Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Produkttips!

 Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Pepparmynta som krydda och läkeört

av | jan 12, 2015 | Aromaterapi & Eteriska oljor, Blogg, Ekologiskt, Kost, Mage - Tarm, Örter - Kryddor | 4 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – 

Pepparmynta är inte bara en älskad krydda utan också en mycket gammal medicinalväxt. Det är en ört med ett flertal uppskattade traditionella och vetenskapligt väldokumenterade egenskaper.

Pepparmynta som krydda och läkeört

Pepparmynta som krydda och medicinalväxt

Pepparmynta (Mentha piperita) är en flerårig ört inom släktet myntor och tillhör familjen kransblommiga växter. Den blir 30 till 70 centimeter hög med rosalila blommor som blommar från juli till september. Hela växten doftar ljuvligt av mynta.

Det finns en lång rad olika myntor som samtliga innehåller garvämnen och eteriska oljor, där mentol är dominerande. Pepparmyntan har högst halt mentol och starkast effekt (1). Övriga myntor kan också användas men är mildare. Bladen kan nyttjas färska eller torkade, som krydda eller te. Från växten utvinner man även eterisk pepparmyntsolja som är högt uppskattad, med en lång rad användningsområden.

Redan under antiken var pepparmynta känd och uppskattad som läkeört och kryddväxt. Plinius berömde dess smärtlindrande egenskaper och kineserna har i tusentals år utnyttjat pepparmyntan som ett kramplösande medel vid olika magbesvär (2). Båda dessa egenskaper och ett flertal andra har idag bekräftats genom modern vetenskap (3) (4) (5). Här följer några användningsområden av pepparmynta.

Pepparmynta för magen

Pepparmynta kan hjälpa vid krampartade besvär i mage och tarm så som orolig mage, magknip och gasbildning. Detta beror på att pepparmynta innehåller den flyktiga oljan mentol som löser kramp i mag-tarmkanalens glatta muskulatur. Te med pepparmynta eller ett örtextrakt med pepparmynta kan därför vara ett utmärkt egenvårdsmedel vid magknip och orolig mage.

Slemlösande egenskaper av pepparmynta

Mentol verkar slemlösande vid förkylning med hosta. Dessutom verkar mentolen kylande och smärtlindrande vid sveda i mun och svalg. Pepparmynta är därför ett mycket omtyckt och värdefullt egenvårdsmedel vid förkylning.

Pepparmynta som smärtlindrare

Mentolens smärtlindrande och kylande egenskaper kan användas som ett värdefullt egenvårdsmedel för utvärtes bruk vid muskel- och nervsmärtor, ledvärk och menssmärtor. Man gnider in de värkande kroppsdelarna med salva som innehåller pepparmynta, vilket ger en lindring av värken. Man kan även blanda eterisk pepparmyntsolja med en bärarolja som t.ex. jojobaolja eller mandelolja som man använder för att smörja in kroppen med. Många upplever eterisk pepparmyntsolja användbar vid migrän och spänningshuvudvärk, genom att smörja in några droppar på tinningarna.

Bakteriedödande egenskaper av pepparmynta

Den bakteriedödande effekten hos mentol utnyttjas ofta i olika munvårdsmedel, där pepparmyntsoljan också ger en frisk och ren smak. Även i hår-, dusch och badprodukter är pepparmynta en flitigt använd ingrediens då den ger en fräsch och ren känsla.

OBS! Större doser rekommenderas inte vid graviditet, amning, astma, feber, epilepsi eller vid hjärtproblem då pepparmynta stimulerar hjärtverksamheten.

 

Här hittar du återförsäljare av:

 

Källor och Referenser:

(1) Mat som botar, Författare Per Ove Lind, Prisma 2009. !SBN 978-91-518-5216-4

(2) Vår örtabok, Rabén prisma  ,ISBN 91-518-2782-4

(3) A review of the bioactivity and potential health benefits of peppermint tea (Mentha piperita L.): https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16767798

(4) National center for complementary and intergrative health –  Peppermint Oil https://nccih.nih.gov/health/peppermintoil

(5) The Power of Peppermint: 21 Health Benefits Revealed: https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/10/14/peppermint-health-benefits.aspx

 

Relaterade inlägg:

4 Kommentarer

 1. C. Melander

  Älskar mynta och använder det i mycket!

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Visst är det en underbar ört, med många användningsområden. Dessutom så smakar den ju gott med.

   Svara
 2. Li Pe

  Intressant om pepparmynta! Men bilden visar citronmeliss…
  /LP

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Det har du så rätt i! Det blev fel bild, så det ska jag åtgärda. 🙂

   Svara

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close