av i de flesta nötter och fröer. Genom blötläggning blir nötterna aktiverade, näringen blir tillgänglig för upptag och lättsmälta för magen. Efter blötläggningen sköljer du av dom noga under rinnande vatten.
- Lägg de blötlagda nötterna i en matberedare. Mixa nötterna och tillsätt lite av kokosoljan i taget tills du fått en krämig konsistens. Du väljer själv hur mycket kokosolja som du vill ha i. Ju mer olja ju mjukare och krämigare blir cashewsmöret.
- Tillsätt en nypa havssalt och smaka av. När du är nöjd med smak och konsistens så är cashewsmöret klart.
- Förvara ditt cashewsmör i en lufttät burk i kylen så håller det sig i flera veckor.
Relaterade inlägg:
- Så enkelt gör du chiasylt
- Hampaproteinbars med vaniljsmak
- Så gör du cashewyoghurt
- Recept på glutenfria wraps
{ 7 comments… read them below or add one }
Cashewsmör är så gott 🙂 Vilken bra ide att använda kokosolja istället för olivolja eller rapsolja. då blir det ju en riktig superfood 🙂 det ska jag testa!
Raps och olivolja är nyttigare än kokosolja. Kokosolja innehåller mer mättat fett än mejerismör. Det är konstigt att kokosolja promotas som sunt. Peace
Innan trodde man att mättat fett var osunt och något som man borde undvika. En mängd studier som gjorts på senare år visar att mättat fett i form att medellånga fettsyror som finns i t.ex kokosolja är nyttigt för oss. Så nej, det är inget dåligt fett.
Låter ju otroligt gott 🙂 Tack för alla underbara tips!
Det är riktigt gott. 🙂
Oj vad gott det lät med cashewsmör! Mycket kalorier, men bra fettsyror, men lite går nog en lång väg 🙂
Ja, riktigt gott är det 🙂 Ett bra alternativ som pålägg eller en sked som energitillskott.