Pepparmynta som krydda och läkeört

by Mikaela Bjerring on 12 januari, 2015 · 1 comment

in Blogg, Ekologiskt, Kost, Mage - Tarm, Örter - Kryddor

Pepparmynta är inte bara en älskad krydda utan också en mycket gammal medicinalväxt med flera olika, traditionella och vetenskapligt väldokumenterade läkande effekter.

Pepparmynta som krydda och läkeört
Pepparmynta hör till den kransblommiga växtfamiljen och var redan under antiken känd och uppskattad som läkeört och kryddväxt. Pepparmynta är en klassisk krydda till lammkött men även en flitigt använd ört att kombinera med grönsaker, pilaffris, såser och en mängd desserter. Som te är pepparmynta mycket uppskattad världen över.

Plinius berömde dess smärtlindrande egenskaper och kineserna har i tusentals år utnyttjat pepparmyntans kramplösande effekt mot olika magbesvär. Båda dessa hälsoegenskaper har idag bekräftats genom modern vetenskap.

Några av pepparmyntans egenskaper

Magbesvär

Pepparmynta lindrar vid krampartade besvär i mage och tarm så som orolig mage, magknip och gasbildning. Detta beror på att pepparmynta innehåller den flyktiga oljan mentol som löser kramp i mag-tarmkanalens glatta muskulatur. Te med pepparmynta är därför ett utmärkt egenvårdsmedel vid magknip och orolig mage.

Slemlösande

Mentol verkar slemlösande vid förkylning med hosta. Dessutom verkar mentolen kylande och smärtlindrande vid sveda i mun och svalg. Pepparmynta är därför ett mycket omtyckt och värdefullt förkylningsmedel.

Lindring av värk

Mentolens smärtlindrande och kylande egenskaper har även gett oss ett värdefullt medel för utvärtes behandling av kroniska muskel- och nervsmärtor. Man gnider in de värkande kroppsdelarna med salva som innehåller pepparmynta vilket ger en lindring av värken.

Bakteriedödande

Den bakteriedödande effekten hos mentol utnyttjas ofta i olika munvårdsmedel, där pepparmyntsoljan också ger en frisk och ren smak. Även i hår-, dusch och badprodukter är pepparmynta en flitigt använd ingrediens då den ger en fräsch och ren känsla.

Övrigt

Pepparmynta har länge använts även vid illamående och åksjuka, liksom mot hjärtklappning, hicka, migrän och menssmärtor.

OBS! Större doser rekommenderas inte vid graviditet, amning, astma, feber, epilepsi eller vid hjärtproblem då pepparmynta stimulerar hjärtverksamheten.

 

Här kan du köpa ekologiska kryddor till ett förmånligt pris

 

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARMat som botar, Författare Per Ove Lind, Prisma 2009. !SBN 978-91-518-5216-4

Vår örtabok, Rabén prisma ,ISBN 91-518-2782-4


Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 1 comment… read it below or add one }

1 C. Melander januari 25, 2015 kl. 10:58

Älskar mynta och använder det i mycket!

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: